1. Neem er de tijd voor
Dat kinderen en jongeren met vragen zitten over de actualiteit, is op zich een goede zaak. Het toont aan dat ze interesse hebben in wat er gebeurt in de wereld. Moedig dit aan door vragen niet weg te wuiven, maar hen een helder antwoord te geven op maat van hun leeftijd. Weet je zelf niet zo goed hoe het zit? Zeg dan dat je er later op terugkomt (en doe dat ook!) of zoek het samen uit.
2. Stel hem of haar gerust
Is het kind of de jongere bang, verdrietig of bezorgd door het nieuws? Ook dan neem je dit best ernstig. Zeg dat je die gevoelens begrijpt, maar stel hem of haar tegelijk ook gerust. Ervaar je deze emoties zelf ook, dan kan je daar zeker eerlijk over zijn. Probeer je gevoelens wel onder controle te houden tijdens het gesprek.
3. Luister en stel vragen
Soms heeft iemand niet per se antwoorden nodig, maar vooral een luisterend oor. Laat het kind of de jongere vertellen wat er in hem of haar omgaat. Stel vragen als “Wat heb je hierover gehoord?” en “Wat doet dat met je?”. Corrigeer of vul aan waar nodig. Dat kan al veel helpen om alles even op een rijtje te zetten, het grotere verhaal te begrijpen en emoties een plaats te geven.