Besparingen van de Vlaamse regering
Zijn ze een noodzaak, of is het een keuze?
19 december 2019
** (De verklaring voor de sterretjes vind je hier.)
In een vorig themadossier focusten we al op de besparingen van de nieuwe Vlaamse regering in de culturele sector. Maar ook kwetsbare werkzoekenden en de preventieve gezondheidszorg worden nu geconfronteerd met het besparingsbeleid. ‘Het moet’, zo wordt gezegd, ‘er is anders geen geld genoeg.’ Maar niet iedereen is het eens met deze verklaring.
Omdat wij graag weten wat jullie denken over de themadossiers, zodat we waar nodig kunnen aanpassen en verbeteren, vragen we jullie om dit beoordelingsformulier in te vullen. Alvast hartelijk dank!
Geen opleidingssteun meer
Kwetsbare werklozen, kunnen rekenen op een kleine premie om een langdurige opleiding te volgen. Maar deze stimulanspremie wordt vanaf 1 januari afgeschaft. Nochtans, zo schrijft Christophe Callewaert op DeWereldMorgen, kende die premie de afgelopen twee jaar een groot succes.
Nog minder geld naar preventie
Ook de preventieve gezondheidszorg ontsnapt niet aan de lineaire besparingen van 6 procent. Terwijl preventie nu al het zwakke broertje is, zegt Marijs Geirnaert van het Vlaams Expertisecentrum Alcohol en Drugs op Apache. Als je op 1 procent nog eens besparingen doorvoert, getuigt dat van een gebrek aan visie, vult Geirnaert aan.
Geld tekort is een leugen
In september 2008 was er geen geld om te investeren in Brusselse scholen, zegt Bleri Lleshi op MO*, maar amper twee maanden later dreigden de banken failliet te gaan, en vond de regering 33 miljard euro. Lleshi concludeert daaruit de het geen kwestie is van ‘geen geld’, maar van welke keuzes er gemaakt worden met het geld dat er wel is.
Artikels en discussiepunten
DeWereldMorgen: Een nieuwe dag, een nieuwe besparing: afschaffing opleidingssteun treft kwetsbare werklozen
Apache: ‘Snoeien in preventieve gezondheidszorg getuigt van gebrek aan visie’
MO*: Besparingen voor de burgers, gepamper voor de rijken
Maar in werkelijkheid worden medicijnen steeds duurder en werd het RIZIV-budget voor terugbetaling van medicijnen in 2018 met 392 miljoen euro overschreden.
We besteden met andere woorden miljarden euro’s belastinggeld aan subsidies om medicijnen goedkoper te maken, terwijl ze ieder jaar duurder worden. Er is bijgevolg meer belastinggeld nodig om die pillen te kunnen betalen, als ze al terugbetaald worden via de mutualiteiten, wat niet altijd het geval is.
Met de reeks ‘De Schreeuw van Vlaanderen’ bundelt Apache alle artikelen die het medium over de besparingen heeft gepubliceerd. Voor de zeer nieuwsgierigen.