Home » Aan de slag met Nieuws in de Klas » Online Themadossiers » Aardbeving in Turkije en Syrië

Aardbeving in Turkije en Syrië

Turkije krijgt hulp, Syrië niet

15 februari 2023

**

De aardbeving die in de nacht van 6 op 7 februari plaatsvond in de grensstreek van Turkije en Syrië had een magnitude van 7,8 en kent onnoemlijk veel slachtoffers. Voor Turkije is het een van de dodelijkste aardbevingen van de afgelopen vijftig jaar. Maar waar Turkije kan rekenen op noodhulp vanuit het buitenland, blijft Syrië daarvan verstoken. En dat heeft alles te maken met de oorlog daar.

 

Geen plek meer om te schuilen

Erik Raspoet spreekt voor MO* met Midden-Oostenkenner Heiko Wimmen. Die zegt dat Noord-Syrië zo zwaar getroffen is dat er geen plek meer is om te schuilen. Maar internationale hulp geraakt niet tot in die regio. Dat komt omdat Noord-Syrië verdeeld is in vier gebieden. Het ene, rond de stad Aleppo, wordt gecontroleerd door het Syrische regeringsleger, het tweede, rond de stad Afrin, wordt gecontroleerd door het door Turkije gesteunde Syrian National Army, het derde, rond de stad Idlib, wordt bestuurd door een amalgaam van post-jihadisten en andere anti-Assad-milities (Bashar al-Assad is de Syrische president), en het vierde, rond de stad Qamishli, is het autonome Democratische Federatie van Noord-Syrië (DFNS), of ook wel Syrisch-Koerdistan genoemd. Al die partijen gunnen elkaar het licht in de ogen niet. Maar, zo zegt Wimmen, deze ramp is veel erger dan het oorlogsgeweld.

Barst in weg na aardbeving. (CC0 1.0)

 

Inzamelactie in Antwerpen

Op vele plekken werden er na de aardbeving hulp- en inzamelacties opgestart. Zo ook in Antwerpen. Joachim T’Sas trok voor StampMedia naar de Mehmet Akif Moskee op het Antwerpse Zuid, en maakte een fotoreportage.

Foto: © Joachim T’Sas

 

Vragen en discussiepunten

MO*: Midden-Oostenkenner Heiko Wimmen: ‘Deze ramp is in sommige opzichten nog erger dan het oorlogsgeweld’

Waarom treft de aardbeving Noord-Syrië zo hard?
De ramp komt op het slechtst denkbare moment, in hartje winter wanneer de levensomstandigheden sowieso onmenselijk hard zijn. We spreken over een regio waar honderdduizenden oorlogsvluchtelingen leven, Syrische burgers die de voorbije jaren vaak al meermaals zijn moeten vluchten en letterlijk niets meer bezitten.
Velen leven in tentenkampen, nauwelijks beschut tegen de koude in de winter of de hitte in de zomer. Ironisch genoeg is dat tijdens deze ramp een voordeel gebleken, want in een tent kun je niet door muren of plafonds worden verpletterd.
Het zijn nu de anderen die het gelag betalen, de gelukkigen die wel onder een dak woonden. Ook die zijn nu hun huis kwijt, als ze er al niet onder bedolven liggen.
Wimmen hoopt dat de VS in het noordoosten van Syrië voor hulp kan zorgen. Hoe komt dat?
Het noordoosten is al lang de grote onbekende in de Syrische burgeroorlog. Het gebied ligt erg geïsoleerd, want anders dan de oppositiegebieden in de provincies Aleppo of Afrin is de grens met Turkije vijandig. Er is slechts één toegangspoort voor het enorme gebied, op de grens met Iraaks-Koerdistan. Die wordt door de Amerikanen benut om de 900 militairen te bevoorraden die ze nog altijd paraat houden in Syrisch-Koerdistan. Hopelijk kan Washington druk uitoefenen om internationale hulp voor de bevolking door te laten.
En dan is er nog IS, Islamitische Staat. Waarom zou IS volgens Wimmen aan een opmars bezig kunnen zijn in Syrië?
Chaos is humus voor een terreurbeweging zoals Islamitische Staat. Dat IS aan een comeback werkt, is overigens geen mythe. De beweging controleert geen grondgebied, maar heeft in heel Syrië een voet aan de grond.
Opvallend is dat de activiteit verschilt naargelang een gebied wordt gecontroleerd door de Syrische regering, Turken, Koerden of andere rebellen. Idlib met zijn overbevolkte, anonieme vluchtelingenkampen dient bijvoorbeeld als onderduikzone voor IS-leiders. Raqqah, een stad in Koerdisch gebied, fungeert als financieel en logistiek centrum. De streek rond Palmyra, officieel nochtans onder controle van de Syrische regering, dient als oefenterrein voor IS-strijders.
Het probleem is dat er tussen de verschillende invloedszones in Syrië geen enkele vorm van samenwerking of communicatie bestaat. Daar maakt IS uiteraard gretig gebruik van.

StampMedia: In beeld: inzamelactie voor slachtoffers aardbevingen Turkije en Syrië 

Fatih Ari, bestuurslid van de Mehmet Akif Moskee, vindt de steunactie hartverwarmend, maar maakt zich een bedenking. Welke?
De slachtoffers hebben niet alleen vandaag onze hulp nodig, maar ook op lange termijn. Het is daarom belangrijk om goed geïnformeerd te blijven en doelgericht te werk te gaan.

Hier vind je het opdrachtenblad als Word-document en als PDF-bestand. 

Hier vind je meer informatie over Media.21



Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.