Agressieve exit Trump
Wat zijn oorzaken en gevolgen?
13 januari 2021
*** (De verklaring voor de sterretjes vind je hier.)
De bestorming en inname van het Capitool, waarbij vijf doden vielen, is niet los te koppelen van vier jaar agressief, chaotisch, vilein, en ophitsend presidentschap van Donald Trump. En zijn exit is even agressief. Sommigen aanzien deze saga als een aanval op de democratie. Anderen kijken verder terug in de geschiedenis, en hebben de gewelddadige chaos voorspeld. Maar hoe is het zover kunnen komen? En wat nu?
Omdat wij graag weten wat jullie denken over de themadossiers, zodat we waar nodig kunnen aanpassen en verbeteren, vragen we jullie om dit beoordelingsformulier in te vullen. Alvast hartelijk dank!
Geen putsch
“Dit was geen putsch, maar een kleine, bonte opstand,” citeert Dirk Rochtus Edward Luttwak, een militair strateeg op Doorbraak. Toch vindt Rochtus deze opstand een ‘ontwijding van de tempel van de democratie‘, en dan nog eens opgepookt door iemand die zelf aan de macht is.
Sociale verloedering
Marc Vandepitte is op DeWereldMorgen verbaasd dat er op 6 januari niet meer betogers waren aan het Capitool. Hij verwijst daarbij naar een escalatie van geweld in de afgelopen vier jaar, en de ophitsende taal van Trump en zijn advocaat Rudy Giuliani in de aanloop van het protest. Maar Vandepitte vindt dat Trump, ondanks zijn vulgariteit, totale incompetentie en rampzalig beleid ten aanzien van het coronavirus, niet alleen verantwoordelijk is voor de schokkende gebeurtenissen. Hij zoekt ook een verklaring in een verregaande sociale verloedering van de VS sinds de jaren zeventig van vorige eeuw.
Tweede afzettingsprocedure
Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden (House of Representatives), heeft maandag aan vicepresident Mike Pence gevraagd om het 25ste amendement van de grondwet in te roepen, en Donald Trump alsnog uit zijn functie te ontzetten, staat op newsmonkey. Intussen heeft Pence dat beleefd geweigerd. Nu zullen de Democraten opnieuw een afzettingsprocedure opstarten. Zo wordt Trump de eerste president die twee dergelijke procedures te verwerken krijgt. Al zal de procedure niet afgelopen zijn vooraleer Joe Biden officieel ingewijd wordt als president op 20 januari.
Geschenk voor autocraten over heel de wereld
In een opiniestuk op MO* schrijft Alex Van Steenbergen hoe het beschamende schouwspel van 6 januari, en het presidentschap van Trump een geschenk zijn voor autocraten. Hij heeft het over mensen als de Russische president Poetin, die evenmin als Trump een groot project heeft, maar het belangrijker vindt dat zijn tegenstanders in het zand bijten. Als de VS hun ziel verliezen, is dat voor de Poetins van deze wereld de best mogelijke uitkomst.
Vragen en discussiepunten
Doorbraak: Opstand van de machthebber
DeWereldMorgen: Waarom de bestorming van het Capitool nog maar het begin is
Net zoals andere extreemrechtse leiders in andere landen is Trump bijzonder bedreven in het uitbuiten van de angst en de kwaadheid bij brede lagen van de bevolking. Hij hanteert daarbij een giftig discours dat nationaal chauvinisme combineert met vijandigheid jegens migranten en minderheden. Intellectuelen en experten veroordeelt hij als verraders van het volk. Dat slaat aan bij de mensen die zich uitgesloten voelen. Hij geeft de mensen ook het gevoel dat hij naar hun grieven luistert en dat hij het voor hen opneemt in tegenstelling tot andere politieke leiders.
Experten vrezen dat de dodelijke rellen het begin zouden kunnen zijn van een escalatie van geweld, in plaats van een laatste poging om het presidentschap van Trump te redden. De kans bestaat dat er al in de volgende weken nieuwe dergelijke raids komen en dat de radicale achterban nog meer zal overgaan tot intimidatie en het gebruik van geweld bij raciale, sociale of zelfs arbeidsconflicten. Jorge Dávila, politiek analist van CNN, waarschuwt voor een “burgeroorlog van lage intensiteit”.
newsmonkey: Pelosi wil Trump uit het Witte Huis duwen: waarom is dat nog nodig?
MO*: ‘De VS die hun ziel verliezen? Dat is voor autocraten de best denkbare uitkomst’