Palestijnen verkleed als Avatarfiguren aan zuidgrens van Gaza met Israël (CC0 1.0) Public Domain


70 jaar Israël / Nakba

Een spiraal van geweld

16 mei 2018
 
Maandag vierde Israël haar zeventigjarige bestaan. Terwijl er overal in het land feestelijkheden aan de gang waren, schoot het Israëlische leger aan de grens met de Gazastrook met scherp op ongewapende Palestijnse demonstranten. Daarbij vielen meer dan zestig doden, en bijna tweeduizend gewonden.
Gisteren herdachten de Palestijnen de Nakba, de catastrofe, waarbij ze zeventig jaar geleden uit hun huizen en dorpen wegvluchtten of brutaal werden verdreven, net om de staat Israël op te richten. 
 

Overtreden van internationale wetten

 
Sinds eind maart betogen elke vrijdag duizenden Palestijnen omdat ze na zeventig jaar nog steeds als vluchteling in moeilijke omstandigheden leven. Volgens DeWereldMorgen werd dat protest op de grens van de Gazastrook steeds met kogels beantwoord door het Israëlische leger. Een dag voor de herdenking van de Nakba opende de VS hun nieuwe ambassade in Jeruzalem, waarmee de Amerikanen als enige land die stad als ondeelbare hoofdstad van Israël erkennen. Dat beschouwen de Palestijnen als een vernedering, want er wonen maar liefst 300.000 Arabieren. Bij protesten schoot het Israëlische leger opnieuw met scherp. Daarbij vielen minstens 61 doden, en 1.900 mensen raakten gewond. Amnesty International heeft het over een ‘schaamteloze overtreding van internationale wetten, en in sommige gevallen over het uitvoeren van oorlogsmisdaden‘.
 

Imagine

 
Muur nabij Bethlehem Westelijke Jordaanoever (CC BY-ND 2.0) Rianne Van Doevern
 
En toch is Israël volgens Doorbraak militair, economisch, diplomatiek, wetenschappelijk en cultureel een succesverhaal. Nu zou het ook graag een veilig land zijn. De muur die Israël daarvoor gebouwd heeft, om de Palestijnen van de Israëli’s te scheiden, bereikt daarvoor deels zijn doel. Maar daarbij wordt de Palestijnen onrecht aangedaan. Ook het verstrengen van controle en het uitbreiden van de nederzettingen in bezette gebieden, doet dat, maar verhindert tegelijkertijd een tweestatenoplossing, waarbij Israël en Palestina twee soevereine landen worden. Er is echter nog een andere keuze, een waar we onze verbeelding iets meer bij moeten gebruiken.
 

Veiligheidsraad

 
Jeruzalem (CC BY 2.0) gnuckx

Maar een vreedzame oplossing voor het conflict lijkt verder dan ooit. Een gezamenlijke verklaring door de Veiligheidsraad van de VN, waarbij opgeroepen wordt om een onafhankelijke onderzoek in te stellen naar het bloedbad, werd volgens newsmonkey tegengehouden door de Verenigde Staten. En volgens premier Netanyahu waren de acties van Israël niet meer dan zelfverdediging tegen de door Israël als terreurgroep beschouwde, maar democratisch verkozen, Hamas-groep dat Israël probeert te vernietigen door ongewapende demonstranten naar een door het leger streng beveiligde en zwaar bewapende grenspost te sturen.

In essentie vreedzaam protest

 
Ziekenhuis Gaza (CC BY 2.0) Gigi Ibrahim 
 
‘Bij veel jongeren leeft echt het gevoel dat ze niets te verliezen hebben’, vertelt Elena Dikomitis. aan MO*. Dikomitis woont in Oost-Jeruzalem en heeft heel wat vrienden en collega’s in Gaza. De uitzichtloosheid is zo groot dat die jongeren nog liever een martelaarsdood sterven dan weg te kwijnen. ‘Maar’, benadrukt Dikomitis, ‘Wat we de voorbije weken niet genoeg in de pers zagen, is dat de protesten enorm breed gedragen zijn en in essentie vreedzaam zijn.’ Daarop reageerde de Israëlische politie met kogels die, wanneer ze het lichaam verlaten, wonden zo groot als een vuist maken. 
 

Artikels en discussiepunten

 
  • Waarom is de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem een vernedering voor de Palestijnen?
Hier vind je mogelijke antwoorden.
 
  • Wat is de andere keuze van Israël?
  • Wat zou daar het gevolg van kunnen zijn?
  • De auteur verwijst naar ‘de verbeelding’ om er een authentieke en duurzame oplossing van het probleem te gaan zoeken. Wat denk jij daarvan? Zouden mensen niet wat vaker hun verbeelding moeten gebruiken in plaats van geweld?

Hier vind je mogelijke antwoorden.

  • Waarom zijn de jongeren van Gaza zo radeloos?
  • Wat gebeurt er met de gewonden? Waarom?

Hier vind je mogelijke antwoorden.

En hier is nog wat extra educatief materiaal dat zeer de moeite is:
 
 

Hier vind je het opdrachtenblad als Word-document en als PDF-bestand. 

Hier vind je meer informatie over Media.21



Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.