Asiel en migratie
Beleid is vaak onmenselijk, kritiek erop niet gewenst
08 november 2023
Mensen die van het ene naar het andere land migreren hebben altijd bestaan, en zullen altijd blijven bestaan. Oorzaken voor een migratie zijn er veel. Vandaag zijn oorlog, klimaatverandering, en autoritaire regimes er belangrijke van. Maar hoe gaat een land om met die migranten, die vaak een helletocht ondernomen hebben? Zeker als het er veel ineens zijn? Dat blijkt nogal problematisch te zijn. Ook in ons land.
Mensonwaardig systeem
Niet alle mensen die hier aankomen hebben de juiste papieren, of worden hier aanvaard. Deze mensen worden ‘illegaal’ genoemd, en moeten ons grondgebied verlaten. Omdat de overheid bang is dat die mensen dat niet zullen doen, worden zij opgesloten in ‘Centra voor illegalen’, in afwachting van hun uitwijzing. Het vreemde is dat deze mensen opgesloten worden zonder veroordeling of gerechtelijke uitspraak. Keltoum Belorf spreekt op DeWereldMorgen met Eddy Denckens, een vrijwilliger die wekelijks naar het gesloten detentiecentrum van Merksplas gaat om een beetje menselijkheid te tonen in een mensonwaardig systeem.
Depressie, angst en posttraumatische stressstoornis
Het opsluiten van migranten is niet nieuw, zo blijkt uit dit al wat oudere stukje op EOS. Anouk Bercht schrijft dat ook mensen die wachten om al dan niet toegelaten te worden tot een land ook in detentie gezet worden. Maar dat is niet onschuldig, want een grootschalig onderzoek heeft uitgewezen dat deze mensen behoorlijk wat mentale problemen, zoals depressie, angst en posttraumatische stressstoornis krijgen.
Ontslag na aankaarten probleem
Niet alle centra waar vluchtelingen terecht kunnen, zijn gesloten centra. Dat betekent dat de mensen er niet worden opgesloten. Maar of de leefbaarheid er veel beter is, is nog maar de vraag. Een jonge medewerkster van het Rode Kruis, dat 21 van zulke opvangcentra beheert, schreef in een column over de schrijnende, mensonwaardige omstandigheden van het centrum waar ze werkte, schrijft Maarten Luyten op MO*, waar ook de column verscheen. De jonge vrouw werd enkele dagen na de publicatie ontslagen.
Verbannen naar de straat
Het probleem van de opvang van vluchtelingen, migranten, asielzoekers, hoe je zo ook wil noemen, blijft niet beperkt tot de al dan niet gesloten centra. Er zijn namelijk te weinig plaatsen om alle vluchtelingen op te vangen. Zij die geen opvangplaats krijgen, worden verbannen naar de straat. Sanad Latifa ging voor StampMedia met zijn camera een kijkje nemen in Brussel.
Het Deense model: opvang buiten de EU
Er is dus een groot probleem met de opvang van vluchtelingen. Daarom pleiten mensen als voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) voor een beleid zoals in Denemarken. Dat land wil het liefst helemaal geen asielzoekers meer opvangen. Onder impuls van de sociaaldemocratische partij van premier Mette Frederiksen werd er een wetswijziging goedgekeurd die zegt dat asielzoekers die op een niet-officiële manier (dus zonder de juiste papieren) naar Denemarken komen in een land buiten de EU moet opgevangen worden. Dat land krijgt er dan geld voor, maar er moeten ook afspraken mee gemaakt worden. Maar, zo schrijft Frank Olbrechts op Apache, dat is allemaal niet zo simpel. Er moet enerzijds rekening gehouden met internationale mensenrechtenverdragen, en die mensenrechten moeten gecontroleerd kunnen worden. Dat kost nog eens een bom geld. Daarnaast is het Deense model niet zomaar te kopiëren. Dat zegt migratiejurist Ruben Wissing (UGent).
Vragen en discussiepunten
DeWereldMorgen: “Opsluiting als administratieve maatregel hoort niet in een democratische samenleving”
Wat vind je ervan dat mensen die geen verblijfsrecht in België hebben, worden opgesloten, zonder veroordeling of rechterlijke uitspraak?
Eddy Denckens vraagt zich af wat iemand die hier al veertig jaar (zonder papieren) woont nog in zijn land van herkomst kan doen? Wat denk jij daarvan?
EOS: Opsluiten van migranten zorgt voor ernstige mentale problemen
MO*: Medewerkster opvangcentrum ontslagen wegens column MO*: ‘Nooit verwacht’
Hoofdredacteur van MO*, Jago Kosolosky vindt de reactie van het Rode Kruis schokkend, en dat ze het begrip neutraliteit te breed invullen. Wat denk jij daarvan? Vind je dat Tine Galicia te ver is gegaan? Of dat het Rode Kruis overdreven heeft gereageerd?
StampMedia: In beeld: asielzoekers slapen op straat in Brussel
Apache: De rechtse flirt met het Deense model is een fata morgana
“Hoe ga je dit financiëren? Hoe ga je een politieke meerderheid vinden die bereid is om dat te financiëren? Hoe realistisch is het plan om dat uit te besteden aan een derde land, als we er al niet in slagen om in de hoofdstad van Europa opvang te voorzien die aan mensenrechtelijke standaarden voldoet?”
Op zich geen probleem. Ware het niet dat de Deense immigratiedienst verblijfsvergunningen begon af te nemen van Syrische vluchtelingen om hen terug te sturen naar delen van Syrië waar het inmiddels zogenaamd veilig zou zijn. Het zorgde voor scherpe kritiek van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.