Asielbeleid in België
Ontraden en/of opsluiten
25 september 2019
*** (De verklaring voor de sterretjes vind je hier.)
Mensen die naar ons land komen om asiel aan te vragen, moeten voldoen aan bepaalde voorwaarden. Voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA), en zijn opvolgster Maggie De Block (Open Vld) willen dat er zo weinig mogelijk mensen asiel krijgen, waardoor er steeds meer maatregelen en beslissingen genomen zijn die het voor bepaalde vluchtelingen steeds moeilijker maken. Zo worden Palestijnen sterk ontmoedigd om asiel aan te vragen, en worden Eritreeërs zelfs in gesloten asielcentra gestopt zodra ze dat doen.
Omdat wij graag weten wat jullie denken over de themadossiers, zodat we waar nodig kunnen aanpassen en verbeteren, vragen we jullie om dit beoordelingsformulier in te vullen. Alvast hartelijk dank!
Geen automatisch asiel meer voor Palestijnen uit Gaza
Vroeger kwamen er niet zo veel, maar sinds in 2018 de grensovergang in Rafah, tussen Gaza en Egypte, meestal open is, zijn er steeds meer Palestijnen uit de Gazastrook die in ons land asiel aanvragen. Voor de eerste zes maanden van dit jaar zijn dat 1.439 mensen, voor heel 2018 waren er dat 2.421, staat op MO* te lezen. Bij wijze van ontradingsbeleid voerde Theo Francken het asielquotum in, waardoor er slechts vijftig aanvragen per dag, in plaats van tweehonderd, werden behandeld. Die maatregel werd onwettig verklaard door de Raad van State. Maggie De Block voerde het quotum weer af, maar laat wel onderzoeken of het statuut van erkende vluchteling voor Palestijnen uit Gaza niet kan worden opgeheven. Daardoor zouden zij geen automatisch asiel meer krijgen. Bovendien worden Palestijnen die via een ander Europees land België binnenkomen meteen opgesloten in een gesloten asielcentrum, zonder fatsoenlijke motivering.
Eritreeërs opgesloten uit risico op onderduiken
Eritrea wordt beschouwd als een van de meest onderdrukkende regimes ter wereld. Doorgaans worden in België de meeste Eritreeërs dan ook erkend als vluchteling, en worden ze niet naar Eritrea teruggestuurd. Alleen worden ze in een gesloten asielcentrum gestoken, zegt Apache. De reden daarvoor is dat er een risico bestaat dat de vluchtelingen onderduiken. Dat heeft dan weer te maken met de Dublinprocedure die zegt dat een vluchteling alleen asiel kan aanvragen in het eerste land waar hij/zij Europa is binnengekomen. Als dat Zwitserland is, betekent dat geen goed nieuws voor de vluchteling, want dat land vindt uitwijzen naar Eritrea ‘zowel wettig, als redelijk’.
Artikels en discussiepunten
MO*: Zo ontmoedigt ons land Palestijnen uit Gaza om hier asiel aan te vragen
Het effect dat De Block beoogde met de golf van repatriëring, is er een van onstabiliteit en permanente stress. Mensen kunnen nooit zeker zijn van iets. We hebben hier duidelijk kunnen vaststellen dat zoiets een grote angst veroorzaakt bij asielzoekers. De meesten lijden onder een bijna ziekelijke stress en we hebben veel mensen naar psychologen of psychiaters moeten sturen.’
Als je daarbij dan nog kijkt naar de beperkte termijn waarbinnen ze beroep moeten aantekenen en dus een advocaat moeten vinden, dan zie je dat ze ook wat betreft toegang tot rechtsmiddelen slechter behandeld worden.’
Het geweld van maart werd door de VN bestempeld als het ergste geweld sinds de Gaza-oorlog van 2014. De VN voorspelden in 2012 dat Gaza tegen 2020 onleefbaar zou zijn. In een rapport van 2017 stellen ze vast dat de situatie nog sneller dan verwacht achteruitgaat.
Apache: België sluit Eritreeërs op nadat ze asiel aanvragen