Politie onder vuur
Racisme, aanzetten tot geweld, en extreemrechts gedachtegoed op sociale media in België en in Duitsland
14 oktober 2020
** (De verklaring voor de sterretjes vind je hier.)
Politiemensen die racistische taal gebruiken, aanzetten tot geweld, en onomwonden verwijzen naar het nazitijdperk, in België gebeurde het in een besloten Facebookgroep, in Duitsland via verschillende WhatsApp-chatgroepen. Nochtans mogen Belgische politiemensen de waardigheid van het ambt niet in het gedrang brengen, ook niet buiten de uitoefening ervan. In Duitsland lopen er strafrechtelijke procedures wegens het verspreiden van materiaal dat in strijd is met de grondwet.
Omdat wij graag weten wat jullie denken over de themadossiers, zodat we waar nodig kunnen aanpassen en verbeteren, vragen we jullie om dit beoordelingsformulier in te vullen. Alvast hartelijk dank!
Thin Blue Line Belgium
Ruim 6.700, al dan niet gepensioneerde, politiemensen zijn lid van de gesloten Facebookgroep Thin Blue Line Belgium. Een analyse van Apache toont aan dat er meermaals racistische taal gebruikt wordt, en opgeroepen wordt tot geweld ten opzichte van jongeren met migratieachtergrond. Afkeurende reacties zijn er nauwelijks, en ook enige vorm van regulering is er niet.
Racistische en nazistische foto’s door Duitse politie
Duitse politieagenten uit de deelstaat Noordrijn-Westfalen maakten dan weer gebruik van WhatsApp om racistische en nazistische foto’s te verspreiden binnen gesloten groepen. De Duitse politie komt volgens Doorbraak regelmatig in het nieuws door banden met extreemrechts. Waar Herbert Reul, minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Noordrijn-Westfalen (CDU), aanvankelijk hoopte dat het om alleenstaande gevallen zou gaan, slikt hij die hoop nu in.
Vragen en discussiepunten
Apache: Racisme en aanzetten tot geweld in gesloten Facebookgroep politie
Iemand in de reacties onderaan dit artikel (die verder niemand hoeft te lezen!) vindt het niet netjes dat een journalist zo maar met zijn neus in een gesloten Facebookgroep duikt. Wat denken jullie? Ermee rekening houdend dat de politie de enige organisatie is die geweld kan en mag gebruiken. En er ook rekening mee houdend dat er zoiets als privacy is. En vrijheid van meningsuiting. Wat weegt op?
Het artikel wijst erop dat er binnen de Facebookgroep niet of nauwelijks gereageerd werd op de ranzige en opruiende taal. Doen jullie dat? Op sociale media, maar ook in het echt? Kunnen jullie elkaar erop wijzen als iemand iets zegt dat niet door de beugel kan?
Doorbraak: Extreemrechtse chats en foto’s bij Duitse politie