De coronacrisis biedt ook kansen
Suggesties voor de toekomst, maar waakzaamheid is geboden
25 maart 2020
*** (De verklaring voor de sterretjes vind je hier.)
Om de veranderingen die deze crisis met zich meebrengt duurzaam te verankeren eens ze voorbij is, belicht dit themadossier enkele heel uiteenlopende voorstellen. Want de crisis biedt wel degelijk kansen en mogelijkheden. Zo neemt de politiek steunmaatregelen die in normale omstandigheden ondenkbaar zouden zijn voor zelfstandigen en bedrijven. Al moeten we waakzaam blijven dat de allerzwaksten onder ons niet uit de boot vallen. De solidariteit die er ook is, vanuit de gezondheidssector, het maatschappelijke middenveld, het vrijwilligers- en verenigingsleven, bloeit en is hartverwarmend, maar heeft nood aan structurele ondersteuning in plaats van besparingen.
Omdat wij graag weten wat jullie denken over de themadossiers, zodat we waar nodig kunnen aanpassen en verbeteren, vragen we jullie om dit beoordelingsformulier in te vullen. Alvast hartelijk dank!
We hebben een nieuw begin nodig
In een opiniestuk op Doorbraak zijn Ivan Van de Cloot en Leo Neels scherp voor de politiek uit het verleden. Beiden zijn ze lid van de denktank Itinera dat vooral belang hecht aan hoe de economie zich ontwikkelt. Van de Cloot en Neels hekelen ook het laattijdige ingrijpen van de overheid op de coronacrisis en noemen dat symptomatisch voor hoe de overheid in België werkt. Ze geven elf suggesties voor hoe het volgens hun beter kan. Een nieuw begin, als het ware.
Volmachten om miljarden te spenderen
In deze analyse op DeWereldMorgen van vorige week kijkt Christophe Callewaert kritisch naar de (nu geïnstalleerde) volmachtregering, en hoe die miljarden zal spenderen om de gevolgen van de coronacrisis in te dijken. Volgens Callewaert heeft de taxshift voor bedrijven van de vorige regering een dermate diep gat geslagen, dat, in combinatie met de huidige steunmaatregelen, een nieuw besparingsbeleid onvermijdelijk zal zijn. Toch heeft de regering een keuze.
Veranderen van koers
Ongeveer om de tien jaar krijgen we te maken met een systemische omwenteling die nagenoeg alles wat we kennen en weten in twijfel trekt, schrijven enkele Franstalige journalisten op MO*. De optelsom van de crises van de laatste decennia maakt dat we deze keer niet veel keuze meer overhebben om erop te reageren. We moeten veranderen van koers. Dat is volgens de journalisten geen hoop die ze formuleren, maar een ethische verplichting die we moeten nakomen.
Vragen en discussiepunten
Doorbraak: De corona-opportuniteit
DeWereldMorgen: Waarom we nu een volmachtenregering hebben (en dat is niet alleen voor onze gezondheid)
MO*: Na de pandemie