Het Klimaat
En hoe dat onder controle te houden
06 december 2023
Tussen al het oorlogsgeweld probeert het klimaat weer de top van de agenda te bereiken. Afgelopen zondag stapten er zo’n 25.000 mensen mee in een nieuwe klimaatmars in Brussel, en dat gebeurde niet voor niets. Want in Dubai vindt de COP28 plaats, de 28ste klimaatconferentie van de Verenigde Naties, en daar moeten ingewikkelde knopen worden doorgehakt. De CO2-uitstoot blijft stijgen, alsook het gebruik van fossiele brandstoffen, wat tot een globale stijging van de temperatuur leidt die de 1,5° C, vooropgesteld in het Akkoord van Parijs in 2015, zeker zal overschrijden. Dus ja, we moeten daar bezorgd over zijn, en nee, het is nog niet te laat om er iets aan te doen.
Geen subsidies meer voor fossiele brandstoffen
De grootste eis op de klimaatmars van zondag in Brussel was om geen subsidies meer te geven aan fossiele brandstoffen. In een snerende wind, afgewisseld met sneeuwvlagen, trokken om en bij de 25.000 demonstranten door de straten van Brussel. Onder hen verschillende verenigingen zoals de Grootouders voor het Klimaat, vakbonden, 11.11.11. en tal van andere activisten. DeWereldMorgen nam er de temperatuur op.
Klimaatangst
De gevolgen van de klimaatverandering zijn niet meer te ontkennen. Dat maakt mensen bang. Vooral jongeren. De angst voor die klimaatverandering wordt klimaatangst genoemd, en die kan zich op allerlei nare manieren manifesteren. Dat die klimaatangst vooral bij jongeren voorkomt, zo schrijft Thomas Detomne op EOS, is omdat zij vinden dat niet iedereen even bang is. Het lijkt voor hen dat volwassenen en beleidsmakers de ernst van de zaak niet inzien. Dat maakt hen pas echt bang.
Goed nieuws uit Dubai?
Nog voor de conferentie in Dubai goed en wel van start was gegaan, kwam er al goed nieuws: de blauwdruk voor een ‘Verlies- & Schadefonds’ werd door ruim 196 landen aangenomen. Het fonds stond al langer in de steigers, en is bedoeld voor de kwetsbare landen die veel gevolgen van de klimaatcrisis dragen, maar er nauwelijks verantwoordelijkheid voor hebben. Toch is enige terughoudendheid op zijn plaats, lezen we op MO*.
Wat werkgevers vragen
Naar aanleiding van de COP28 sprak Piet Vanden Abeele, adviseur klimaat, energie en milieu bij Unizo (Unie van Zelsftandige Ondernemers) met Corneel Vanfleteren van Business AM. Unizo pleit voor vier maatregelen die nodig zijn om de energietransitie en de nodige economische groei te financieren zodat we in een klimaatneutrale samenleving terecht kunnen komen.
Vragen en discussiepunten
DeWereldMorgen: Klimaatmars: 25.000 mensen betogen voor einde overheidssubsidies fossiele brandstoffen
Hoe sta jij tegenover betogingen? Heb je zelf misschien ooit al eens deelgenomen aan een (klimaat)mars? Geloof je in de kracht van een heleboel mensen die samenkomen en ijveren voor een betere wereld? Of denk je dat zo’n betoging toch niets uithaalt?
EOS: “Ik wens iedereen klimaatangst toe”
MO*: Klimaattop opent met ‘historische beslissing’: akkoord over schadefonds
‘Kwetsbare gemeenschappen moeten makkelijk en direct toegang hebben tot het fonds wanneer ze hebben en houden verliezen na extreme weersomstandigheden of andere klimaatrampen’, aldus Berkers.
Business AM: Unizo hamert op vier ‘quick wins’ inzake klimaat
De werkgeversorganisatie Unizo vindt dat economische groei noodzakelijk is om de energietransitie te financieren. Nochtans pleiten tal van wetenschappers er net voor om te ‘ontgroeien’, omdat je niet kunt blijven groeien op een eindige planeet. Wie er gelijk heeft, zal de toekomst uitwijzen, maar wat denk jij van de voorstellen van Unizo? Houden ze steek?
Hier vind je het opdrachtenblad als Word-document en als PDF-bestand.
Hier vind je meer informatie over Media.21