8 maart, Internationale Vrouwendag
De strijd tegen seksisme, ongelijkheid en geweld tegen de vrouw
10 maart 2021
*** (De verklaring voor de sterretjes vind je hier.)
In dit stevige themadossier geven we voorbeelden van hoe seksisme, ongelijkheid en geweld tegen vrouwen in alle geledingen van de maatschappij bestaat. Van een televisieserie tot de politiek, van de anticonceptiepil tot de straat. Vrouwen worden er dagelijks mee geconfronteerd. Overal. Daarom wordt Internationale Vrouwendag nog steeds ‘gevierd’.
Omdat wij graag weten wat jullie denken over de themadossiers, zodat we waar nodig kunnen aanpassen en verbeteren, vragen we jullie om dit beoordelingsformulier in te vullen. Alvast hartelijk dank!
Red Light: clichés en stereotypen
Op rekto:verso analyseert Daan Bauwens de televisieserie Red Light, een reeks over sekswerk. De serie pretendeert urgent en genuanceerd, en vanuit vrouwelijk perspectief geschreven te zijn. Daan Bauwens is onderzoeksjournalist, én maakt deel uit van de sekswerkersbeweging. Na Red Light bekeken te hebben concludeert hij dat de maaksters nauwelijks research hebben verricht, dat de personages opgebouwd zijn uit clichés en stereotypen, en dat het niet gaat over geweld op vrouwen, maar dat deze serie geweld op vrouwen ís. En toch houdt Bauwens van de nuance.
Anticonceptiepil heeft invloed op welzijn van vrouwen
In de jaren 60 van vorige eeuw zette de uitvinding van de anticonceptiepil de deur van de seksuele vrijheid voor vrouwen helemaal open. Althans afhankelijk van hoe je het bekijkt. Maar hoe langer hoe meer blijkt die pil niet zo onschuldig te zijn, zegt Rosalie Van Hoof op Doorbraak. De kunstmatige hormonen hebben onder meer een invloed op het eetpatroon, stressniveau, emoties, seksuele voorkeuren, humeur en zelfs partnerkeuze van vrouwen. Dat zoiets nog niet zo lang geweten is, heeft te maken met de genderdatakloof: in de medische wereld zijn mannen de standaard, terwijl vrouwen over het hoofd gezien worden.
Twitter ergste socialemediaplatform voor vrouwelijke politici
In dit stuk op Apache laat Charlotte Deprez enkele prominente vrouwelijke politici aan het woord. Jessika Soors (Groen), Assita Kanko (N-VA), Gwendolyn Rutten (Open Vld) en Kathleen Van Brempt (sp.a) vertellen openlijk over de bagger die ze over hun hoofd gesmeten krijgen, en dan vooral op Twitter. En de negatieve impact daarvan is groot.
Onrecht wegwerken is geen vreedzaam theekransje
Columniste Bieke Purnelle somt op MO* op wat er zoal gezegd wordt m.b.t. gendergelijkheid en feminisme, en vraagt zich af wat nu precies de juiste toon zou kunnen zijn voor een feministe om gehoord te worden. Volgens haar is die niet zacht en harmonieus. Feminisme is niet gezellig, want onrecht wegwerken is namelijk geen vreedzaam theekransje.
Getuigenissen
Sana El Kadouri en Fleur Leysen verzamelden voor DeWereldMorgen enkele getuigenissen van vrouwen. Mochten het alleenstaande gevallen zijn, zo stellen El Kadouri en Leysen, zouden we ze onschuldig vinden. Maar het zijn geen eenmalige situaties. Vrouwen, alle vrouwen, gaan ervan uit dat ze lastig gevallen zullen worden. En wat het nog erger maakt, is dat zulke verhalen niet ernstig genomen worden.
Update 15 maart 2021
Slam poetry tegen seksueel geweld
Op het De Coninckplein in Antwerpen bracht @Soflogic een gedicht dat een hart onder de riem wil steken van alle vrouwen die ooit te maken hebben gekregen met seksueel geweld of seksuele intimidatie. Alle vrouwen dus. Vedat Hakan Beyaz van StampMedia maakte er een filmpje van.
Vragen en discussiepunten
rekto:verso: Red Light: sekswerk, uitbuiting en het juiste feminisme
Doorbraak: Ruim een halve eeuw anticonceptie
Hoe staan jullie ten opzichte van de pil? Is het een evidentie dat een meisje de pil neemt? Praten jullie erover?
Aan meisjes die de pil nemen: is het voor jullie ook zo dat naast het beschermen tegen een ongewenste zwangerschap jullie de pil ook gebruiken omdat het de cyclus controleert, en acne vermindert? Is het voor jullie m.a.w. wat van Hoof bedoelt met een lifestyle drug?
Apache: Online haat tegen vrouwelijke politici is wijdverspreid
“Er is online pestgedrag waar ook mannelijke politici mee te maken krijgen, maar ze zullen niet snel van mannen te horen krijgen dat ze hen gaan verkrachten als ze hen zien. Sommige mannen vinden het nodig om uitspraken te doen over hoe ze denken dat mijn schaamhaar eruitziet. Dat heeft echt te maken met seksisme van mannen ten opzichte van vrouwen”, zegt Jessika Soors.
“Het is ook anders dan geweld op vrouwen tout court”, zegt politicoloog Karen Celis. “De aanvallen op vrouwen in de politiek hebben als doel hen uit de politiek te houden en te ontmoedigen om die publieke functie uit te oefenen.”
Gwendolyn Rutten zegt dat Twitter een scheldplaats vol trollen is. Hoe kijken jullie naar Twitter? Gebruiken jullie het? Of net om die reden niet?
Hoe staan jullie tegenover haatberichten op sociale media? Doen jullie het misschien zelf wel eens?
MO*: Gezellig feminisme wordt schromelijk overschat
Kun je de redenering van Purnelle volgen? Dat je om iets gedaan te kunnen krijgen niet vriendelijk moet blijven en ja-knikken, maar dat je recht moet staan en roepen? Of anders gebeurt er niks?
DeWereldMorgen: “Het zijn geen vrouwen meer zoals vroeger”
De getuigenissen in dit stuk zijn volgens de auteurs geen alleenstaande gevallen. Maar ze worden vaak genormaliseerd. Het hoort erbij. Doen jullie (zowel meisjes als jongens) dat ook? Het normaliseren van grensoverschrijdend gedrag? Ervan uitgaan dat het sowieso zal gebeuren?
Heb je zelf al meegemaakt dat wat je vertelt over iets wat jou is overkomen niet au sérieux genomen wordt? Of erger, dat het afgedaan wordt als hysterisch en overdreven?
Flirten moet plezant zijn. Het moment waarop de andere persoon – man of vrouw – zich hierbij ongemakkelijk voelt, is het tijd om te stoppen. Daar ligt de grens. Die grens kan voor iedereen anders zijn, maar duidt wel altijd het moment aan waarop flirten niet langer flirten is.