Investeren in defensie
Meer of minder?
07 maart 2024
De roep om meer geld te investeren in defensie weerklinkt steeds luider. Niet alleen in België, maar over heel de wereld. Dat heeft natuurlijk veel te maken met de oorlogen in Oekraïne en Gaza. Zo zijn we wel in een oorlogslogica verzeild geraakt die geen ruimte meer laat om alternatieven om een conflict op te lossen aan te reiken. Integendeel, wie zich uitspreekt tegen bewapening en oorlog, is laf. Dat er dagelijks duizenden mensen het leven laten in de gehaktmolens van Oekraïne en Palestina wordt gemakshalve buiten beschouwing gelaten. Bovendien kan geld dat in defensie gestoken wordt niet gebruikt worden voor andere zaken als de klimaattransitie, sociale uitgaven, gezondheidszorg, pensioenen, of onderwijs.
Noodzaak om defensie-uitgaven te verhogen
Volgens Dominique Dewitte op Business AM is het een noodzaak om defensie-uitgaven te verhogen omwille van de dreiging van buitenaf, en om minder afhankelijk te worden van de VS. De NAVO-doelstelling om 2% van het bbp te besteden aan defensie zal, volgens Dewitte, zelfs niet volstaan om de onderinvestering van de afgelopen decennia goed te maken. Al zal het niet gemakkelijk worden om de die defensie-uitgaven zomaar te verhogen.
Geen sprookje
Oorlog is geen sprookje, schrijft Seppe De Meulder op DeWereldMorgen, het is niets meer dan dood, verderf, en doffe ellende. Als je meegaat in de oorlogslogica, ga je ervan uit dat geweld met meer geweld moet aangepakt worden. En dan verdwijnt de ruimte voor diplomatie, onderhandelingen, en die voor een democratisch debat. We zouden meer moeten investeren in het verzorgen van mensen in plaats van in het doden van mensen.
Snijden in sociale uitgaven
Als er meer in defensie moet worden geïnvesteerd, moet er elders minder geld naartoe. John Vandaele schrijft op MO* dat er al snel geopperd wordt om te snijden in sociale uitgaven. Dat zou een politieke keuze zijn. Anderzijds, zegt Vandaele, beschikken de Europese NAVO-lidstaten over zo’n 350 miljard euro, maar wordt dat geld bijzonder inefficiënt besteed. Daarnaast stelt Vandaele zich ook vragen bij de ernst van de dreiging van Rusland die ons wordt aangepraat. Niet dat we die dreiging naast ons moeten neerleggen, maar enige nuance in het debat zou zeker geen kwaad kunnen.
Vragen en discussiepunten
DeWereldMorgen: Let op voor de militarisering van de samenleving
Ik ben bang van de militarisering van de geesten. Toen Abou Jahjah in 2017 verklaarde dat de Palestijnen het recht hebben om zichzelf te verdedigen, werd hij daarvoor ontslagen bij De Standaard. Vandaag interviewt men Belgen die naar Oekraïne trekken om te gaan vechten, Oekraïnestrijders zeg maar, zonder zelfs een kritische vraag te stellen.
MO*: ‘De oproep om 3% van ons inkomen aan defensie te geven is niet overtuigend’
Hier vind je het opdrachtenblad als Word-document en als PDF-bestand.
Hier vind je meer informatie over Media.21