De Morgen
Groep DPG MEDIA
Hoofdredacteur Jörgen Oosterwaal
Missie
De Morgen kiest elke dag opnieuw resoluut voor haar lezers: jonge, stedelijke, intelligente vrouwen en mannen met een hoge cultuurconsumptie, een bovenmatige interesse in de wereld en zichzelf. Mensen voor wie maatschappelijk engagement en zelf een mooi leven opbouwen elkaar niet uitsluiten. Open geesten die in hun krant vooral een instrument zoeken, expertise en duiding om hen toe te laten een eigen mening te kunnen vormen.
Historiek
ACHTERGROND
“De Morgen” ontstaat uit de samensmelting van de Gentse krant “Vooruit” (1884) en de Antwerpse krant de “Volksgazet” (1914).
Vooruit is opgericht omdat de socialistische partij een propaganda-instrument nodig heeft om hun boodschap te verspreiden. Na de verkiezingen groeit ze uit tot een volwaardig dagblad. De verkoop wordt gewaarborgd doordat elk lid van de socialistische partij verplicht is een abonnement te nemen.
WO I EN WO II
Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt Vooruit onderhevig aan Duitse censuur, maar de krant blijft wel verschijnen. Na de oorlog volgen enkele inhoudelijke aanpassingen waaronder de sportkatern.
In de Tweede Wereldoorlog verschijnt Vooruit als gestolen editie onder woordvoerder van de Unie van Hand- en Geestesarbeiders van Hendrik De Man. Eens voorbij 1942 evolueert ze echter naar meer collaboratie. Na de oorlog verliest de krant het voorrecht om aan elk lid van de socialistische partij een abonnement te verkopen. Zo verliest ze veel lezers aan de Antwerpse Volksgazet. Toch weet ze door steun haar oplage op peil te houden.
DE MORGEN: OPRICHTING UIT FUSIE
In de jaren ’60 begint de neergang. Bij De Volksgazet speelt zich zowat hetzelfde scenario af: de krant is te partijgebonden, te streekgebonden en het management voert een wanbeleid. In 1978 gaat De Volksgazet overkop. In datzelfde jaar fuseert de Volksgazet met Vooruit tot De Morgen. De redactie bestaat vooral uit journalisten van Vooruit.
Onder de aandeelhouders bevinden zich o.a. het ABVV, de socialistische mutualiteit en de SP. Er wordt een redactioneel protocol getekend om de onafhankelijkheid van de socialistische zuil te waarborgen. Het startkapitaal is echter ruim ontoereikend, de persen verouderd en gebrek aan onderzoek naar de doelgroep van de krant (door geen aandacht aan streeknieuws te besteden verliest ze het merendeel van de lezers aan de Volksgazet) leidt tot zware verliezen.
WISSELENDE RESULTATEN
In 1983 probeert studiebureau McKinsey het schip nog vlot te trekken, maar het ABVV is niet tevreden met de veranderingen en trekt zich terug als aandeelhouder. De SP wordt enige aandeelhouder. De aanbevelingen van het studiebureau worden echter niet aan de kant geschoven en een periode van innovatie en regionalisering dient zich aan. De oplage neemt eindelijk weer toe.
De investeringen eisen echter hun tol en de SP-kopstukken Van Miert, Claes, Tobback en Vandenbossche besluiten de broodnodige kapitaalsverhoging niet toe te staan omdat ze vinden dat de visie van de krant en die van de SP niet meer op dezelfde lijn ligt. Op 30 oktober 1986 wordt De Morgen failliet verklaard.
De redactie van de krant, die het net voor de wind ging, brengt een zogenaamde “noodkrant” uit om deze “mediamoord” toe te lichten. De curatoren beslissen dat De Morgen voorlopig mag verder gedrukt worden. Er wordt steun gezocht bij de overheid en enkele kandidaat-overnemers, maar niemand wil op de eisen van het personeel ingaan. Er wordt een grote inzamelactie opgestart. De lezers van de Morgen en een lening van de SP zorgen samen voor een nieuwe start: De Nieuwe Morgen.
DE PERSGROEP
Desondanks blijven de oplagecijfers aan de lage kant. In 1988 stond de krant weer waar ze twee jaar voorheen stond. In 1989 neemt Uitgeverij Hoste nv-Van Thillo (het latere De Persgroep) de krant over. Een gewaagde overname gezien het linkse profiel van De Morgen en het centrumrechtse van Het Laatste Nieuws. Dankzij een startkapitaal van 10 miljoen frank (bijzonder laag), de overname van alle schulden en een betere profilering op de lezers- en reclamemarkt komt De Morgen uit het slop. Later worden nog kapitaalsverhogingen doorgevoerd.
In 1993 wordt de uitgeverij geherstructureerd en overkoepeld door De Persgroep. Tot op vandaag is de redactie van De Morgen nog steeds volledig onafhankelijk van die van Het Laatste Nieuws.
Sinds april 2006 wordt de Morgen gedrukt in de nieuwe drukkerij van De Persgroep: het Eco Print Centrum in Lokeren, 1 van de modernste en milieuvriendelijkste in Europa. Als eerste ter wereld is deze drukkerij in staat om kranten en magazines te drukken op waterloze offsetpersen, wat een belangrijke positieve impact heeft op het milieu.
De Morgen maakt sinds 2020 deel uit van het concern DPG Media.
VANDAAG
Vandaag kan De Morgen trots zijn met een betaalde verspreiding van zo’n 55.000 stuks. Als 1 van de weinige kranten gaat De Morgen er jaarlijks op vooruit wat verkoopcijfers en lezersaantallen betreft.