Weg van de oorlogsretoriek
Want nucleaire escalatie is niet onbestaand
17 mei 2023
De oorlog in Oekraïne was onvermijdelijk. De Russische president Poetin was immers een soeverein land binnengevallen, en dat heeft het recht zich te verdedigen. En wij, het Westen, als lid van de EU en/of de NAVO, hebben de plicht om Oekraïne te steunen door o.a. wapens te leveren. Althans, dat is de teneur die ons wordt ingelepeld. Waar we niet omheen kunnen, is dat we zonder troepen ter plaatse wel degelijk actief deelnemen aan de oorlog. De vraag is nu: hoe kunnen we deze oorlog zo snel mogelijk beëindigen? Want waar we evengoed niet omheen kunnen, is de vreselijke gruwel die in Oekraïne plaatsvindt, het onmetelijke leed, de duizenden doden en gewonden die dagelijks vallen. Aan beide zijden. Om nog te zwijgen over de nucleaire dreiging.
Analytisch en nieuwsgierig
Dit stuk op MO* is strikt genomen geen journalistieke tekst. Het is een lezing van de Nederlandse hoogleraar conflictstudies Jolle Demmers voor het Vlaams Parlement, naar aanleiding van de voorstelling van het jaarrapport van het Vlaams Vredesinstituut. Demmers legt daarin uit hoe het Westen betrokken is geraakt bij de Oekraïneoorlog. Ze legt ook uit dat die Oekraïneoorlog eigenlijk maar een deeltje van een groter geheel is. Maar ook dat we analytisch en nieuwsgierig naar die oorlog moeten kijken om er een einde aan te kunnen maken. Want de overgrote meerderheid van de soldaten die dagelijks vechten, gewond geraken, of sneuvelen, wil deze oorlog helemaal niet. Zij willen gewoon naar huis, en opnieuw een normaal leven leiden.
Zelenski op tour
Dat we nog niet van de oorlog of de oorlogsretoriek vanaf zijn, bewijst de Oekraïense president Zelenski. Die is op tournee door Europa, lezen we op Business AM. Zelenski vindt namelijk dat het hoog tijd wordt om Oekraïne opnieuw te bevoorraden met wapens. Een bezoekje aan de hoogste leiders van de Europese landen kan wat dat betreft wonderen doen. Maar of Zelenski’s vredesplan, dat een volledige terugtrekking van de Russische troepen inhoudt, realistisch is, valt nog te bezien.
Kans op nucleaire escalatie is niet nul
In dit oudere artikel op EOS maakt de Amerikaanse Nina Tannenwald duidelijk hoe gevaarlijk het bezit van, het dreigen met, en het gebruik van nucleaire wapens zijn. Hoewel deze wapens tijdens de Koude Oorlog als afschrikmiddel gebruikt werden, en dus niet effectief, zijn we met de oorlog in Oekraïne momenteel in een fase geraakt dat het gebruik ervan niet langer onmogelijk, of ondenkbaar is. Tannenwald merkt op dat dreigen met kernwapens ontzettend veel risico’s met zich meebrengt. De kans op een escalatie is niet nul.
Vragen en discussiepunten
MO*: ‘De EU heeft andere middelen dan oorlogsvoering in handen om haar principes hoog te houden’
Emoties en verontwaardiging moet zeker worden erkend, maar laat ons ook analytisch en nieuwsgierig blijven. Laat ons kijken waar de huidige koers ons naartoe leidt en ons afvragen of dat wijs is. Laat ons vertragen en twijfelen aan ons gelijk, al is het maar voor even.
Vasthouden aan de huidige koers leidt onvermijdelijk tot een lange, bloedige oorlog met kans op nucleaire escalatie. Niet alleen zorgt dat voor nog meer verschrikkingen op het terrein, maar ook voor hogere kosten voor burgers in Europa.
Business AM: Verrassingtour leidt Zelenski opnieuw naar Londen
EOS: Het gebruik van ‘beperkte’ tactische kernwapens zou catastrofaal zijn
Deze oorlog zal de Europese veiligheidsorde waarschijnlijk overhoop halen. Het toont ook aan hoe weinig echte bescherming kernwapens bieden. De wereld zou beter af zijn zonder deze wapens.