Oeigoeren in China
Geviseerde moslimminderheid
20 april 2022
*** (De verklaring voor de sterretjes vind je hier.)
Naar schatting een miljoen Oeigoeren, een moslimminderheid in China, zit opgesloten in ‘heropvoedingskampen’ in de Chinese provincie Xinjiang. Maar ook Oeigoeren in het buitenland worden, vaak digitaal, scherp in de gaten gehouden door de Chinese overheid. Is dit harde regime van China erop gericht om het terrorisme en het religieus extremisme een halt toe te roepen, of spelen er andere factoren een rol?
Omdat wij graag weten wat jullie denken over de themadossiers, zodat we waar nodig kunnen aanpassen en verbeteren, vragen we jullie om dit beoordelingsformulier in te vullen. Alvast hartelijk dank!
‘Heropvoedingskamp’ of ‘concentratiekamp’?
In een opiniestuk op StampMedia vergelijkt reporter Khanali Asad de kampen waarin de Oeigoeren worden opgesloten, die bestempeld worden als ‘heropvoedingskampen’, met de concentratiekampen van de Nazi’s in de Tweede Wereldoorlog. Asad zegt dat die werk- en vernietigingskampen door de Duitsers ook werden voorgesteld als ‘heropvoedingskampen’. Toen waren de slachtoffers Joden, nu zijn het moslims.
Opmerkelijk is ook, zo stelt Asad, dat binnen de Verenigde Naties heel wat islamitische landen China een hand boven het hoofd houden.
Eeuwenlang gebakkelei
De provincie Xinjiang is voor China van groot belang, stelt John P Ruehl in zijn analyse op DeWereldMorgen. Het ligt pal op de Nieuwe Zijderoute, wat belangrijk is voor nieuwe economische ontwikkelingen, en het heeft tal van natuurlijke rijkdommen. Maar het gebied is ook van belang voor de fysieke verdediging van China. Daarom kan de Volksrepubliek balorige moslims missen als kiespijn en stelt het hen voor als extremistische terroristen waartegen streng moet worden opgetreden. Maar het onderdrukken van de Oeigoeren, en het opeisen van de provincie gebeurt al eeuwenlang.
Wie offline blijft, is een extremist
Niet alleen de Oeigoeren in Xinjian wordt het leven zuur gemaakt, ook de mensen die het land ontvluchtten passen maar beter op hun tellen voor het Chinese staatsapparaat, lezen we op MO*. Waar de Communistische Partij voorheen overging tot het blokkeren van de toegang tot het internet, maakt het nu dankbaar gebruik van de technologie om iedereen, ook mensen die niet in China wonen, te controleren. Maar Oeigoeren die daarom offline blijven, worden beschouwd als extremist, en dat geldt als voldoende bewijs om naar een heropvoedingskamp gestuurd te worden. De Oeigoeren in het buitenland worden geïntimideerd, bedreigd, en soms ook ontvoerd. Dat China hier op het internationale toneel mee wegkomt, heeft veel te maken met de economische macht die het de afgelopen jaren verworven heeft, zeker in landen die het niet te nauw nemen met mensenrechten.
Vragen en discussiepunten
StampMedia: Herhaalt de geschiedenis zich met de detentiekampen in Xinjiang?
DeWereldMorgen: Xinjiang al eeuwen pijnpunt voor China
Nu de Chinese economie steeds meer energie opslorpt, is de toegang tot de steenkool-, olie- en gasreserves van Xinjiang van cruciaal belang voor China’s huidige en toekomstige energiezekerheid.
Daar komt nog bij dat de regio een essentieel onderdeel vormt van China’s project voor een Nieuwe Zijderoute dat de economische markten van Europa en Azië met elkaar wil verbinden.
MO*: Wanneer geen internet gebruiken een criminele daad wordt