De energiecrisis
Eentje om niet verloren te laten gaan
09 februari 2022
*** (De verklaring voor de sterretjes vind je hier.)
De prijzen van gas en elektriciteit schieten door het dak, en dat heeft grote gevolgen op de portemonnee van heel veel mensen. De overheid heeft een akkoord met maatregelen bereikt, maar dat is een compromis waar niemand echt gelukkig mee is. Het hele energiesysteem moet worden aangepast aan de toekomst, waarbij de nadruk ligt op verstandig omgaan met energie, en op milieuvriendelijke energiebronnen, zoals zon en wind, maar ook, eh, onze eigen uitwerpselen. Of hoe je een goede crisis niet verloren mag laten gaan.
Omdat wij graag weten wat jullie denken over de themadossiers, zodat we waar nodig kunnen aanpassen en verbeteren, vragen we jullie om dit beoordelingsformulier in te vullen. Alvast hartelijk dank!
Zon en wind goedkoper dan gas
De prijs van gas en elektriciteit hangt af van tal van factoren. Maar, zo lezen we op MO*, het opwekken van elektriciteit door zon en wind is veel goedkoper. Toch kan een consument niet rechtstreeks van een groenestroomleverancier afnemen. Dat komt omdat onze energiesystemen niet zijn afgestemd zijn op de evolutie van de hernieuwbare energie.
Uitgelezen kans
Ook dit artikel op DeWereldMorgen zegt dat ons energiesysteem moet worden aangepast. Meer nog, het spreekt over een uitgelezen kans om dat te doen. Het gaat hier dan vooral over de energiefactuur. Die moet een prijssignaal worden die de consument naar meer duurzaamheid leidt.
Ouderwetse koehandel
De federale regering kon moeilijk niet reageren op de alsmaar stijgende energiefactuur. Ze is tot een akkoord gekomen waarbij het sociale tarief nog even behouden blijft, de btw op elektriciteit wordt verlaagd naar 6 procent, en waarbij iedereen in bezit van een meter een premie van 100 euro krijgt. Maar hoe dit akkoord tot stand is gekomen, oogde niet fraai. Een ‘ouderwetse koehandel’ noemt Karl van den Broeck het op Apache, waarbij het compromis ingrijpende en effectieve maatregelen in de weg stond.
Pipikaka
Onze kaka is 8,7 miljard euro waard als het biogas eruit onttrokken zou worden. Dit artikel op EOS is al redelijk oud, dus de waarde zal nu een pak hoger liggen. Eens het biogas eruit is kan de stront verdroogd en verkoold worden, wat het equivalent van 2 miljoen ton houtskool zou opleveren. Goed voor mens en natuur. En nee, dit is geen grap, maar pure wetenschap.
Vloeibaar gas is niet de verlossing
Het energiesysteem moet dus dringend veranderd worden, maar dat brengt op dit moment geen soelaas. We blijven voor gas toch voor een groot stuk afhankelijk van de wispelturige Russische president Vladimir Poetin. Nochtans zou de VS een helpende hand kunnen zijn door vloeibaar gas, of LNG te leveren, schrijft Mick Van Loon op Business AM, en waar ook naar verwezen wordt in het eerste artikel van dit dossier. Maar dat gas is heel erg duur. En de Aziatische markt is momenteel voor de Amerikanen een pak lucratiever dan de het oude Europese continent.
Vragen en discussiepunten
MO*: ‘Schone stroom is goedkoper dan ooit, maar waarom stijgt onze energiefactuur dan?’
Huishoudens betalen voor hun elektriciteit een veelvoud van wat het nu kost om het op te wekken en te transporteren met de schoonste energiebronnen.
DeWereldMorgen: Energieprijzen: never waste a good crisis!
Een van de elementen om de energiefactuur te doen dalen is om zuinig om te springen met energie. Beloon zuinigheid. Wat zien jullie als manieren om zuinig te zijn met energie?
Het capaciteitstarief in zijn huidige vorm is helaas wel een botte manier om de capaciteit te verdelen. Het houdt namelijk totaal geen rekening met het moment waarop de consument zijn maandpiek trekt. Iemand die op een zonnige zondag zijn huis aan het renoveren is of thuis een familiefeest houdt en daarbij een piek trekt, zal erop afgerekend worden, ook al kan de stroom vlot langs de kabel passeren omdat de buren allemaal het huis uit zijn.
Apache: Energieakkoord: het compromis te veel of opmaat voor doorstart van Vivaldi?
Wijlen Steve Stevaert wist vroeger al dat wie gaat jagen met de fanfare op kop niets zal vangen. In deze hypergemediatiseerde tijden is het blijkbaar voor onze staatslieden onmogelijk om hun koelbloedigheid te bewaren. Met één oog op de peilingen en een ander oog op de sociale media trekken ze van de ene zoomvergadering of tv-studio naar de andere en maken ze zich ondertussen wijs dat ze man/vrouw van het volk zijn.
Anderzijds zijn er vreemde anomalieën in de beslissing geslopen. Zo krijgen mensen met een tweede verblijf twee energiepremies, maar mensen in een appartement krijgen maar een fractie van de 100 euro die voorzien is. Rusthuisbewoners vallen ook uit de boot. Het valt te bezien of de beslissing van de regering ongewijzigd zal worden uitgevoerd. Bijsturingen dringen zich her en der op.
Voor politici is het een pijnlijk ontwaken. Decennialang hebben ze aan de bevolking moeten uitleggen dat ze alleen konden “pappen en nathouden”. Dat bedrijven moesten worden gepamperd omdat ze anders zouden delokaliseren. Dat de energiemarkt moest worden vrijgemaakt om de prijzen te doen dalen. Dat investeringen in groene investeringen niet langer fiscaal aftrekbaar moesten zijn en dat ‘de markt’ zijn werk moest doen. Vandaag vraagt de burger/consument/kiezer tekst en uitleg en verwacht hij/zij van de overheid dat ze haar rol speelt en de ‘veiligheid’ garandeert.
Onze ontlasting bevat bovendien waardevolle stoffen. Duizend liter urine bevat zo’n 300 gram fosfor, 900 gram kalium en 300 gram zwavel. Jaarlijks scheiden we zo’n 500 gram fosfor en 4,5 kilogram stikstof uit. Op sommige plaatsen worden die stoffen al gerecycleerd en ingezet als meststof in de landbouw.
Business AM: Kunnen de VS wel voldoende aardgas leveren om Ruslands energiegreep over Europa te neutraliseren?
Om LNG te ontvangen, moet een loshaven een hervergassingsinstallatie hebben die het LNG weer in gasvorm omzet, zodat het per pijpleiding naar eindgebruikers kan worden gestuurd. Zowel vloeibaarmakingsinstallaties als hervergassingsinstallaties kosten miljarden en nemen meerdere jaren in beslag om te bouwen.