Home » Aan de slag met Nieuws in de Klas » Online Themadossiers » Israël al of niet op Eurovisiesongfestival

Israël al of niet op Eurovisiesongfestival

Een moeilijke afweging

21 februari 2024

**

In mei vindt in de Zweedse stad Malmö het 68ste Eurovisiesongfestival plaats, waar ook Israël aan deelneemt. En daar is niet iedereen gelukkig mee. De ongekend gewelddadige reactie van Israël op de aanslag van Hamas heeft niet alleen voor een strafklacht van Zuid-Afrika omwille van genocide op het Palestijnse volk bij het Internationaal Gerechtshof gezorgd, ook bij veel deelnemende landen wekt de militaire operatie afschuw op. Zij vinden dat Israël niet zou mogen deelnemen aan het muziekfestival. Het is bovendien niet de eerste keer in de geschiedenis dat de deelname van Israël ter discussie staat. Maar het land krijgt dezer dagen ook steun.

 

Drogneutraliteit

Ilaicha Vandeputte ergert zich in dit opiniestuk op StampMedia aan de hypocrisie van de European Broadcastin Union (EBU), de organisatie achter het songfestival. De EBU beweert om een niet-politiek muziekprogramma samen te stellen, en verschuilt zich daarachter om niet over Israël te moeten oordelen. Nochtans, zegt Vandeputte, sloot het Rusland en Wit-Rusland in 2022, na de inval in Oekraïne, wel uit. Drogneutraliteit, vindt Vandeputte.

© Ilaicha Vandeputte

 

400 entertainers steunen Israël

Fans, maar ook deelnemende artiesten, spreken zich met de hashtags #BanIsraelFromEurovision en #BoycottEurovision uit tegen de deelname van Israël aan het Eurovisiesongfestival. Maar een vierhonderdtal mensen uit de entertainmentindustrie steunen in een open brief de deelname van dat land. De artiesten wijzen erop dat Israël deze oorlog niet zelf gestart is, maar dat Hamas dat op 7 oktober 2023 deed door meer dan 1200 mensen te vermoorden, meldt Ulrike Vandamme op Business AM. Over de meer dan 28.000 doden aan Palestijnse kant die daarop volgden, wordt niet gesproken.

 

 

 

Moord op journaliste

Het is overigens niet de eerste keer dat de deelname van Israël aan het Eurovisiesongfestival ter discussie staat. Het is ook niet de eerste keer dat de vraag gesteld wordt, waarom Rusland wel, en Israël niet? In 2022 schreef regisseur en choreograaf Alain Platel dit opiniestuk op rekto:verso naar aanleiding van de brutale moord op de Palestijnse journaliste Shireen Abu Akleh. Platel hekelt de onverschilligheid ten opzichte van Israël, terwijl het moorden in de bezette gebieden al jaren aanhoudt, en het land door Human Rights Watch onderbouwd omschreven wordt als apartheidsstaat. ‘Waar blijft de actie?’, vroeg hij zich twee jaar geleden al af.

Shireen Abu Akleh – Wikimedia Commons

 

Vragen en discussiepunten

StampMedia: Opinie: Zero points go to Israël en de geloofwaardigheid van de EBU

Waarom vindt Vandeputte dat de EBU na Rusland ook Israël moet weren van het Eurovisiesongfestival?
Als het festival ervoor kiest om deelnemende landen uit te sluiten op basis van politieke conflicten, moet deze maatregel transparant, eerlijk en consistent zijn om de geloofwaardigheid van het evenement te behouden.

Wat vind je zelf over een eventuele uitsluiting van Israël? Zou het wat uitmaken voor de Palestijnen? Of is symboliek ook belangrijk?


Business AM: 400 Amerikaanse artiesten tekenen open brief pro deelname Israël aan Eurovisiesongfestival

De EBU vindt zichzelf een apolitieke organisatie. Wat is het argument van de 400 mensen uit de entertainmentindustrie om Israël te steunen?
Israël heeft een rijke geschiedenis op het Eurovisiesongfestival en de uitsluiting zou ingaan tegen de geest van de wedstrijd en het van een viering veranderen naar een politiek schaakstuk.

Denken jullie ook dat de EBU en het Eurovisiesongfestival apolitiek is?


rekto:verso: Na de moord op Palestijnse journaliste: waar blijft de actie?

Alain Platel verwijst naar de moord op de Palestijnse journaliste Shireen Abu Akleh, maar ook naar haar begrafenis. Waarom?
De Israëlische veiligheidstroepen hadden er ook geen enkel probleem mee om de rouwstoet van familieleden en vrienden die de kist van Shireen te voet van het mortuarium naar de kerk in Jeruzalem wilden begeleiden, uit elkaar te kloppen.
Waarom vindt Platel Shireen meer dan een journaliste?
Shireen staat voor de talloze slachtoffers die in Israël en de bezette gebieden de voorbije jaren zijn gevallen als gevolg van het meedogenloze en gewelddadige Israëlische apartheidsregime, zonder dat daar in de Westerse media veel ruchtbaarheid aan wordt gegeven. Meer nog: in vele Westerse landen wordt onder druk van Israël hard gewerkt aan het illegaal én strafbaar maken van een organisatie als BDS (Boycot, Divestment, Sanctions), een internationale en geweldloze beweging van voornamelijk academici en geëngageerde burgers, die pleit voor de boycot van dat Israëlische apartheidsregime.

Zowel het stuk van Alain Platel, als dat van Ilaicha Vandeputte op StampMedia zijn opiniestukken. Het opiniestuk is een volwaardige journalistieke discipline. Beide auteurs nemen dan ook een duidelijk standpunt in. Maar toegegeven, opiniestukken kunnen al wel eens balanceren op het randje van de geloofwaardigheid. Doen deze stukken dat ook?



Hier vind je het opdrachtenblad als Word-document en als PDF-bestand

Hier vind je meer informatie over Media.21



Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.