Het coronavirus, the sequel
Wat kunnen we leren van deze pandemie?
18 maart 2020
*** (De verklaring voor de sterretjes vind je hier.)
Het coronavirus lijkt niet te stoppen. Land na land gaat in lockdown en het is slechts een kwestie van tijd vooraleer dat ook met België zal gebeuren. Had het allemaal zover moeten komen? Zijn de maatregelen niet veel te laat genomen? Zijn er voorbeelden hoe het anders had kunnen zijn? En is de informatie die ons overspoelt wel correct? Ten slotte duiken we in dit themadossier ook even in de geschiedenis, en kijken we hoe het Engeland ten tijde van Shakespeare omging met de pest.
Noot: door de snelheid waarmee alles evolueert, zijn cijfers en maatregelen aangehaald in onderstaande artikels naar alle waarschijnlijkheid niet lang up to date.
Omdat wij graag weten wat jullie denken over de themadossiers, zodat we waar nodig kunnen aanpassen en verbeteren, vragen we jullie om dit beoordelingsformulier in te vullen. Alvast hartelijk dank!
Opletten voor fake news
Dat sociale media broeihaarden van nepnieuws zijn, weten we intussen allemaal. Maar door een crisis als deze neemt de hoeveelheid fake news evengoed pandemische vormen aan. Gelukkig schieten, volgens Apache, de factcheckers als paddenstoelen uit de grond. Het grote probleem met veel valse berichten over Covid-19, is dat ze doorgaans een kern van waarheid bevatten, net om de geloofwaardigheid te vergroten. Het is daarom voor journalisten van het grootste belang om zich goed te houden aan de deontologische regels.
Lockdown hoeft niet
Niet alle landen bezweren het virus met draconische maatregelen, zegt John Vandaele op MO*. Vooral die landen in Oost-Azië die eerder ervaring hadden met het SARS-virus, zoals Singapore, Hongkong en vooral Taiwan hebben door o.a. een vroegtijdige intensieve screening de besmetting, maar voornamelijk dodelijke slachtoffers tot een minimum kunnen beperken, zonder daarvoor het land af te sluiten en het sociale en economische leven lam te leggen. Taiwan telt 23 miljoen inwoners en heeft (tot dusver) 77 besmettingen en 1 dode. België telt 11 miljoen inwoners en heeft meer dan 1000 besmettingen en (tot dusver) 10 doden.
Patiënt 31
Maar ook Zuid-Korea heeft de problemen heel doeltreffend aangepakt, lezen we op newsmonkey. Al gebeurde dat pas nadat ‘patient 31’ ontdekt werd. Dat was een vrouw die lid is van de Shincheonji-kerk, met meer dan 200.000 leden, en koppig naar de erediensten bleef gaan, hoewel ze van artsen daartoe een streng verbod had gekregen. Door heel snel heel veel tests uit te voeren, heeft Zuid-Korea het aantal dodelijk slachtoffers van de meer dan 8.000 besmettingen kunnen beperken tot 75. En daarbij is de curve van de verspreiding ook drastisch omlaag gegaan.
Shakespeare en de pest
Pandemieën van virussen zijn niet nieuw. Denk maar aan de Spaanse griep van 100 jaar geleden die naar schatting 5 miljoen dodelijke slachtoffers maakte. Maar ook in 1606, het jaar dat Shakespeare het publiek verblijdde met het toneelstuk McBeth, brak de pest uit in Engeland, zegt Harry De Paepe op Doorbraak. Het theaterseizoen was om zeep, maar de gevolgen van de pest waren natuurlijk veel ingrijpender. De pest doodde in het Londen van begin 17de eeuw 38.000 mensen op een bevolking van 200.000. Bovendien doorkruiste die plaag de plannen van koning James die ‘zijn’ Schotland met Engeland wou samenvoegen.
Vragen en discussiepunten
Apache: Vechten tegen epidemie van nepnieuws en clickbait over coronavirus
MO*: Corona bedwingen zonder lockdown: Taiwan toont dat het kan, en hoe
Alles begint met die alertheid. Meteen nadat de eerste berichten uit Wuhan eind 2019 opdoken over een nieuwe infectieziekte, was Taiwan al op zijn hoede. Zelfs wanneer de Volksrepubliek zich nog in de ontkenningsfase bevond en dokter Li Wenliang — die als eerste alarm sloeg — brutaal het zwijgen oplegde.
Vanaf 31 december, toen de Wereldgezondheidsorganisatie een longontsteking met onbekende oorzaak signaleerde in Wuhan, begonnen Taiwanese vertegenwoordigers aan boord te gaan van directe vluchten uit Wuhan, om passagiers te onderzoeken op koorts en longontsteking.
Vanaf 5 januari werd elk individu dat in de twee weken daarvoor naar Wuhan had gereisd, en last had van koorts of symptomen van ademhalingsproblemen, genoteerd en onderzocht op liefst 26 virussen. Personen met symptomen werden in quarantaine geplaatst.
Hoe zit dat bij jullie? Luisteren jullie naar de raadgevingen? Zijn jullie bewust van de ernst?
newsmonkey: Coronavirus: Wat we nog kunnen leren van Zuid-Korea
Bovendien zijn er 96 labo’s actief, waarin laboranten dag en nacht stalen onderzoeken. Op die manier kan Zuid-Korea tot 20.000 mensen per dag testen, geen enkel land haalt een hoger cijfer. Door zoveel testen af te nemen, kan er snel ingegrepen worden bij besmettingen. Wie besmet is en ernstige symptomen heeft, wordt meteen overgebracht naar het ziekenhuis, wie lichte symptomen heeft, blijft in quarantaine.
Het voelt als een inbreuk op de privacy (wat het ergens ook is), maar het kan wel levens redden. Zo’n app zal er waarschijnlijk niet snel komen bij ons. Maar als we iets willen leren van de Zuid-Koreanen, laat het dan zijn om ons te houden aan de regels van social distancing.
Doorbraak: ‘A plague on both your houses!’
Dat is toch triestig?