Geestelijke gezondheid
Minstens even belangrijk als lichamelijke gezondheid
20 maart 2024
Dat een gezonde geest nodig is voor een gezond lichaam, wisten de Romeinen al. Maar het gaat niet zo goed met die geestelijke gezondheid van ons. De vraag om hulp stijgt almaar, en zeker bij jongeren zorgt dat voor lange wachtrijen. Maar helpt de hulp eigenlijk wel? Moeten we niet eerder leren omgaan met hoe de geest soms de dieperik intuimelt? Of zouden we beter onze maatschappij reorganiseren zodat de duisternis niet meer lonkt? Of biedt een behandeling met MDMA soelaas? We zoeken naar antwoorden.
Samenleving moet van koers veranderen
Veel jongeren vandaag lopen verloren in hun hoofd. En de coronapandemie heeft daar geen goed aan gedaan. Hulp vragen is niet zo gemakkelijk, maar hulp vinden evenmin. De wachtrijen bij psychologen en psychiaters zijn ellenlang. Al zouden we ook meer kunnen doen om te voorkomen dat mensen hulp moeten zoeken. “De samenleving moet van koers veranderen”, zegt kinder- en jeugdpsychiater Ellen Vranken aan Rosie Lambeir van StampMedia. “We moeten het individualisme terugdringen.”
Weerbaarheid
“Een beetje angst, somberheid en wantrouwen hebben we nodig om het leven te leven”, zegt hoogleraar psychiatrie Jim van Os tegen Anouk Bercht van EOS. We moeten met andere woorden ook beter leren omgaan met die gevoelens. Weerbaar worden. Een therapeut kan daarbij helpen, maar eerder dan vast te houden aan de therapie op zich, vindt van Os de relatie tussen therapeut en patiënt van veel groter belang.
Ecologische rouw
Het verlies van biodiversiteit, de klimaatverandering, de vervuiling, het kan allemaal heel diepe en waarachtige emoties losweken waarmee je maar best voorzichtig bent. Die emoties van verdriet, angst, wanhoop en schuld worden immers zelden als legitiem beschouwd. Maar ze zijn het wel. Het omzagen van de Sycamore Gap Tree, of de Robin Hood-boom, zorgde voor heel wat verontwaardiging. Velen zagen het als een aanslag op de natuur. En dat was het ook, maar we moeten kijken naar het bredere plaatje. En we moeten ook hier leren omgaan met gevoelens van verlies die impact hebben op onze geestelijke gezondheid. We zouden een manier van ecologische rouw moeten ontwikkelen, stelt Stef Craps op rekto:verso.
MDMA als therapie
Op 15 april opent in Gent de eerste Belgische xtc-winkel voor een maand. Niet om de drug te verkopen, maar wel om te onderzoeken of dat in de toekomst eventueel zou kunnen. Behalve dat xtc en/of MDMA als partydrug gebruikt worden, toont onderzoek aan dat precies die MDMA een heel heilzame werking heeft op de geestelijke gezondheid, en dan vooral, maar niet uitsluitend, bij mensen die lijden aan een posttraumatische stressstoornis, schrijft Paul Gebruers op Apache.
Vragen en discussiepunten
StampMedia: Minder individualisme en meer samenleving: zo pak je psychische problemen bij jongeren aan
Herkennen jullie dat?
De coronapandemie heeft een grote impact gehad op het mentaal welzijn van jongeren. Hoe hebben jullie de pandemie beleefd?
Volgens professor Ronny Bruffaerts (KU Leuven) is het onderwijs een belangrijke schakel in de vroegtijdige aanpak van psychische problemen bij kinderen en jongeren. Wat denken de leerkrachten daarvan?
EOS: ‘De geestelijke gezondheidszorg moet op de schop’
rekto:verso: Rouw om de planeet. Leven met verlies in het antropoceen
Apache: Xtc-winkel wil deur openen voor regulering
“Tijdens het schooljaar 2021-2022 stelde 1,3% van de leerlingen in het Belgische secundair onderwijs ooit al eens xtc gebruikt te hebben.” Praten jullie onderling over drugs in het algemeen en xtc in het bijzonder? Zien jullie problemen? Of net niet?
Hier vind je het opdrachtenblad als Word-document en als PDF-bestand.
Hier vind je meer informatie over Media.21