Artificiële Intelligentie
De vele voordelen en de grote nadelen
22 mei 2024
Sinds de introductie van ChatGPT heeft iedereen de mond vol over artificiële intelligentie, maar dat was eigenlijk slechts een van de vele stappen in de ontwikkeling van AI. Een ontwikkeling die al heel lang bezig is. De toepassing van AI op tal van domeinen zorgt ervoor dat heel wat taken aan een snelheid kunnen gebeuren waarbij die van het licht verbleekt. Een geweldige technologische vooruitgang, niet? Maar er bestaat meer dan één keerzijde van de medaille. Je vindt er (bijna) alles over in dit uitgebreide themadossier.
Tekst naar video
De firma achter ChatGPT, OpenAI, heeft een nieuwe tool gemaakt die tekst kan omzetten naar video. De tool heet Sora, en kan volgens Business AM complexe scènes genereren. Al heeft Sora toch nog wel wat moeite met echt heel complexe dingen.Voorlopig is Sora nog niet voor iedereen toegankelijk en werkt OpenAI nog hard aan de beveiliging ervan.
ChatGPT bij het schrijven van masterproef kan best
De masterproef, het sluitstuk van een masteropleiding, is dood, schreven twee wetenschappers. En de moordenaar is volgens hen ChatGPT. Daar kreeg Bert Willems, Hoofd Onderzoek aan PXL-MAD, School of Arts, Hasselt en Professor aan de Faculteit Architectuur en Kunst van Universiteit Hasselt, de kiekeboebelen van. Op rekto:verso betoogt hij dat als een masterproef zo maar uitgeschakeld kan worden door generatieve AI, er iets grondig schort aan de opleiding en de begeleiding van die masterproef. Willems pleit voor interactie met docenten die door te spreken met studenten de ontwikkeling begeleiden. En dan mag er voor hem bij het schrijven van de proef best ChatGPT gebruikt worden.
AI in wetenschapscommunicatie
Ook in de wetenschapscommunicatie wordt er nagedacht over of, en hoe artificiële intelligentie op een positieve manier kan bijdragen. Op zich is het geen probleem, schrijft Carsten Könneker op EOS, zolang het duidelijk vermeld wordt, en een chatbot niet als coauteur wordt aangewezen. Bij het opstellen van deskundigenrapporten die per definitie vertrouwelijk zijn en waarbij de intellectuele eigendom van toepassing is, is het dan weer taboe. Want artificiële intelligentie leeft enkel bij gratie van de input die het krijgt. Of zoals Noam Chomsky het omschrijft: een chatbot is een hoogtechnologische vorm van plagiaat.
Water, veel water
Wat heeft water met artificiële intelligentie te maken? Veel. Veel water. De datacentra die worden gebruikt voor het ontwikkelen van zaken als ChatGPT verbruiken ontzettend grote hoeveelheden water. Maar ook energie, en handenarbeid. En de techbedrijven achter AI zoeken naar die plekken in de wereld waar ze de minste problemen krijgen. Mexico is zo’n plek, lezen we op MO*. Maar omwille van de klimaatverandering valt er nog nauwelijks regen. Dat betekent dat daar waar zich datacentra bevinden, zoals in de Noord-Mexicaanse staat Querétaro, de lokale bevolking geen, of nauwelijks toegang krijgt tot water. En die bevolking protesteert daartegen.
AI is niet neutraal
AI-systemen sluiten mensen van kleur uit, schrijft Anthe Baele op StampMedia. Je zou kunnen denken dat algoritmes neutraal en onbevooroordeeld zijn, maar omdat ze voornamelijk ontworpen worden door witte mannen, zijn ze dat dus (onbewust?) niet. En dat heeft zo zijn gevolgen: discriminatie op de arbeidsmarkt, in de gezondheidszorg, maar ook bij politiediensten die gebruik maken van bv. gezichtsherkenning. De documentaire Code Bias gaat over raciale vooringenomenheid van AI.
Gezond verstand gebruiken
Daar pleiten twee Nederlands wetenschappers voor met betrekking tot artificiële intelligentie. Al vinden ze dat de term ‘intelligentie’ uit de discussie geweerd moet worden, lezen we op Doorbraak. Het gaat immers over elementaire wiskunde.
AI in de journalistiek
Kijk ook naar deze aflevering van Journalist in de Klas met Ann Verlinden die het heeft over AI in de journalistiek.
Vragen en discussiepunten
Business AM: Artificiële intelligentie stapt een nieuwe wereld binnen met OpenAI’s Sora
rekto:verso: Lang leve de masterproef!
EOS: Wetenschapscommunicatie in het AI-tijdperk
“Hier liggen kansen om de journalistieke kwaliteit te waarborgen. AI-bedrijven, die altijd nieuwe premium content uit de wetenschap en van de media nodig hebben om hun modellen te trainen, zouden moeten bijdragen aan de herfinanciering van kwaliteitsjournalistiek door middel van een verplichte heffing. Dit zal niet vrijwillig gebeuren en bovendien moeten de middelen eerlijk verdeeld worden in het zeer complexe media-ecosysteem van het AI-tijdperk. Hier moet de wetgever het voortouw nemen.”
MO*: Wordt Latijns-Amerika een nieuwe AI-hub?
‘Het is een vier uur durende dagelijkse tocht om water te halen. Sinds vorig jaar is er geen regen geweest. Dit jaar is hetzelfde. De bonenplanten zijn verdord en er is geen mais om tortillas te maken’, vertelt Juan.
Eén daarvan zijn de erg toxische PFAS of “forever chemicals”, een familie van zo’n 12.000 chemicaliën. Het duurt naar schatting tienduizenden jaren eer ze afgebroken worden in het milieu. Ze ‘bioaccumuleren’ zich, wat wil zeggen dat ze sneller door organismen worden opgenomen dan uitgescheiden waardoor ze zich in de loop van de tijd ophopen in een lichaam.
PFAS worden gelinkt aan ernstige ziekten, waaronder kanker. En hoewel de industrie voor de productie van halfgeleiders het gebruik van sommige PFAS uitfaseerde, blijft het afhankelijk van forever chemicals.
Want tekst, foto’s en video’s gemaakt door AI moeten door mensen worden geordend, gecategoriseerd, opgekuist en ontgift. Dat gebeurt volgens de culturele normen van de VS, met specifieke standaarden voor haatspraak, porno en extreem geweld. Alleen wordt dit repetitieve, vaak saaie, maar ook emotioneel stressvolle werk doorgaans uitgevoerd door mensen elders in de wereld.
StampMedia: Hoe artificiële intelligentie structureel racisme versterkt
Dat kan gevolgen hebben voor ziekten die een grotere impact hebben op minderheidsgemeenschappen, zoals diabetes of hart- en longaandoeningen. Ook donorlijsten op basis van AI geven voorrang aan witte, gezondere mensen boven mensen van kleur die meer behoefte hebben aan een transplantatie.
Doorbraak: De gevaren van AI: ‘Het mag duidelijk zijn dat de overheid autoritaire neigingen heeft’
Hier vind je het opdrachtenblad als Word-document en als PDF-bestand.
Hier vind je meer informatie over Media.21