bpost

Een stinkend potje dat deksel verliest

03 mei 2023

***

Voor de frauduleuze deal tussen bpost, DPG Media en krantenverdeler PPP (een concurrent van bpost) waardoor bpost instaat voor het bedelen van kranten en magazines van DPG Media, maar ook van Mediahuis, krijgt bpost van de federale overheid 170 miljoen euro per jaar gedurende vier jaar. Alsof dat niet voldoende is, maakt bpost nu zelf bekend dat ook voor andere opdrachten mogelijks te veel betaald werd door de overheid. Maar waar bpost, na o.a. het ontslag van drie topmensen, er zelf voor kiest om schoon schip te maken, blijft het bij de grote mediabedrijven oorverdovend stil.

 

Reconsctructie

Een eerste audit bij bpost bracht geen onregelmatigheden aan het licht. Het is pas na een gelekt bericht op Signal van de eerder onstlagen CEO van bpost Belgium Jean Muls aan de voorzitter van de raad van bestuur Audrey Hanard dat de audit heropend werd, en het stinkende potje haar deksel verliest. Tom Cochez, die het dossier al jaren op de voet volgt, maakt een reconstructie op Apache.

© Joris Snaet

 

Normvervaging of gewoon strafbare feiten?

Naast het interne onderzoek van bpost, loopt nog een onderzoek van de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA), en een strafonderzoek door het parket, schrijft Wouter Verschelden op Business AM. Want er is niet alleen iets niet pluis met de krantenconcessie, ook bij het afleveren van nummerplaten, het beheer van rekeningen van de staat (679-rekeningen), en het innen van boetes van buitenlandse verkeersovertreders worden er prangende vragen gesteld. Cruciale vraag daarbij is of de toenmalige top van bpost (waarin ex-CEO Dirk Tirez wel een heel belangrijke rol speelde) last had van normvervaging of gewoon strafbare feiten pleegde.

 

Vragen en discussiepunten

Apache: De pruttelende doofpotoperatie achter het krantencontract

Waarom was de frauduleuze deal interessant voor DPG Media, Mediahuis en andere, Franstalige uitgevers?
Als enige overgebleven kandidaat voor de krantenconcessie kon bpost de prijs hoog zetten, én lagere tarieven doorrekenen aan de krantenboeren. Anders gezegd: het uitgetekende scenario roomde zoveel mogelijk belastinggeld af naar de portefeuilles van de mediabedrijven, PPP en bpost.
Waarom is het ontslag van de CEO van bpost België, Jean Muls, zo opvallend, maar ook belangrijk?
Muls wou na zijn aantreden in 2022 de deal ongedaan maken. Hij was de enige die er bezwaar tegen maakte, en had informatie over de gang van zaken. Maar CEO Dirk Tirez zette hem na het bekend maken van een audit die geen onregelmatigheden aan het licht bracht, aan de deur. Muls stuurde toen het fameuze bericht naar de voorzitter van de raad van bestuur, Audrey Hanard. Die besloot om de audit te heropenen, met alle gevolgen van dien.
Volgens bpost werd Muls ontslagen omdat hij zijn werk niet goed deed. Tom Cochez houdt die stelling tegen het licht, en stelt zich daar enkele vragen bij. Welke?
Muls moest als nieuwkomer aan de slag binnen een gecorrumpeerde bedrijfstop die complotteerde met DPG Media en PPP. Deed hij voldoende?
Als CEO bpost België werd hij op de hoogte gesteld van de deal, dat was immers zijn bevoegdheid. Maar toen hij daarover vragen stelde aan CEO Dirk Tirez, deed die of zijn neus bloedde. Daarna ging Muls op onderzoek dat hij meedeelde aan de voorzitter van de raad van bestuur.
Deed Jean Muls, zoals bpost het stelt, onvoldoende om de zaak boven water te krijgen? Of werd het leven hem, als lastige kroongetuige, lastig gemaakt? En werd hij finaal zelfs ontslagen na een audit die de bedrijfstop vrijpleitte?
Welke conclusie trekt Tom Cochez die het dossier al dertien jaar opvolgt, na deze gebeurtenissen?
Wat de gebeurtenissen nu al blootleggen, is tot wat het stuitende gebrek aan transparantie over het krantencontract heeft geleid. Een contract dat doorheen de jaren miljarden euro’s waard was. De deur voor misbruik en verrijking stond decennialang wagenwijd open.

Business AM: Net sluit zich rond ex-Bpostbaas Dirk Tirez, schade is immens: Bpost dreigt honderden miljoenen te moeten terugbetalen, krantencontract komt op de helling

Wouter Verschelden schetst een ontluisterend beeld van voormalig CEO Dirk Tirez. Welk? En waarom is dat vervelend voor minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter?
Dirk Tirez was als voormalig juridisch directeur jarenlang nauw betrokken bij alle constructies die het overheidsbedrijf blijkt te hebben opgezet, om de Belgische staat kaal te plukken, en systematisch te veel aan te rekenen voor diensten zoals de kranten bussen, de rekeningen van de overheid beheren en boetes innen. Dat is extra vervelend voor Petra De Sutter (Groen), de voogdijminister, die in 2021 wel diezelfde Tirez aanstelde tot CEO.
De vraag wordt gesteld of de mistoestanden al niet verscheidene jaren, zo niet decennia teruggaan. En opnieuw valt de naam van Dirk Tirez. Waarom?
Voor hij in 2021 promoveerde tot CEO, was de voormalige topadvocaat jarenlang de juridisch directeur die bevoegd was voor alle contracten en fusies en overnames. Tirez werkt al sinds 2003 bij het postbedrijf en zetelt sinds 2017 in het directiecomité.
Op 16 mei komt Audrey Hanard voor een hoorzitting naar de Kamer. Wat stelt Verschelden voor om te doen met betrekking tot de oorverdovende stilte van DPG Media?
Van Thillo (CEO van DPG Media) en co uitnodigen in de Kamer, om klaarheid te scheppen, zou niet misstaan, gezien de miljoenen euro’s overheidssteun die zij jarenlang genoten. DPG Media sprak eerder over een “interne audit” die ze zelf hadden opgestart in de zaak. Daarover is verder niets meer vernomen, het bedrijf heeft nu systematisch “geen commentaar”.

Hier vind je het opdrachtenblad als Word-document en als PDF-bestand. 

Hier vind je meer informatie over Media.21



Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.