Rusland valt Oekraïne binnen
En dat heeft tal van redenen
23 februari 2022
*** (De verklaring voor de sterretjes vind je hier.)
Rusland is Oekraïne binnengevallen in Donetsk en Loehansk, twee gebieden in het oosten van het land die in 2014 al door Russische separatisten zijn overgenomen. Toch wordt het geen invasie genoemd. Waarom niet? En hoe verhoudt Oekraïne zich historisch gezien tot Rusland? Waarom wil Poetin er zo graag zijn? Is hij bang van de democratie aldaar?
Omdat wij graag weten wat jullie denken over de themadossiers, zodat we waar nodig kunnen aanpassen en verbeteren, vragen we jullie om dit beoordelingsformulier in te vullen. Alvast hartelijk dank!
Ceci n’est pas un pipe
Hoewel er in de nacht van zondag op maandag wel degelijk Russische troepen Oost-Oekraïne zijn binnengevallen, wordt het geen invasie genoemd, omdat in die gebieden al Russische troepen aanwezig waren, schrijft Pieter Stockmans op MO*. De Russische president Vladimir Poetin spreekt trouwens zelf van een ‘vredesmissie’. Dat is natuurlijk een beetje moeilijk om aan te nemen, zeker nadat hij de gebieden Donetsk en Loehansk erkend heeft als onafhankelijke republieken. Dat heeft zo zijn gevolgen.
Horror en hongersnood
Rusland en Oekraïne hebben door de eeuwen heen altijd een band gehad, zowel geschiedkundig als cultureel. Maar het is pas bij het ontstaan van de Sovjet-Unie in 1922 dat het grondig fout liep voor Oekraïne, schrijft Mick Van Loon op Business Am. Want de Sovjet-leiders vonden dat het graan dat groeide op de vruchtbare Oekraïense akkers toekwam aan de gehele unie. Daar waren de Oekraïners het niet zo mee eens. En toen kwam Joseph Stalin aan de macht die het graan confisqueerde, en alle mogelijke tegenstanders liet vermoorden of deporteren naar Siberië. Dat ging gepaard met een slechte oogst, en een gigantische hongersnood trof Oekraïne. 4 miljoen mensen lieten daarbij het leven. Sommige mensen noemen dat een genocide.
Pro-Europa en de NAVO
Ook DeWereldMorgen heeft het over de Sovjetperiode, maar merkt op dat Oekraïne al geruime tijd wil opgenomen worden in de Europese Unie, maar ook, en dat zint Poetin al helemaal niet, bij de NAVO. Al zijn de anti-Russische gevoelens van de Oekraïners niet uitsluitend te verklaren door een hang naar Europa, maar spelen fascistische bewegingen daar ook een rol bij.
Plundering
Toen de Sovjet-Unie ophield te bestaan werd Oekraïne onafhankelijk. Maar veel van de voormalige Sovjetbureaucraten bleven gewoon op post, hoewel ze het communisme afzweerden, lezen we op Apache. Door gemanipuleerde privatiseringen organiseerden ze de grootste plundering van de twintigste eeuw en verwierven deze oligarchen een onstellende rijkdom. En macht. Ook na de Maidan-revolutie in 2014, en er een pro-Europees regime aantrad, bleef heel veel macht in de handen van die oligarchen. Bovendien hebben ze uit oportunistische overwegingen nauwe banden met de al vermelde fascistische bewegingen. Het is dan ook verkeerd om te denken dat Poetin Oekraïne wil domineren omdat hij bang is van de democratie. Er is namelijk geen democratie.
Vragen en discussiepunten
MO*: ‘Dit is geen invasie’: wat zijn de gevolgen van de Russische troepen in Oekraïne?
Met andere woorden: verschillende EU-lidstaten, België minder, zijn hoe dan ook verslaafd aan Russisch gas. En de EU heeft geen wezenlijke vooruitgang geboekt bij het verminderen van die afhankelijkheid, ook al zijn we dat al van plan sinds de Russische annexatie van de Oekraïense Krim in 2014.
Business AM: 100 jaar niks dan miserie: waarom de Oekraïners de Russen niet moeten
DeWereldMorgen: Vijf zaken die je moet weten over het conflict in Donbas (Oekraïne)
Verschillende regeringsleiders van het Westen hadden toen in ruil voor de erkenning van de hereniging van Duitsland beloofd om de NAVO niet oostwaarts uit te bereiden.
Apache: Nee, Poetin vreest de Oekraïense democratie niet
Vertegenwoordigers van hen die uitsluitend Russisch spreken, hebben het over grove discriminatie en anti-Russische hysterie. Dat slaat onder meer op politie-eenheden die moeten nagaan of bij de openbare diensten wel Oekraïens wordt gesproken en gebruikt. Sommigen verwijzen naar de toestand in de Baltische staat Letland waar een deel van de Russen door de toepassing van de taalwetten geen staatsburgers meer zijn en dus rechteloos.