1 jaar oorlog in Oekraïne
Kans op vrede lijkt ver weg
01 maart 2023
Op 24 februari was het één jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. We zijn vandaag meer dan 300.000 dodelijke slachtoffers verder, maar geen stap richting einde van de oorlog. In dit themadossier kijken we naar de mogelijke oorzaken van de oorlog, maar wordt de vraag ook gesteld of oorlog voeren noodzakelijk is om vrede te bereiken, zoals heel vaak wordt beweerd. Een blik op het verleden, meer bepaald op WO I, is ontluisterend.
NAVO draagt verantwoordelijkheid
De Amerikaanse economist, politiek analist en diplomaat Jeffrey D. Sachs vertelt op Doorbraak dat het officiële verhaal van een een niet-uitgelokte oorlog, niet klopt. Volgens Sachs draagt de NAVO, en bij uitbreiding de VS, de verantwoordelijkheid ervan door te beslissen om uit te breiden naar Oekraïne en Georgië. En, zo zegt Sachs, de enige manier om de oorlog te beëindigen is door dat niet te doen, en zo Rusland uit Oekraïne te doen vertrekken.
Niet alleen NAVO, maar ook Russisch expansionisme
Aan MO* vertellen de professoren Dries Lesage en Goedele De Keersmaeker (Universiteit Gent) dat het te eenvoudig is om alle schuld bij de NAVO te leggen. Die heeft zeer zeker een verantwoordelijkheid, en de Amerikanen zijn zeer arrogant geweest ten opzichte van Poetin, maar we mogen ook niet blind zijn voor het eeuwenoude Russiche expansionisme, of uitbreidingsdrang. Oost-Europese landen willen zich daardoor aansluiten bij het westen, maar daar is (o.a. door de NAVO) heel slecht mee omgegaan, zodat Poetin hoe langer hoe meer radicaliseerde.
Vrede is moeilijkste, maar minst naïeve optie
Op DeWereldMorgen is Thomas Decreus het niet eens met het dominante idee dat oorlog een oplossing kan zijn voor een conflict. Na een jaar van oorlog, en honderdduizenden doden, is het einde van de oorlog nog lang niet in zicht. Decreus zegt dat oorlogen nooit eindigen met overwinningen. Hij vindt het hoog tijd dat het pacifisme (het afwijzen van geweld) naar voor moet geschoven worden. Want vrede is dan wel de moeilijkste optie, het is de minst naïeve.
Twee vredesbetogingen
Wim De Jonge brengt op Apache verslag uit van niet één, maar twee vredesbetogingen afgelopen weekend. Het toont aan dat de vredesboodschap niet eenduidig te brengen is. Maar ook dat een ‘vredesbeweging’ geen eenduidig gegeven is. Bovendien bracht geen van de twee betogingen massaal veel volk op de been.
WO I, bijna tien miljoen doden
EOS toont met enkele hallucinante cijfers en andere gegevens van WO I aan hoe uitzicht- en zinloos een oorlog is. Bijna tien miljoen doden tussen 1914 en 1918. En waarom?
Vragen en discussiepunten
Doorbraak: Jeffrey D. Sachs: ‘Het Oekraïens conflict ging altijd om de NAVO’
MO*: ‘We onderschatten dat het hier om authentiek Russisch imperialisme gaat’
Aan de andere kant denk ik ook dat Rusland na de val van de Sovjet-Unie zeer gefrustreerd was en dat we Poetin verkeerd hebben ingeschat. Ik denk dat we Rusland te weinig kennen, dat we te weinig weten wat er leeft in Rusland.
Dat alles mag niet blind gebeuren vanuit het Westen, je moet voortdurend afwegen. Als het te gevaarlijk wordt, moet je bijsturen. Opstaan tegen agressie, zo leert ons de Tweede Wereldoorlog, doet altijd pijn.
DeWereldMorgen: Na één jaar oorlog hebben de haviken nog altijd ongelijk
En wanneer de tijd zijn werk doet zal niemand nog precies kunnen vertellen waarom honderdduizenden liters bloed moesten vergoten worden voor wat feitelijk met enkele pennentrekken viel op te lossen.
Naast de wreedheid is vooral deze uiteindelijke zinloosheid van de oorlog onverdraaglijk. Of misschien is dat net de essentie van haar wreedheid.
Wat moet nagestreefd worden is vrede. Vrede is altijd een breuk met de oorlogslogica zelf en de orde die haar reproduceert. Die breuk bewerkstelligen is uiteindelijk en altijd de enige realistische optie.
Apache: Twee vredesbetogingen, minstens evenveel botsende visies
EOS: Eerste Wereldoorlog in het kort
Op 11 november 1918 zwijgen eindelijk de wapens. Bijna tien miljoen soldaten hebben het er niet levend afgebracht.