Productie van plastic neemt nog steeds toe
Maar de natuur kan te hulp schieten
08 februari 2023
De productie van plastic, het gebruik en het afval ervan zorgen voor gigantisch veel problemen voor het milieu. Om plastic te maken zijn fossiele brandstoffen nodig, met alle problemen vandien, zoals CO2-uitstoot. Daarbovenop komt nog dat veel plastic maar een keer gebruikt kan worden. Dat plastic wordt weggegooid, en komt dan in rivieren, zeeën en oceanen terecht. Tot het uiteindelijk aanspoelt, zoals op de stranden van de Seychellen.
Zelfs al worden producenten voor het gerecht gedaagd, de voorspellingen zijn dat de plasticproductie alleen nog maar zal toenemen. Kan de wetenschap, of meer nog, de natuur ons een handje helpen?
Hoogtepunt nog niet bereikt
Bij overheden sijpelt het stilaan door dat de productie van plastics voor eenmalig gebruik niet bijdraagt aan het oplossen van het klimaatprobleem. Toch trekken grote bedrijven als het Amerikaanse ExxonMobile, en het Chinese Sinopec zich daar bijzonder weinig van aan. Volgens Business AM dat een rapport van de Australische Minderoo Foundation kon inkijken, is het hoogtepunt nog niet bereikt. Vorig jaar werd 137 miljoen ton aan kunststoffen voor eenmalig gebruik geproduceerd. De verwachtingen voor dit jaar zijn dat daar nog eens 17 miljoen ton bovenop komt.
Deplastificatieplan voor Danone
DeWereldMorgen meldt dat drie ecologische organisaties de Franse multinational Danone hebben aangeklaagd omdat het niet voldoet aan de wettelijke verplichtingen om zijn plastic voetafdruk te verkleinen. Ze willen dat het bedrijf onderzoekt wat de impact van zijn plasticproductie op mens en milieu is, en vervolgens moet het een deplastificatieplan opstellen.
Seychellen, vuilnisbak voor plastic
De eilandengroep van de Seychellen is een populaire vakantiebestemming voor de meer welgestelde medemens. De vergelijking met het Aards Paradijs wordt al wel eens gemaakt. Maar intussen zijn de eilanden ook de vuilnisbak geworden van plastic dat soms 3000 km aflegt voor het aanspoelt op de paradijselijke stranden. Op MO* lezen we dat de universiteit van Oxford een model heeft ontwikkeld dat de beweging van plastic afval kan simuleren waardoor ze de ophoping van plastic afval op de Seychellen kunnen voorspellen.
De weg van plastic
Iedereen heeft al wel van de plastic soep gehoord, gigantische hoeveelheden plastic die in zeeën en oceanen terechtkomen, en dan bv. aanspoelen bij de Seychellen. Vier jaar geleden al sprak StampMedia met de jonge onderzoeker Bert Teunkens. Hij vroeg zich af hoe al dat plastic in de oceanen terechtkomt, en besloot om de rivieren te onderzoeken op een nooit eerder geziene manier. Want volgens Teunkens kan de plastic soep alleen maar aangepakt worden als je de weg van het plastic kent.
Wormen die plastic eten
Onderzoekers van de universiteit van Queensland in Australië hebben ontdekt dat er wormen bestaan die plastic kunnen eten en verteren, staat op EOS. Het gaat met name om de larven van de kever Zophobas morio. Niet dat die wormen nu al het plastic afval van de wereld moeten opeten, maar de wetenschappers kunnen wel het spijsverteringsmicrobioom onderzoeken om dat dan na te bootsen zodat het op grote schaal gebruikt kan worden.
Vragen en discussiepunten
Business AM: Wereldwijde consumptie plastic voor eenmalig gebruik blijft verder oplopen
Hoe gaan jullie om met wegwerpplastic? Denken jullie daarover na? Proberen jullie plastic zakjes te vermijden? En maakt dat uit?
DeWereldMorgen: Danone voor de rechter wegens plasticvervuiling
De organisaties stellen dat Danone niet genoeg doet om zijn plastic voetafdruk te verkleinen, en het dus zijn wettelijke verplichtingen niet nakomt.
Dat betekent dat nagenoeg al het andere plasticafval in de oceaan of op enorme stortplaatsen is terechtgekomen. Bovendien wordt meer dan 90 procent van het plastic gemaakt van fossiele brandstoffen.
MO*: Paradijselijke Seychellen krijgen plastic van over de hele wereld te slikken
StampMedia: Van de rivier naar de zee
EOS: ‘Superwormen’ eten – en overleven op – plastic