Drugs
Des duivels, wondermiddelen, of iets daar tussenin?
Is het wel mogelijk om over de verschillende soorten drugs als een geheel te spreken? Zijn de effecten per definitie slecht voor de gezondheid, of zou je bepaalde soorten kunnen gebruiken in een genezingsproces? Het gaat tenslotte vaak over natuurproducten.
Wondermiddelen
Cannabis is de meest gebruikte illegale drug ter wereld. De vraag om het te decriminaliseren (uit de strafwet te halen) weerklinkt steeds luider, zeker vanuit de hoek van chronisch zieke mensen. Cannabis zou een uitstekende pijnstiller, en volgens sommigen ook een ontstekingswerend middel zijn dat wonderen kan verrichten voor mensen met multiple sclerose, en in pijnbestrijding bij kankerpatiënten. Anderzijds zeggen artsen dat cannabis een belangrijke factor speelt in het ontwikkelen van psychoses. newsmonkey ontdekte evenwel een studie waaruit blijkt dat cannabis net kan helpen bij een psychose.
© Designer drugs verboden – Erwin Vanmol
Charlie liep dan weer twee mannen tegen het lijf die een quarterlifecrisis probeerden te ontwijken door het gebruik van lsd, mdma en psylocibine. Of ze daar in geslaagd zijn, is onduidelijk, maar ze ontdekten wel dat psychedelica een rem op depressie kan zetten, en een voorname therapeutische rol kan spelen in de geestelijke gezondheidszorg. Over die bevindingen maakten ze een documentaire.
Repressie
De reden waarom eventuele positieve effecten van roesmiddelen nog weinig gekend en onderzocht zijn, is omdat die drugs wereldwijd illegaal zijn en het bijgevolg verboden is om er wetenschappelijk onderzoek naar te doen. Maar stilaan groeit het besef dat zoiets niet langer vol te houden is.
Al zijn er nog steeds politieke leiders die een viscerale afkeer van drugs hebben en zweren bij een streng repressief beleid ten opzichte van om het even wie wat dan ook met drugs te maken heeft. Ook de columnist van Doorbraak zweert bij een streng repressief beleid, want alleen door het fenomeen aan de wortel aan te pakken, kan het radicaal uitgeroeid worden.
Apache opinieert dat zo’n repressief beleid niet werkt en dat de war on drugs in Antwerpen zelfs helemaal niet over drugs gaat, maar gebruikt wordt om angst en paniek te zaaien.
De illegaliteit van drugs staat beschreven in internationale verdragen, maar elke overheid kan voor zichzelf uitmaken op welke manier ze drugs willen bestrijden. Zo gaat president Duterte van de Filipijnen nog een paar stappen verder dan het Antwerpse beleid.
DeWereldMorgen en MO* bekijken hoe Roberto Duterte gewelddadig optreedt ten opzichte van druggebruikers, waarbij intussen al tot 13.000 doden zijn gevallen, en wat de gevolgen daarvan zijn voor de Filipijnse maatschappij in zijn geheel.
Artikels
- Newsmonkey: Bestanddeel van cannabis zou geneeskrachtige werking hebben bij psychoses
- Charlie: Het is tijd om het taboe rond psychedelica te doorbreken
- Doorbraak: Paniek in de Scheldestad
- Apache: ‘The war on drugs’ in Antwerpen gaat niet over drugs
- DeWereldMorgen: President Duterte: ‘My order is shoot to kill’
- MO*: 13.000 doden, maar Duterte blijft populair
Hier vind je het opdrachtenblad als Word-document en als PDF-bestand.
Hier vind je meer informatie over Media.21
Discussiepunten
- Moet er, zoals enkele artikels suggereren, op een meer genuanceerde manier gepraat en nagedacht worden over drugs?
- Is het positief dat bepaalde drugs in de geneeskunde gebruikt zouden worden? Waarom (niet)?
- Als de war on drugs niet over drugs gaan, waar gaat ze dan wel over, afgaande op de zes artikels.
- Waarom lijkt repressie niet de juiste aanpak van het drugsprobleem? Of is het dat net wel?
- Hoe denk je zelf over legale en illegale drugs?
- Wat hebben jullie uit de verschillende artikels gehaald?
Hier vind je nog extra artikels over drugs.