Verkiezingen in de VS
Gedoodverfde kandidaat voor de Democraten Sanders vs. Trump
19 februari 2020
*** (De verklaring voor de sterretjes vind je hier.)
De eerste voorverkiezingen zitten erop in de VS. Het is nog veel te vroeg voor ernstige conclusies, maar dat Bernie Sanders momenteel aan de leiding staat bij de Democraten, en Trump bij de Republikeinen, staat vast. Als zij in november tegenover elkaar komen te staan, moeten het zowat de twee meest verschillende presidentskandidaten ooit zijn, in karakter, achtergrond, politieke visie, menselijkheid, maar ook in campagne voeren, én in het gebruik van politieke technologieën om kiezers te ronselen.
Omdat wij graag weten wat jullie denken over de themadossiers, zodat we waar nodig kunnen aanpassen en verbeteren, vragen we jullie om dit beoordelingsformulier in te vullen. Alvast hartelijk dank!
Voorverkiezingen
Het is een systeem dat we hier niet kennen, maar de voorverkiezingen selecteren in de VS bij de twee partijen (Democraten en Republikeinen) de kandidaten die het in de uiteindelijke presidentsverkiezing tegen elkaar zullen opnemen, lezen we op Doorbraak. De eerste twee voorverkiezingen zijn achter de rug, maar voor de Democraten gebeurden die niet vlekkeloos. Toch komt Bernie Sanders er als overwinnaar uit. Met 97 procent van de stemmen haalt Donald Trump dan weer een stalinistische score.
The Movement
Bernie Sanders‘ boodschap is niet nieuw, staat op Apache. Al in de jaren 60 en 70 onderzocht hij de sociaaleconomische problemen van de Amerikaanse bevolking, en de oorsprong daarvan legt hij bij ‘corporate America’. Maar Sanders besefte toen al dat hij die boodschap alleen niet kan uitdragen, dat hij daar mensen voor nodig heeft. Veel mensen. Door er de nadruk op te leggen dat alle mensen tellen, probeert hij een ‘movement’ op de been te krijgen, een beweging die hij politiek bewust maakt zodat ze hetzelfde kan doen bij andere mensen.
De toekomst van politieke campagnes
In 2008 investeerde Barack Obama al 100 miljoen dollar in technologische innovatie, meldt DeWereldMorgen. Voor zijn campagne in 2012 werden er data verzameld en doelgroepen gecreëerd die speciaal voor hen gemaakte advertenties kregen. Voor de campagne van Trump in 2016 werd dit systeem door de firma Camebridge Analytica misbruikt. De data werden onrechtmatig bekomen en er werden desinformatiecampagnes opgezet.
Heel anders doet Bernie Sanders het. We hadden het hierboven al over de ‘movement’. Er wordt vanuit gegaan dat heel veel mensen verandering willen, maar dat ze een duwtje in de rug nodig hebben om hun engagement om te zetten in actie. Dat probeert Sanders te doen.
Vragen en discussiepunten
Doorbraak: De Democraten schieten in eigen voet
Bij de Republikeinen werkt men met een ‘winner takes all‘-systeem, waar de kandidaat met de meeste stemmen uiteindelijk alle gedelegeerden van die staat krijgt. De Democraten gaan voor proportionaliteit. Elke kandidaat moet een minimum behalen (in Iowa was dat 15%), maar bij deze voorverkiezingen hebben vijf kandidaten gedelegeerden bekomen. Zelfs Joe Biden, die het hier heel slecht deed, kon twee gedelegeerden te pakken krijgen.
Apache: Bewegen met Bernie
Bernie wil een bottom-up-revolutie ontketenen en dat is ook altijd al zijn doel geweest. Sanders zegt onomwonden dat hij enkel kan slagen als er vanuit de bevolking blijvend druk wordt gezet op het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Hij weet dat hij zijn beleidsagenda enkel kan uitvoeren dankzij massale mobilisatie. Het echte werk zal pas beginnen na zijn verkiezing.
Sanders kan niet enkel op jonge Amerikanen terugvallen, maar zal ook ouderen moeten overtuigen. Behalve de witte Amerikanen zal hij ook de Afro-Amerikaanse gemeenschap, de Latino-gemeenschap, Native Americans, net als de LGBTQ+-gemeenschap moeten overtuigen.
DeWereldMorgen: Sanders versus Trump: een strijd tussen twee politieke technologieën