Trump laat Iraanse generaal in Irak liquideren
Wie was Qassem Soleimani en wat zijn de gevolgen van zijn dood?
08 januari 2020
*** (De verklaring voor de sterretjes vind je hier.)
Op 3 januari werd de Iraanse generaal Qassem Soleimani gedood bij een Amerikaanse luchtaanval in Bagdad. Dat was een weloverwogen beslissing van president Trump. Een beslissing met mogelijks vergaande gevolgen, want de Iraanse ambassadeur bij de Verenigde Naties noemde het een oorlogsverklaring. Wat bezielt Trump, en hoe moet het nu verder in deze explosieve regio?
Omdat wij graag weten wat jullie denken over de themadossiers, zodat we waar nodig kunnen aanpassen en verbeteren, vragen we jullie om dit beoordelingsformulier in te vullen. Alvast hartelijk dank!
Trump waarschuwt Iran
Op newsmonkey lezen we dat de president van de Verenigde Staten via Twitter (of hoe anders?) liet weten dat Iran er niet aan moet denken om Amerikanen aan te vallen als vergelding voor de moord op generaal Qassem Soleimani. Naar analogie met de 52 Amerikanen die na de Iraanse Revolutie van 1979 gegijzeld werden in Teheran, heeft Trump 52 doelen aangeduid waarvan hij beweert ze te zullen aanvallen als Iran een verkeerde beweging zou maken.
Darth Vader van het Midden-Oosten
Wie was generaal Qassem Soleimani? ‘De Amerikaanse senior diplomaat Ryan Crocker noemde Soleimani eens de Darth Vader van het Midden-Oosten’, zegt Heinrich Matthee op Doorbraak. De diplomaat bedoelde daarmee dat Soleimani in de regio zo machtig was dat niemand hem iets durfde te maken. Dat wil niet zeggen dat hij overal geliefd was. Zeker bij de armere bevolking van Irak had hij behoorlijk wat tegenstanders. Maar die tegenstand heeft zich na de dood van de generaal gericht op de VS. ‘Dit is een andere vorm van regimeverandering dan Trump voor ogen heeft,’ stelt Matthee.
Waarom?
Het uitschakelen van een zo belangrijke militair uit Iran kan niet anders dan grote gevolgen hebben in de nu al heel instabiele regio. Waarom doet president Trump dan zoiets? Het kan zijn wankele positie aan het thuisfront versterken, zegt Ludo De Brabander op DeWereldMorgen. Zeker nu er een impeachmentprocedure tegen de president loopt. Maar ook de invloed van Israël en premier Netanyahu op Trump is niet te onderschatten. Iran is al langer een doorn in het oog van Netanyahu.
Neutraliteit wordt niet meer geaccepteerd
Sinds oktober vorig jaar woeden er in Irak hevige protesten tegen de corruptie en tegen de inmenging van Iran in Irak, schrijft Judit Neurink op MO*. Hier en daar werd er gedanst bij het vernemen van de dood van de wreedaardige Soleimani. Maar voorzichtig. De milities die meegeholpen hebben aan het verdrijven van IS uit Irak zijn heel trouw aan hun generaal en beschouwen de aanslag als een aantasting van hun Irakese soevereiniteit. Ondanks het feit dat ze geleid werden door een Iraanse generaal. Mensen die protesteren tegen de aanwezigheid van Iran, en dus voor de eigen soevereiniteit zijn, denken maar best twee keer na vooraleer hun blijdschap met betrekking tot de dood van Soleimani te tonen. Want die milities zitten overal.
Artikels en discussiepunten
newsmonkey: Spanningen escaleren: Trump dreigt 52 doelwitten aan te vallen bij wraak van Iran
Doorbraak: Qassem Soleimani: Darth Vader of boodschapper uit Iran?
DeWereldMorgen.be: Nieuwe escalatie dreigt na Amerikaanse aanslag op Iraanse leider
In werkelijkheid is de Amerikaanse militaire aanwezigheid bijna nog altijd even groot als in de laatste maanden onder president Obama. Zijn aanpak dreigt in het Midden-Oosten onvermijdelijk uit te monden in een nog grotere militaire ontplooiing.
MO*: Irak draagt de erfenis van de Iraanse poppenmeester Soleimani
Het gaat ook om het feit dat Irakezen hun eigen militairen niet kunnen vertrouwen omdat ze aan de leiband van Iran lopen. En dat daardoor een corrupte en gewelddadige groep, die zich erop voorstaat het sjiisme te verdedigen, Irak in feite in haar greep heeft.