Brussel-Zuid
‘Overlast’ aanpakken met repressie of menselijkheid?
29 november 2023
De Brusselse Zuidwijk heeft het niet onder de markt. Wat ooit een bruisend stadsgedeelte was, is veranderd in een verzamelplek voor daklozen, mensen zonder papieren, druggebruikers, of een combinatie van dat alles. Grote kantoorgebouwen hebben de oorspronkelijke bewoners verdreven. Een sociaal leven is er na kantooruren dan ook niet meer. Behalve dan voor de verschoppelingen. En dat zijn niet altijd doetjes. Er worden ongeveer tien misdrijven per dag geteld. Vermits in het treinstation van Brussel-Zuid ook de internationale Thalystrein aankomt, en dus buitenlandse bezoekers meebrengt, moest er dringend actie ondernomen worden. Afgelopen zomer werden met een grote politieactie de al dan niet criminele verschoppelingen uit het station, en de buurt errond verdreven. Maar waar naartoe? En is dat de goede oplossing?
Probleem bij de wortels aanpakken
Maria Saldi verbaast zich op StampMedia over de reacties van mensen en politici op de zeer reële problemen in Brussel-Zuid. Ze begrijpt de vraag naar meer politie en veiligheid niet, zonder dat er gezocht wordt naar oplossingen voor de daklozen die geviseerd worden. Ze begrijpt niet dat het probleem niet bij de wortels wordt aangepakt: een beleid voeren dat mensen niet in dakloosheid of criminaliteit duwt.
Het waterbedeffect
Op 26 augustus hebben 200 agenten en de Brusselse schoonmaakdienst de Brussels Zuidwijk onder handen genomen. Daarbij werden 56 mensen gearresteerd, en de rest van de daklozen verjaagd. Schamele bezittingen werden bij het vuil gekieperd. Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) plaatste de wijk onder verhoogd toezicht van politie en wil, naargelang de uitkomst, dit actieplan als model voor andere stations laten gebruiken. Boy De Haan spoorde voor MO* naar Utrecht, waar de stationsbuurt een gelijkaardig probleem kent als Brussel-Zuid. Daar heeft de overheid de overlastveroorzakers ook verjaagd. Maar dat resulteerde in het ‘waterbedeffect’, het probleem verplaatste zich gewoon naar een andere wijk. Zulke aanpak legt enkel de dieper liggende oorzaken van het probleem bloot.
Risicobeperkende gebruikersruimte
Het druggebruik in de Brusselse Zuidwijk valt niet te negeren. Het drugbeleid in België behandelt druggebruikers als criminelen, omdat de wet dat zo voorschrijft. Wat betekent dat, zoals ook uit bovenstaande artikels blijkt, deze mensen ofwel gearresteerd worden, of verdreven worden. Maar als we ervan uitgaan dat verslaving een gezondheidsprobleem is, zouden deze mensen dan niet beter geholpen kunnen worden? Dat is alvast het uitgangspunt van ‘Gate’, een risicobeperkende gebruikersruimte, vlakbij het Brusselse Zuidstation. Liesbet De Kock ging er voor Apache praten met Bruno Valkeneers van de vzw Transit die de gebruikersruimte uitbaat. Verslaafden kunnen er niet alleen in een veilige omgeving hun geliefkoosde drug gebruiken, er is ook medisch toezicht van o.a. een arts en een sociaal assistent. Maar bovenal, ze worden er beschouwd en behandeld als ‘mensen’.
Extra: Podcast Alles Wordt Beter
Brussel-Zuid: niet opkuisen maar oplossen!
In deze podcast, o.a. aangeboden door DeWereldMorgen, praat Ng Sauw Tjhoi met Christa Matthys van Brussel Platform Armoede die de problematiek van Brussel-Zuid als geen ander kent.
Het is een lange podcast, en daarom maakt hij niet echt deel uit van dit themadossier, maar wij raden hem ten stelligste aan voor wie (nog) meer wil weten over Brussel-Zuid.
Vragen en discussiepunten
StampMedia: Column: onkruid in Brussel-Zuid
In haar opiniestuk pleit Maria Saldi voor een humaner beleid ten opzichte van ‘het onkruid’ in Brussel-Zuid: een efficiënter asielbeleid, inzetten op herhuisvesting en verslavingsbegeleiding. Ben je het daarmee eens? Of denk je dat meer, en strengere politie de oplossing is?
MO*: Mensen wegpesten uit Brussel-Zuid en problemen doorschuiven? Utrecht toont dat het niets oplost
Het gevolg? Het waterbedeffect. Al snel werden bewoners en ondernemers van de aangrenzende wijk Lombok op hun beurt blootgesteld aan onveilige situaties als winkeldiefstal, straatintimidatie en zelfs vecht- en steekpartijen.
Apache: Veilig drugs gebruiken in de schaduw van de Brusselse Zuidertoren
Dat laatste gebeurt niet vaak, maar wel af en toe. Om die reden is de gebruikersruimte ook op het gelijkvloers: dat maakt het makkelijker voor hulpverleners om snel te handelen. “Wereldwijd zijn in gebruikersruimtes nog nooit fatale overdosissen gebeurd”, verduidelijkt Valkeneers. “We zijn altijd op een aantal passen verwijderd.”
Hier vind je het opdrachtenblad als Word-document en als PDF-bestand.
Hier vind je meer informatie over Media.21