Wie is de Chinese president Xi Jinping?
En waarom moeten wij dat weten?
23 maart 2023
Begin deze maand is Xi Jinping voor de derde keer verkozen als president van China. Wie is deze man die de Chinese grondwet heeft aangepast om een derde ambtstermijn te kunnen uitvoeren, die sinds 2013 stelselmatig alle macht naar zich toe gezogen heeft, die de Chinese maatschappij op griezelige wijze controleert, en die afgelopen maandag naar Rusland is gereisd en Vladimir Poetin zijn vriend noemt?
Vrede in Oekraïne
In het begin van de week was Xi Jinping op bezoek in Moskou, staat op Business AM. Het mag duidelijk zijn dat Vladimir Poetin steun zoekt bij de Chinese president. Er is een arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof voor oorlogsmisdaden tegen Poetin uitgevaardigd, en hij wordt internationaal als paria beschouwd. De vraag is of Xi Jinping Poetin bezoekt omwille van de vriendschap, dan wel omdat vrede in Oekraïne voor Xi belangrijker is voor zijn streven naar een mondiale hervorming.
Grote Roerganger
Op MO* vraagt John Vandaele zich af of Xi Jinping te vergelijken is met Mao Zedong. Mao was de Grote Roerganger die het communisme naar China heeft gebracht, en het land op heel autoritaire wijze leidde van 1949 tot 1976. Mao duldde geen tegenspraak en liet tegenstanders vermoorden of opsluiten. Doet Xi dat ook? Of zijn er toch wel wat verschillen te bemerken?
Keizer Xi
Jeanne Boden duikt op Apache nog verder de geschiedenis in, en verklaart het leiderschap van Xi aan de hand van de keizerrijken die China ooit kende. Maar waar de keizers vroeger een mandaat van de hemel hadden, is Xi het centrum van de Communistische Partij met meer dan 90 miljoen leden die tot zijn dienst staan. Hervormingen die de opvolgers van Mao gecreëerd hadden, waardoor Chinezen dachten om in een meer open samenleving terecht te komen, werden door Xi hardhandig teruggedraaid. Xi controleert alles.
Ban op TikTok
Xi Jinping is een machtige man, zonder enige twijfel. Maar zijn macht is niet altijd even zichtbaar. De gegevens die hij via TikTok kan verzamelen, bijvoorbeeld, zijn van onschatbare waarde. Daarom mogen Nederlandse ambtenaren de app niet meer op hun werktelefoon installeren, en besliste de Europese Commissie hetzelfde voor Europese ambtenaren, schrijft Joeri Casteleyn op Doorbraak. TikTok is immers van Chinese makelij, en de app is uitgelezen stukje technologie om te spioneren.
Vragen en discussiepunten
Business AM: Wat kunnen we verwachten van het bezoek van Xi Jinping aan Rusland
MO*: Xi Jinping is machtig maar is geen nieuwe Mao
Ook ngo’s werden gekortwiekt. Xi zag ze als een westers paard van Troje dat de partij kon ondermijnen. Zijn anticorruptiecampagne ging eindeloos door en trof niet alleen vele tienduizenden ‘vliegen’, maar ook talloze ‘tijgers’ – topleiders dus, vaak tegenstanders van de president. De personencultus rond de Chinese leider is enorm: Xi duikt overal op en is zowat de ‘voorzitter van alles’.
Ook op economisch vlak draaide Xi de klok terug. De Partij had altijd al de markt beschreven als ‘een vogeltje dat vliegt in een kooi waarvan de Partij de contouren bepaalt’. Na de Grote Culturele Revolutie was die kooi groter geworden, omdat de Partij de private sector nodig had om het land te ontwikkelen. Met Xi aan het roer zou ze weer kleiner worden.
Apache: De wereld van Xi
Xi Jinping heeft China in zekere zin teruggebracht naar het keizerrijk: sterk gecentraliseerd, alle macht vereenzelvigd met één persoon, één waarheid – de gedachten van Xi Jinping – die zowel het onderwijs als de publieke ruimte domineert.
Die invloed is opgebouwd via relaties: ‘van persoon tot persoon’ is China’s methode van machtsuitbouw. China bestudeert grondig wie aan de onderhandelingstafel zit en hoe kan ingewerkt worden op wat die persoon (het ego) of de gemeenschap wil. Project per project is zo binnengehaald, over de hele wereld.
Doorbraak: De klok van de geschiedenis doet tik tok