Animatie
Verhulde maatschappijkritiek of gewoon ontspanning?
17 januari 2024
Sinds Walt Disney eind jaren 20 van vorige eeuw Mickey Mouse op de wereld heeft losgelaten, zijn animatiefilms en -filmpjes een onuitputtelijke bron van vreugde en plezier. Voor de allerkleinsten, maar ook voor grote mensen. Intussen kunnen animatiefilms ook onderhuidse commentaar leveren op allerlei toestanden zoals politiek, of misdaden tegen het milieu. Door tekenfiguurtjes te gebruiken, kan een auteur een kritische stem laten horen, en doen alsof zijn/haar neus bloedt.
Molletje
In 1957 zag Krtek, of Molletje zoals hij in het Nederlands genoemd wordt, het levenslicht in Tsjechoslowakije. Dat is het land dat zich later zou opsplitsen in Tsjechië en Slowakije, maar toen was het nog een geheel dat onder toezicht stond van het communistische Sovjetregime. Hoewel Evelyne Coessens op rekto:verso schrijft dat ze Molletje pas op veel latere leeftijd ontdekte, was ze meteen weg van het lieflijke en poëtische van de tekenfilmpjes. Maar als volwassene zag ze ook kritiek van auteur Zdeněk Miler in de verhaaltjes. Maar waarop? En was die kritiek er wel?
https://youtu.be/J50P2d1MqBI?si=dzsfJP9lTNbROSYA
Geschiedenis van de animatiefilm
Op StampMedia geeft Ruben De Keyzer een overzicht van de geschiedenis van de animatiefilm. Hoewel Disney Mickey Mouse, het meest populaire tekeningfiguurtje aller tijden, in 1928 voorstelde in het filmpje Steamboat Willy, werd de eerste animatiestudio al in 1913 opgericht. Er is tot vandaag een heel lange weg afgelegd, en de technieken zijn niet meer te vergelijken met die van toen. Maar populair is de animatiefilm nog steeds.
Vragen en discussiepunten
rekto:verso: Een knuffelbare dissident
StampMedia: Animatie in een notendop
Maar er zijn nog vele andere technieken.
Hier vind je het opdrachtenblad als Word-document en als PDF-bestand.
Hier vind je meer informatie over Media.21