Racisme
Soms verdoken, maar steeds institutioneel
30 september 2020
** (De verklaring voor de sterretjes vind je hier.)
Racisme in de Lage Landen heeft niet (altijd) het gewelddadige karakter als dat in bv. de VS. Maar het is er wel, verdoken tussen de plooien van een systeem. Dat zeggen zowel de Belg Gilles Mbiya-Beya, als de Nederlandse Anja Meulebelt. En als er vragen gesteld worden, staan er onmiddellijk mensen op, vaak, maar niet uitsluitend, witte mannen van middelbare leeftijd, om te zwaaien met traditionele waarden. Ook in de journalistiek.
Omdat wij graag weten wat jullie denken over de themadossiers, zodat we waar nodig kunnen aanpassen en verbeteren, vragen we jullie om dit beoordelingsformulier in te vullen. Alvast hartelijk dank!
BYAR
Gilles Mbiye-Beya is een jongeman van 25 die met enkele vrienden de organisatie BYAR oprichtte, Belgian Youth Agains Racism. Omwille van zijn kleur werd Gilles op één jaar tijd 34 keer ‘willekeurig’ gecontroleerd door de politie. Volgens Gilles is het racisme structureel, op school, op de arbeidsmarkt, bij het zoeken naar een huis. Maar, zo zegt hij tegen StampMedia, veel mensen zien de aard van dat probleem nu pas in.
Is onpartijdige journalistiek ook goede journalistiek?
Anja Meulenbelt schrijft op rekto:verso een brief naar de Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink. Die had het gebrek aan diversiteit in de Nederlandse journalistiek aangeklaagd. Meulenbelt vindt het stuitend dat de redacties van kranten, magazines en tv-programma’s geen afspiegeling van de maatschappij zijn, lees: meer gekleurd. Maar ook dat je als journalist niet onpartijdig hoeft te zijn als je verslag uitbrengt over flagrante onrechtvaardigheden en vergaande machtsongelijkheid.
Vragen en discussiepunten
Wie van jullie is er al geconfronteerd met racisme? En op welke manier gebeurt dat dan?
Of ook het feit dat hij 34 keer op een jaar tijd ‘willekeurig’ gecontroleerd wordt door de politie.
En, op scholen is er minder geloof in allochtone jongeren, leerkrachten hebben nog steeds lagere verwachtingen van kinderen uit sociaal zwakkere milieus of met een migratieachtergrond. Dat blijkt uit een onderzoek van de VUB.
Stellen jullie (verdoken) racisme vast op school? En kunnen jullie daarover spreken met leerkrachten?
rekto:verso: Ha Fréderike Geerdink!
Dit stuk van Anja Meulenbelt is een ietwat aparte journalistieke discipline, een brief schrijven. Misschien is het niet eens echte journalistiek, al zou het best onder ‘opinie’ kunnen vallen. Wat vinden jullie van dergelijke vorm? Overstijgt het voor jullie het droge, feitelijke van de journalistiek? Of vinden jullie het te persoonlijk?
Hoe denken jullie dat het hier in België gesteld is? Je kunt dat uitzoeken door naar de namen van journalisten te kijken in het colofon van een nieuwssite, krant, of weekblad. Of door gewoon (al dan niet uitgesteld) naar nieuws- en duidingsprogramma’s te kijken. Doe de test!