Racisme en discriminatie
Waarom de wereld beter af is zonder
23 maart 2022
*** (De verklaring voor de sterretjes vind je hier.)
Racisme en discriminatie zijn etterende puisten die ingrijpende gevolgen hebben, op alle mogelijke niveaus van de samenleving, tot op het medische toe. Nochtans zou de wereld veel beter af zijn zonder. Maar de strijd tegen racisme en discriminatie is er een die nooit eindigt. Toch moeten we er volgens experten blijven op inzetten, en moeten we overheden indien nodig onder druk zetten van onderuit. Of met superhelden.
Omdat wij graag weten wat jullie denken over de themadossiers, zodat we waar nodig kunnen aanpassen en verbeteren, vragen we jullie om dit beoordelingsformulier in te vullen. Alvast hartelijk dank!
Rassen bestaan niet
We behoren allemaal tot de menselijke soort, want rassen bestaan niet. Daar is al heel lang consensus over in de wetenschappelijke wereld. Toch wordt er door artsen nog steeds een onderscheid gemaakt tussen Kaukasisch (wit), Aziatisch en Afrikaans. En dat kan voor patiënten verstrekkende gevolgen hebben. Onderzoeker Alana Helberg-Proctor legt op EOS uit waarom artsen verder dan die hokjes moeten kijken.
Minderheden bepalen nu zelf het debat
Naar aanleiding van de internationale dag tegen racisme en discriminatie praat Samira Bendadi van MO* met de voorzitster van de interculturele organisatie KifKif Sarah El Massaoudi en met diversiteitsconsulent Omar Ba. Zij blikken terug op twintig jaar strijd tegen racisme en merken op dat een nieuwe generatie activisten, waar El Massaoudi deel van uitmaakt, het heft in eigen handen neemt, en niet passief aan de zijlijn toekijkt. Minderheden bepalen nu zelf het debat en willen zelf de samenleving vormgeven. Maar het blijft een work in progress.
#21daysagainstracism
Op DeWereldMorgen vertellen Amina Adebisi Odofin en Daisy Van de Vorst van de NAPAR-coalitie (Nationaal Actieplan tegen Racisme) waarom ze met de campagne #21daysagainstracism begonnen. Dat heeft alles te maken met het feit dat de Belgische overheid al 21 jaar een Interfederaal Actieplan tegen Racisme belooft, maar dat er vandaag nog steeds niets concreets op tafel ligt.
Black History Month nog niet officieel erkend
De Black History Month, die voor de vijfde keer in België georganiseerd wordt, is nog steeds niet officieel erkend. Dat vindt Patricia da Costa in haar opiniestuk op StampMedia een gemiste kans, gezien het koloniale verleden van ons land.
Niet alle vluchtelingen zijn gelijk
De immense solidariteit met mensen die het oorlogsgeweld in Oekraïne ontvluchten is hartverwarmend. Maar mensen van kleur die in Oekraïne werken of studeren en het land proberen uit te geraken, hebben het niet gemakkelijk. Hoewel er officieel geen beperkingen bestaan voor buitenlanders om het land te verlaten, schrijft Ellen Debackere op Apache, krijgen er heel wat te maken met racistische grensbewakers, of worden ze niet geholpen in de landen waar ze terechtkomen.
Ook racisme in de Sovjet-Unie
Robert Robinson was een zwarte Amerikaan die de VS in 1930 verliet om in de Sovjet-Unie te gaan werken, schrijft Ardy Beld op Doorbraak. Robinson had het gehad met het racistische gedrag van zijn landgenoten en ging in op het voorstel van enkele Russen om tegen een aantrekkelijk salaris naar de Sovjet-Unie te komen. Maar echt rozengeur en maneschijn was het er toch niet helemaal.
Superman en Batman bedacht door Joodse stripauteurs
Dit oude artikel op rekto:verso belicht een tentoonstelling uit 2020, maar gaat eigenlijk over het ontstaan van superhelden als Superman, Batman, en Captain America, maar ook Magneto en Black Panther. Het zijn stuk voor stuk figuren die ontsproten zijn aan het brein van Joodse stripauteurs die blootgesteld werden aan geweld en discriminatie. Maar tegelijk pasten die superhelden wel binnen de Amerikaanse norm, namelijk mannelijk en blank.
Vragen en discussiepunten
EOS: ‘Rassen bestaan niet. Toch moeten artsen soms ingeven tot welk ‘ras’ hun patiënt behoort’
MO*: ‘De strijd tegen racisme is er één voor een betere samenleving, voor meer democratie’
Dat was in zekere zin een oppervlakkige strijd, wat ook te maken had met wat het antiracismeveld toen was. Dat werd vooral getrokken door gevestigde Belgische en Vlaamse organisaties, die wel ervaring hadden met solidariteitsacties maar geen persoonlijke ervaring met racisme en discriminatie.
Nu wordt het debat in grote mate gevoerd door minderheden zélf en bepalen ze mee de termen in het debat. Daardoor is het niet alleen een complex debat geworden, maar is er ook meer diepgang. Het gaat niet meer alleen over extreemrechts, maar ook over de impact van racisme, de aard en oorsprong, en hoe diep we als samenleving moeten gaan om het te ontmantelen.
Wat de Vlaamse regering met Unia deed, is nefast voor slachtoffers van discriminatie. Vanuit Kif Kif zijn we geen voorstanders van de regionalisering van het Interfederale Gelijkekansencentrum.
DeWereldMorgen: Amina Adebisi Odofin van NAPAR: “België wacht al 21 jaar op een nationaal actieplan tegen racisme”
StampMedia: Opinie: Waarom België Black History Month nodig heeft
Apache: Racisme en discriminatie aan Oekraïense grenzen
“In ons interventiepunt in Krakau hebben we al meer dan honderd mensen van kleur opgevangen. We proberen iedereen zo goed mogelijk te helpen. Maar met het afschilderen van Oekraïense grenswachters als racisten moeten we opletten: dit speelt in de kaart van de Russische propaganda.”
Er worden voorbeelden gegeven van journalisten die uitspraken deden die niet erg neutraal waren. Wat vinden jullie daarvan? Is de oorlog in Oekraïne erger dan bv. de oorlog in Syrië omdat de mensen er wit zijn en blauwe ogen hebben?
Doorbraak: Robert Robinson, kleurling in de Sovjet-Unie
rekto:verso: De superheld, een gebruiksaanwijzing voor het leven
De Amerikaanse cartoonist en auteur Jules Feiffer noemde Superman een fantasie van assimilatie, een strategie voor etnische minderheden om op te gaan in de massa. Deze strips en hun makers werden immers onderdeel van een commerciële machine die de grootste gemene deler moest aanspreken.