Circulaire economie
Noodzakelijk, maar nog lange weg te gaan
15 november 2023
Veel van wat we gebruiken wordt snel weer weggegooid. Veel producten worden zo ook ontworpen, om snel weg te gooien, zodat je een nieuw product moet kopen. Maar een dergelijk economisch systeem is niet meer houdbaar. Om de planeet leefbaar te houden, zouden we best overschakelen op een circulaire economie, waarbij producten na reparatie, of mits het vervangen van enkele elementen – denk aan refurbishte smartphones – een nieuw leven kunnen leiden. Maar het refurbishen, of recyclen van producten en/of goederen loopt niet in elke sector van een leien dakje. Het is nochtans noodzakelijk.
Producten zo lang mogelijk gebruiken
Op Business AM legt Karine Van Doorsselaer, docent materiaalleer en ecodesign aan de UAntwerpen, uit waarom het refurbishen van elektronica zo belangrijk is. Van Doorsselaer zegt dat we moeten afstappen van een lineaire wegwerpeconomie en producten zo lang mogelijk moeten gebruiken. De grondstoffen die gebruikt worden voor elektronische apparatuur zoals smartphones, wasmachines, en vaatwasmachines worden alsmaar duurder omdat ze uitgeput geraken. Nieuwe businessmodellen dringen zich op.
Structurele ingrepen op vlak van recyclage
De overheid moedigt mensen aan om duurzaam te (ver)bouwen met allerlei premies en renteloze leningen. Bovendien moeten alle huizen en appartementen tegen 2050 een Energieprestatiecertificaat A hebben, het meest energiezuinige label. Isabelle Vanhoutte zocht voor Apache uit hoe duurzaam alle bouwmaterialen zijn die gebruikt worden om die doelstellingen te behalen. Ze komt tot de conclusie dat er structurele ingrepen nodig zijn op vlak van recyclage en hergebruik.
Verpakkingsafval
De circulaire economie gaat natuurlijk niet enkel over elektronica en bouwmaterialen. Een grote vervuiler is verpakkingsafval, en meer bepaald voedselverpakking van papier. Toen duidelijk werd dat plastic als voedselverpakking niet langer een optie was, werd papier door lobbywerk van verpakkingsproducenten en fastfoodmerken naar voor geschoven als duurzaam alternatief. Maar, zo lezen we op DeWereldMorgen, een rapport van het Europese Milieubureau, Zero Waste Europe, Fern, Environmental Paper Network, and the Rethink Plastic Alliance, stelt dat papier een valse oplossing is voor plastic.
Afbouwen van plasticproductie
Recyclage speelt een belangrijke rol in de circulaire economie. We hadden het hierboven al over dat plastic geen optie meer is om voedsel in te verpakken. Maar kan dat ook niet als je gerecycleerd plastic gebruikt? Nee, zegt Greenpeace stellig op MO*, het is geen goed idee om plastic te recycleren. Vermits er duizenden giftige stoffen in plastic zitten, komen die ook terecht in gerecycleerd plastic. De giftigheid van plastic neemt nog toe bij recyclage. Bovendien wordt slechts minder dan 10 procent van al het plastic gerecycleerd. Greenpeace stelt daarom voor dat we de plasticproductie beter afbouwen.
Alle afval herbruiken
Op EOS wijdt Bart Steen de oorzaak van de klimaatcrisis aan ons economisch systeem dat gebaseerd is op groei. Maar onze planeet heeft niet genoeg aan hulpbronnen om de economie tot de oneindigheid te laten groeien. Daarom denkt Steen dat een oplossing voor dat probleem de circulaire economie is. Kort door de bocht: alle afval herbruiken. En een systeemverandering van onze kapitalistische consumptiemaatschappij.
Vragen en discussiepunten
Business AM: Refurbished producten zijn belangrijk voor de overstap naar de circulaire economie
Apache: Duurzaam (ver)bouwen is niet voor morgen
“De standaarden voor beton worden al jaren bijna volledig ontwikkeld door de industrie zelf. De gevolgen daarvan zijn catastrofaal: sinds de laatste herziening zijn er geen normen ontwikkeld voor cement die milieudoelstellingen ondersteunen”, zegt Aumont. “We pleiten ervoor om cement onder de Europese richtlijn over ecologisch ontwerp te brengen.”
Het gaat dan niet enkel om de gebruikte materialen, maar ook de architectuur. “Als de stad Mechelen bijvoorbeeld een parkeergebouw moet zetten, kan ze er al rekening mee houden dat die parking niet meer nodig zal zijn binnen vijftien jaar, en dan kan je bij de bouw al voorzien dat je er een kantoorgebouw van kan maken”, zegt Vrijders.
DeWereldMorgen: Papieren voedselverpakkingen “valse oplossing” voor plastic
Bovendien bevatten papieren emballages zelden gerecycled materiaal en dragen ze bij aan de wereldwijde ontbossing en het grote industrieel waterverbruik. Het rapport stelt dat papieren verpakkingen een belangrijke aanjager zijn van ontbossing, zowel in Europa als wereldwijd. Ongeveer 90 procent van de papierpulp is afkomstig van hout en de papierproductie is verantwoordelijk voor ongeveer 35 procent van de gekapte bomen wereldwijd.
MO*: Greenpeace: ‘Recyclage maakt plastic nog schadelijker’
“Simpel gezegd: plastic vergiftigt de circulaire economie en ons lichaam, en vervuilt lucht, water en voedsel,” vult Therese Karlsson, wetenschappelijk adviseur bij het International Pollutants Elimination Network (IPEN), aan.
EOS: Circulaire economie: systeemverandering vs. Klimaatverandering
Hier vind je het opdrachtenblad als Word-document en als PDF-bestand.
Hier vind je meer informatie over Media.21