Het nieuwe Kunstendecreet
Individuele kunstenaar blijft in de kou staan
21 april 2021
*** (De verklaring voor de sterretjes vind je hier.)
Het nieuwe Kunstendecreet werd op 1 april goedgekeurd in de commissie Cultuur van het Vlaams Parlement. In de plenaire zitting van dat parlement wordt er de komende weken nog over gestemd. Maar de krijtlijnen van het Kunstendecreet, dat bepaalt wie hoeveel krijgt in de kunstensector, zijn uitgetekend door het kabinet van cultuurminister Jan Jambon (N-VA). En daar is niet iedereen even blij mee. Want de belofte om de individuele kunstenaar te versterken, wordt niet gehouden. Niet het minst omdat de kunstenaarsbeurzen gelimiteerd worden.
Omdat wij graag weten wat jullie denken over de themadossiers, zodat we waar nodig kunnen aanpassen en verbeteren, vragen we jullie om dit beoordelingsformulier in te vullen. Alvast hartelijk dank!
Belofte maakt schuld?
Rudi Laermans hekelt op rekto:verso de manier waarop het nieuwe Kunstendecreet is tot stand gekomen: er werd niet geluisterd naar de sector, er staan zaken in die niemand heeft gevraagd, en de Vlaamse regering eigent zich veel te veel inmenging toe. Laermans verwijst ook naar de protesten van de kunstensector in het najaar van 2019, waarover het boek ‘Vlaanderen Exceleert!?’ is verschenen. Na die protesten had het kabinet beloofd om de positie van de individuele kunstenaar te versterken, maar daar komt met dit decreet weinig van in huis.
Beurzen gelimiteerd
In het Kunstendecreet worden de subsidies voor kunstenaars en organisaties gereguleerd. Er zijn structurele subsidies voor organisaties die daarmee gedurende enkele jaren hun werking kunnen betalen. Er zijn projectsubsidies die, het woord zegt het zelf, gebruikt worden voor bepaalde projecten. En er zijn beurzen voor individuele kunstenaars. Het zijn die beurzen die nu gelimiteerd worden, terwijl flexibele beurzen volgens artiesten en kunstenorganisaties net essentieel zijn, schrijft Frank Olbrechts op Apache. De hervorming van de beurzen is ‘niet gebaseerd op een correcte analyse van de noden van het veld’.
Vragen en discussiepunten
rekto:verso: Verdampt protest?
Dat betekent dat de regering wel erg veel macht naar zich toetrekt, en dat de toekenning van geld niet gebeurt op basis van objectieve criteria, maar naar gelang het goeddunken van de regering. Dat ondergraaft de onafhankelijkheid en autonomie van kunstenaars, want die zullen moeten luisteren naar de voorwaarden die de regering hen oplegt als ze geld willen krijgen.
Apache: Vrees voor verschraling kunstenlandschap door nieuw Kunstendecreet
De kunstenaar vindt dat het niet goed gesteld is met diversiteit in het Vlaamse subsidielandschap en noemt de plannen die nu op tafel liggen een gigantische stap achteruit. “Ik denk niet dat ons kunstenveld zal overleven, indien we niet als de bliksem maken dat veel meer mensen met veel meer verschillende achtergronden en trajecten toegang krijgen tot het kunstenveld. Anders maken we onszelf irrelevant”, zegt Wouters.
Wij zijn geen mensen die willen profiteren, maar af en toe hebben we wel ademruimte nodig. Ik doe heel veel, en ben altijd hongerig naar meer, maar ik wil zeker ook mezelf blijven bevragen, los van die bevraging van anderen.”