Hoe de aarde leefbaar houden
Enkele mogelijkheden opgelijst
26 april 2023
Hoe houden we de aarde leefbaar? Ondanks de meest alarmerende berichten over de klimaatverandering lijkt de trein die de planeet vernietigt aan een rotvaart verder te denderen. Alsof er geen alternatieven zijn voor onze manier van leven. Hoe kunnen we verandering teweeg brengen, zonder de welvaart die we hier in het westen hebben, op te geven? En hoe kunnen we die welvaart delen met de rest van de wereld? Dit themadossier bekijkt enkele mogelijkheden.
Zintuiglijke ervaringen
Pascal Gielen houdt op rekto:verso een pleidooi voor meer zintuiglijke ervaringen. Aandacht besteden aan geluiden, kleuren, geuren en temperaturen. Want volgens Gielen gaan we het met louter technologisch vernuft niet redden. Om de aarde leefbaar te houden, moeten we begrijpen dat cultuur en natuur innig met elkaar verbonden zijn.
Woondromen
België, en Vlaanderen al zeker, is niet altijd even verstandig omgesprongen met open ruimte. Dat had veel te maken met het ideaalbeeld van wonen: huisje, tuintje, boompje. De villa’s die in de jaren 70 tot 90 gebouwd werden, nemen heel veel ruimte in en zijn energievretend. Maar ze kunnen vandaag misschien wel dienst doen als gedeelde woning, schrijft Steven Vanden Bussche op Apache. En er zijn nog heel wat andere mogelijkheden om de ruimte die we nog hebben, en de bouwerfenis die we meedragen, om te buigen tot manieren van compacter wonen die zorg dragen voor de aarde. Voormalig Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck heeft het over woondromen.
Het voedselbos
De industriële landbouw die na WOII zijn ingang vond, doet de aarde geen deugd. Ze zorgt echter wel voor veel en goedkoop voedsel. Er zijn immers best veel monden te voeden op deze aardkluit. Een voedselbos zou wel eens de uitkomst kunnen zijn, schrijft Tom Peeters op EOS. Een voedselbos bevindt zich op het kruispunt van natuur en landbouw, maar put de aarde niet zo uit als de industriële landbouw. Integendeel, door het verweven van bomen met gewassen en kruiden en wat nog, zorgt een voedselbos voor meer biodiversiteit. En koolstofopslag. En koelte tijdens periodes van verzengende hitte. Wetenschappers onderzoeken nu hoe voedselbossen rendabel te maken.
Vragen en discussiepunten
rekto:verso: De aarde redden is ook een esthetische kwestie
Door te delen, wordt het mogelijk om te wonen in mooie parktuinen. En waarom niet met een gedeeld zwembad, een moestuin of een bosje? Het maakt woondromen mogelijk die voor de gemiddelde huiseigenaar onbereikbaar lijken.
“De bottom line is dat in zo’n geval niet de ecologische keuzes voor een meerkost zorgen, maar eerder de stedenbouwkundige randvoorwaarden.”
Bomen werpen eveneens een buffer op tegen extreme temperaturen. Op de warmste uren van de dag is het gemiddeld drie tot zes graden koeler op percelen waar agroforestry wordt toegepast. Bomen beschermen tegen wind, waardoor de grond minder snel uitdroogt.