Aardbeving in Turkije en Syrië
Turkije krijgt hulp, Syrië niet
15 februari 2023
De aardbeving die in de nacht van 6 op 7 februari plaatsvond in de grensstreek van Turkije en Syrië had een magnitude van 7,8 en kent onnoemlijk veel slachtoffers. Voor Turkije is het een van de dodelijkste aardbevingen van de afgelopen vijftig jaar. Maar waar Turkije kan rekenen op noodhulp vanuit het buitenland, blijft Syrië daarvan verstoken. En dat heeft alles te maken met de oorlog daar.
Geen plek meer om te schuilen
Erik Raspoet spreekt voor MO* met Midden-Oostenkenner Heiko Wimmen. Die zegt dat Noord-Syrië zo zwaar getroffen is dat er geen plek meer is om te schuilen. Maar internationale hulp geraakt niet tot in die regio. Dat komt omdat Noord-Syrië verdeeld is in vier gebieden. Het ene, rond de stad Aleppo, wordt gecontroleerd door het Syrische regeringsleger, het tweede, rond de stad Afrin, wordt gecontroleerd door het door Turkije gesteunde Syrian National Army, het derde, rond de stad Idlib, wordt bestuurd door een amalgaam van post-jihadisten en andere anti-Assad-milities (Bashar al-Assad is de Syrische president), en het vierde, rond de stad Qamishli, is het autonome Democratische Federatie van Noord-Syrië (DFNS), of ook wel Syrisch-Koerdistan genoemd. Al die partijen gunnen elkaar het licht in de ogen niet. Maar, zo zegt Wimmen, deze ramp is veel erger dan het oorlogsgeweld.
Inzamelactie in Antwerpen
Op vele plekken werden er na de aardbeving hulp- en inzamelacties opgestart. Zo ook in Antwerpen. Joachim T’Sas trok voor StampMedia naar de Mehmet Akif Moskee op het Antwerpse Zuid, en maakte een fotoreportage.
Vragen en discussiepunten
MO*: Midden-Oostenkenner Heiko Wimmen: ‘Deze ramp is in sommige opzichten nog erger dan het oorlogsgeweld’
Velen leven in tentenkampen, nauwelijks beschut tegen de koude in de winter of de hitte in de zomer. Ironisch genoeg is dat tijdens deze ramp een voordeel gebleken, want in een tent kun je niet door muren of plafonds worden verpletterd.
Het zijn nu de anderen die het gelag betalen, de gelukkigen die wel onder een dak woonden. Ook die zijn nu hun huis kwijt, als ze er al niet onder bedolven liggen.
Opvallend is dat de activiteit verschilt naargelang een gebied wordt gecontroleerd door de Syrische regering, Turken, Koerden of andere rebellen. Idlib met zijn overbevolkte, anonieme vluchtelingenkampen dient bijvoorbeeld als onderduikzone voor IS-leiders. Raqqah, een stad in Koerdisch gebied, fungeert als financieel en logistiek centrum. De streek rond Palmyra, officieel nochtans onder controle van de Syrische regering, dient als oefenterrein voor IS-strijders.
Het probleem is dat er tussen de verschillende invloedszones in Syrië geen enkele vorm van samenwerking of communicatie bestaat. Daar maakt IS uiteraard gretig gebruik van.
StampMedia: In beeld: inzamelactie voor slachtoffers aardbevingen Turkije en Syrië