Black Lives Matter
Protest tegen de dood van George Floyd houdt de wereld in de ban
De dood van de zwarte Amerikaan George Floyd heeft een grote maatschappelijke impact. Het protest tegen zijn dood en de lakse behandeling van de verantwoordelijke agenten groeide uit tot een wereldwijde manifestatie tegen racisme. Dit weekend kwamen er wereldwijd duizenden mensen op straat, ook in ons land. Ze roepen slogans gaande van ‘Black Lives Matter’, ‘I can’t breathe’ tot ‘No Justice No Peace’ en eisen verandering.
Er is veel nieuws beschikbaar via verschillende kanalen, vooral via sociale media. Leerlingen komen er ongetwijfeld mee in aanraking en het is belangrijk het nieuws te kunnen volgen en begrijpen.
- Zoek in eerste instantie zeker eens de term #blacklivesmatter met je leerlingen op via Twitter, Instagram en Facebook. Bekijk het beeldmateriaal en vergelijk de verschillende standpunten.
- Welke foto’s zie je op de voorpagina’s van de kranten deze week? Posten alle kranten gelijkaardige beelden? Welke invloed hebben deze beelden?
- Welke cartoons verschenen er over het topic? Welke cartoons spreken de leerlingen aan? Kunnen ze ook uitleggen waarom ze grappig en relevant zijn?
- Wat vinden de leerlingen zelf over het onderwerp? Hebben ze een uitgesproken mening of juist niet? Organiseer een debat in de klas.
- Wat vinden ze leerlingen van de hashtag #AllLivesMatter? Waar hebben ze die al ergens gezien?
- Er circuleren ook heel wat valse berichten over dit onderwerp. Zagen de leerlingen al fake news over dit topic? Hoe herkennen ze fake news?
- Wat vinden de leerlingen van de protesten? Vinden ze die ok in tijden van corona?
De meeste nieuwsberichten zijn gratis beschikbaar via de verschillende krantenwebsites, maar voor sommige artikelen heb je een abonnement nodig.
Gebruik zeker je gratis digitale login van Nieuws in de Klas om alle plusartikelen te kunnen lezen via:
- www.demorgen.be
- www.gva.be
- www.hbvl.be
- www.hln.be
- www.nieuwsblad.be
- www.standaard.be
- www.tijd.be
- www.metrotime.be (geen login nodig)
Meer weten over hoe je met kinderen en jongeren het gesprek aangaat? Op MediaNest vind je enkele tips om hierover te praten.
De digitale magazines raadpleeg je via www.humo.be en www.knack.be.