#youthforclimate
De toekomst ligt in de handen van de jeugd
16 januari 2019
Toen federaal minister van Energie Marghem (MR) op de klimaattop in Katowice besloot om niet toe te treden tot de ‘High Ambition Coalition’, die het tempo van de strijd tegen de klimaatverandering wil versnellen, daags nadat er 65.000 mensen in Brussel smeekten voor een klimaatbeleid die naam waardig, schoot dat in het verkeerde keelgat van een hele hoop jongeren. Twee van hen organiseerden onder de noemer #youthforclimate een ‘spijbelprotest’. Want dat een systeemverandering en een deftig klimaatbeleid hoogdringend zijn, bewijst o.a. een nieuwe studie waaruit blijkt dat de oceanen nog sneller opwarmen dan tot nu toe gedacht.
‘De feiten zijn er, het gaat niet goed’
Vorige donderdag gingen goed 3.000 middelbare scholieren niet naar school. In de plaats daarvan hadden ze afgesproken in Brussel om hun ongenoegen te uiten over het gebrek aan klimaatbeleid. De jongeren eisen actie van de politiek. ‘Want’, zo zeggen ze, ‘wij willen ook graag oud worden in een wereld die niet op hol geslagen is.’ DeWereldMorgen maakte een videoreportage.
https://www.facebook.com/DeWereldMorgen/videos/281109515909214/
Verlichte hervormers
Gaston Meskens was op 12 december 2018 op de klimaattop van Katowice in Polen en legt op Apache uit waarom die top flopte, ondanks het onomstotelijk wetenschappelijk bewijs dat als we er niet in slagen om de opwarming van de aarde onder de 1,5° te houden, de gevolgen voor mens en milieu dramatisch zullen zijn. Volgens Meskens is de enige oplossing een verandering van maatschappijmodel. Daarvoor moet eerst het onderwijs hervormd worden, want daar zitten de verlichte hervormers van de toekomst. Behalve morgen, want dan staan ze weer in Brussel.
Oceanen warmen nog sneller op
newsmonkey bekeek een studie waaruit enerzijds blijkt dat de klimaatmodellen die er momenteel zijn wel degelijk juist zijn, en anderzijds dat het nog veel erger wordt. De oceanen die 93% van de opwarming absorberen, blijken nog warmer te worden dan aanvankelijk gedacht. Met alle gevolgen van dien, zoals het afsterven van koraalriffen.
Artikels en discussiepunten
DeWereldMorgen: 3.000 scholieren spijbelen om te protesteren in Brussel voor het klimaat, hún toekomst
‘De feiten zijn er’, zegt een meisje, ‘het gaat gewoon niet goed.’ Vind je dat een goede reden om te spijbelen? Zou je het zelf ook doen, of heb je het gedaan?
Stel dat jouw school het zou verbieden om deel te nemen aan #youthforclimate (het blijft ten slotte spijbelen), zou je dan in gesprek gaan met leerkracht of directie? Op welke manier?
Apache: Waarom de klimaattop in Katowice flopte
‘Globale sterkere marktregulering is nodig, gewoon omdat een simpele marktlogica niet in staat is haar eigen ethische grenzen te bepalen. Die grenzen moeten van buitenaf politiek onderhandeld en opgelegd worden. Maar dat is niet voldoende. Niet alleen staatssoevereiniteit staat robuuste akkoorden in de weg. Ook ons systeem van representatieve democratie doet dat, wegens voorbijgestreefd. Een democratie georganiseerd als conflict tussen de historische ideologische standpunten (socialistisch, liberaal, nationalistisch, …) is vandaag niet meer in staat de complexiteit van de problemen en de genuanceerde visies op die problemen en hun oplossingen te vatten. Daardoor dient partijpolitiek via verkiezingen nu hoofdzakelijk het partijbelang en stimuleert het populisme en polarisatie.’
newsmonkey: Weer een klimaattegenvaller van jewelste: oceanen warmen (nog) sneller op dan we dachten
Op MO* schrijft Tine Hens een nieuwjaarsbrief aan de jeugd van tegenwoordig. En DeWereldMorgen heeft een heel dossier #youthforclimate.