De smartphone
Een zegen of een vloek?
29 maart 2023
Wat ooit een mobiele telefoon was, waarmee je voornamelijk kon bellen maar ook korte tekstberichten mee kon versturen, is geëvolueerd naar een heuse zakcomputer met apps voor alles wat je maar kunt bedenken. Maar zijn die apps wel zo onschuldig als ze lijken? Het is geen geheim dat we heel wat van onze persoonlijke gegevens te grabbel gooien door ons al was het maar te registreren voor een app. Daarnaast besteden we allemaal heel veel tijd aan onze smartphone. Veel van die apps zijn dan ook ontwikkeld om je vast te houden, waardoor ze verslavend werken. De smartphone heeft het leven voor een stuk gemakkelijker gemaakt, zoveel is zeker, maar ten koste van wat?
Digitale balans
Volgens Digimeter, het jaarlijkse onderzoek naar mediagebruik in Vlaanderen van technologisch onderzoekscentrum Imec, is het aantal mensen dat zich afhankelijk voelt van de smartphone met 30 procent gestegen ten opzichte van 2018. Iedereen kan zijn/haar/hen schermtijd controleren, maar waardevoller dan die schermtijd te verminderen, is volgens Mediawijs (Vlaamse Kenniscentrum Digitale en Mediawijsheid) op StampMedia om een digitale balans te vinden.
Neveneffecten
Ook Business AM kijkt naar de Digimeter en zoomt in op nog enkele andere neveneffecten, behalve de afhankelijkheid van het smartphonegebruik: fake news en privacy. We maken ons er ergens wel zorgen over, maar veel doen we er toch niet aan. Daarnaast kijkt het artikel naar de evolutie van de sociale media: op WhatsApp na groeien oldtimers Facebook en Twitter niet meer, maar ook TikTok lijkt over zijn hoogtepunt. Opvallende nieuwkomer in de apps: BeReal.
Real life, life without filters
Hoe echt is BeReal? Dat zochten Sixtine Bérard en Jeroen Coppens voor rekto:verso uit. Want de app maakt nogal wat beloften: geen filters, authenticiteit, zonder influencers, niemand die cureert. En er staat wat tegenover, want je kunt alleen iets van anderen zien als je jezelf blootgeeft op momenten die voor jou beslist worden. Zit je net op de pot? Pech. Maar het voldoet dan wel aan de baseline van de app: real life, life without filters.
De smartphone weet dat je gedronken hebt
Een smartphone hoeft natuurlijk niet altijd kommer en kwel te zijn. Het ding heeft vele voordelen en maakt het leven – voor zij die er een kunnen veroorloven – gemakkelijker. Een van de toepassingsmogelijkheden voor de smartphone wordt onderzocht door de Amerikaanse dokter Brian Suffoletto, schrijft Baldwin Verhoeven op EOS. Door sensoren in de smartphone te bouwen, kan het toestel detecteren of je al dan niet te veel alcohol gedronken hebt, zodat je kan inschatten of je bv. nog wel met de auto kunt rijden. Dat die smartphone op je rug moet plakken, is een euvel dat nog verholpen moet worden.
Vragen en discussiepunten
StampMedia: Veertigplussers meer dan ooit afhankelijk van hun smartphone
Het Digimeteronderzoek wijst uit dat er behoorlijk wat mensen zich afhankelijk vinden van hun smartphone. Hoe zit dat bij jullie? En doen jullie er wat aan? Heb je wat aan de tips in het artikel?
Business AM: Betovering door smartphone voorbij: steeds meer Vlamingen maken zich zorgen om kwalijke neveneffecten
Uit het onderzoek blijkt ook dat jongeren (jullie dus) nauwelijks nog live naar tv kijken. Waarom doen jullie dat niet (meer)?
93 procent van de smartphonegebruikers voert minstens één privacybeschermdende regel in. Doen jullie dat ook? En dewelke zou dat dan zijn? En volstaat die wel?
rekto:verso: Toont de app BeReal de ‘echte’ wereld zonder vals te spelen?
Er zijn intussen 400.000 BeReal-gebruikers, een stijging van 40 procent vergeleken met 2021. Horen jullie daarbij? Zo ja, waarom? Wat maakt BeReal aantrekkelijk voor jullie?
Als je BeReal gebruikt, ben je dan ooit al in een situatie terechtgekomen waarbij het heel ongepast was om een selfie te nemen? Zo ja, wat heb je dan gedaan?
EOS: Smartphone detecteert dronkemansgang
Een app die kan nagaan of je al dan niet dronken bent, het lijkt een positief gegeven. Maar is het wel aangewezen met betrekking tot privacy? Als die app jouw dronken gegevens kan opslaan, kunnen die gegevens dan niet misbruikt worden?