Geweld tussen Palestijnen en Israël
Waarom laait dat steeds weer op?
19 mei 2021
*** (De verklaring voor de sterretjes vind je hier.)
Om het opflakkerende en bloedige geweld van de afgelopen weken tussen Palestijnen en Israël te begrijpen, is historisch inzicht nodig. Taalgebruik in de media is daarbij van groot belang, want het gaat niet om een ‘conflict’ tussen gelijkwaardige partijen, maar om een bezettingsmacht (Israël) die een volk (de Palestijnen) onderdrukt, discrimineert en koloniseert. Dat wordt apartheid genoemd en is in strijd met het internationaal recht.
Omdat wij graag weten wat jullie denken over de themadossiers, zodat we waar nodig kunnen aanpassen en verbeteren, vragen we jullie om dit beoordelingsformulier in te vullen. Alvast hartelijk dank!
Etnische zuivering van Palestijns gebied
Als het over geweld tussen Palestijnen en Israël gaat, wordt er vaak over een conflict gesproken. Dat vindt Johan Depoortere op DeWereldMorgen getuigen van een schrijnend gebrek aan context. Een conflict houdt in dat er twee gelijkwaardige partijen tegenover elkaar staan. Dat gebeurt hier niet. Wat hier aan de gang is, is de verderzetting van een etnische zuivering van de Palestijnse gebieden die bezig is sinds de oprichting van Israël in 1948, en die behoort tot de kern van de zionistische ideologie.
Annexatie van Jeruzalem
De hevige opflakkering van het geweld, dat intussen geleid heeft tot een nieuwe Gaza-oorlog, heeft alles te maken met de decennia lange Israëlische bezetting van Palestijns gebied. In het begin van de ramadan werd een populaire ontmoetingsplek van Palestijnen in Jeruzalem afgezet door de Israëlische politie. Maar toen een extremistische Israëlische politicus naar Sheikh Jarrah ging, een Palestijnse wijk in Oost-Jeruzalem waar Palestijnse families al jaren met uitzetting bedreigd worden, was het hek helemaal van de dam, schrijft Tine Danckaers op MO*. Sheikh Jarrah werd zo het symbool voor de annexatie van Jeruzalem, en bij uitbreiding voor de annexatie van wat er nog overblijft van de Palestijnse gebieden.
Apartheid
Er is al jaren niet het minste uitzicht op een oplossing voor het probleem van de Palestijnen, schrijft Frank Olbrechts op Apache. De manier waarop Israël hen straffeloos onderdrukt, terwijl het de Joodse bevolking systematisch bevoordeelt, heeft een naam: apartheid. Maar ook het koloniseren van het gebied waarop de Palestijnen aanspraak maken, gaat in tegen het internationaal recht.
Het belang van onafhankelijke media
Israëlische mainstream media, én de regering van premier Netanyahu, leggen de oorzaak van het nieuwe geweld eenzijdig bij de ‘terroristen van Hamas’ in Gaza en de Palestijnen in het algemeen die geen vrede willen. Maar Willem-Gert Aldershoff wijst er op Doorbraak op dat er nog onafhankelijke media zijn die de situatie heel anders zien. Die stemmen waarschuwen ervoor dat de Israëlische arrogantie voor een godsdienstoorlog kan zorgen die de grenzen van het land ver overschrijdt.
Vragen en discussiepunten
DeWereldMorgen: Jeruzalem: een oud verhaal
MO*: Hoe moeten we de geweldescalatie in Jeruzalem nu echt begrijpen?
Maar bij de zesdaagse oorlog in 1967 werden de kaarten van Palestina hertekend. Israël bezette niet alleen de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever, ook Oost-Jeruzalem kwam onder Israëlische bezetting.
De Palestijnse inwoners van het bezette Oost-Jeruzalem vielen voortaan niet langer onder Jordaanse maar onder Israëlische controle. Deze Palestijnse Jeruzalemieten, die tot dan de Jordaanse nationaliteit hadden, krijgen geen Israëlisch burgerschap maar de status van ‘permanente inwoners van Israël’. Ook de inwoners van Sheikh Jarrah.
In 1972 krijgen de families bericht dat ze die huur voortaan moeten betalen aan twee Joodse comités – de eigenaars van de huizen, tot dan onbekend voor hen. In datzelfde jaar spanden de twee comités een proces aan, samen met de Israëlische Landautoriteit, om de grond van Sheikh Jarrah te registreren. Ze claimen de grond op basis van omstreden wetten.
Sheikh Jarrah illustreert voor velen hoe de annexatie van Oost-Jeruzalem door Israël werkt. Israël hecht Palestijnse wijken in de stad langzaam maar zeker aan, in de strijd om grond en nieuwe grenzen voor de Joodse natiestaat.
Van 15.000 Palestijnen in Jeruzalem werd het verblijfsrecht afgenomen. De voorbije decennia bleven bouwvergunningen voor Palestijnse inwoners uit, werden huizen voortdurend bedreigd met sloop en daadwerkelijk gesloopt.
Apache: Israëlische inbreuken op internationaal recht doen geweld ontbranden
Het lijkt onwaarschijnlijk dat het Israëlische leger geen rekening hield met een militaire reactie van Hamas, dat als islamistische Palestijnse partij bijzonder gevoelig is voor aanvallen op moslimgelovigen.”
Dat betekent dus dat Israël erop gerekend had dat Hamas militair zou reageren.
Dit regime moet uitgevoerd worden door één “raciale groep”, tegenover een andere raciale groep;
Er moet sprake zijn van een duidelijke “intentie” om het regime in stand te houden;
Er moet sprake zijn van één of meerdere “inhumane daden”.
Doorbraak: Kritische Israëlische media over Joods-Palestijnse geweldsuitbarsting