Brussel-Noord
Politiek gezwartepiet op kap van migranten, passagiers en chauffeurs
08 mei 2019
Buschauffeurs van De Lijn willen niet langer stoppen aan de halte Brussel-Noord. In het Noordstation bevindt zich een humanitaire hub voor migranten, maar die verblijven er in heel moeilijke omstandigheden, en de geur van uitwerpselen is niet te harden. Geruchten over een uitbraak van tbc, malaria en schurft bleken evenwel niet correct. Maar de situatie is, voor de migranten in de eerste plaats, onhoudbaar. Intussen schuiven politici de verantwoordelijkheid voor de ellende naar elkaar door, al zou minister voor Asiel en Migratie Maggie De Block een plan in de maak hebben.
Die humanitaire hub is een plek waar ngo’s en burgerorganisaties medische, psychische en juridische hulp verlenen aan de migranten. Die hulp wordt dus niet georganiseerd door de overheid.
Tijdlijn
Dat er nogal wat gezwartepiet wordt toont Apache aan. Het maakt een tijdlijn van 2017 tot nu, waaruit blijkt dat er heel wat bevoegdheden zijn, maar niemand echt verantwoordelijkheid wil opnemen, noch voor de bushalte, noch voor de migranten. Resultaat: een onhoudbare situatie.
Cijfers en feiten
Vorige week staken geruchten de kop op dat er onder de migranten tbc, malaria en schurft zou zijn uitgebroken. Maar de cijfers en de feiten spreken dat tegen, zo vertelt de organisatie Dokters van de Wereld op DeWereldMorgen. Er zijn wel degelijk gevallen van (vermoedelijk) tbc en schurft, maar die worden opgevolgd en behandeld. Het gaat niet om uitbraken of epidemieën. Zulke geruchten zijn zeer stigmatiserend voor mensen die zo al te lijden hebben onder een verslechterde mentale en fysieke gezondheid omwille van hun ervaringen.
Brussel Noord CC Lode Vanoost
Investeren in mensen
De humanitaire hub in Brussel-Noord is er gekomen omwille van het uitblijven van adequate hulp door de overheid. Maar de migranten hebben wel degelijk rechten. Dat ze wantrouwig zijn ten opzichte van overheden, fout geïnformeerd zijn, zeer complexe leefsituaties en achtergronden hebben, maakt het werken moeilijk. Net daarom moet de overheid investeren in deze mensen. Dat, en nog veel meer, zegt Julie Lejeune van Nansen vzw, een juridisch expertisecentrum, aan MO*.
(Foto: nansen-refugee.be)
Catastrofale miskleun
Terwijl lang geleden het Noordstation van Brussel een mooi en statig gebouw was, werd het in de jaren 60 vervangen door wat er nu staat. Zowat alles aan het gebouw is verkeerd, vertelt Doorbraak. En bij uitbreiding geldt dat ook voor hoe er met de situatie van vandaag wordt omgegaan. ‘Elke betrokken politicus zou toch een minimum aan humanitaire reflex moeten vertonen.’ Als we er niet in slagen om aangepaste huisvesting te vinden in 2019, kunnen we ons land niet langer beschaafd noemen.
Wat doet de minister voor Asiel en Migratie?
Minister voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) broedt op een plan, zegt newsmonkey. En dat zou er deze week al moeten zijn, want de situatie wordt hoe langer hoe grimmiger. De Brusselse minister voor Openbare Werken en Mobiliteit Pascal Smet (sp.a) zegt klaar te staan om dat plan te ondersteunen. Dat het plan met argusogen zal bekeken worden, is alvast zeker.
Artikels en discussiepunten
Apache: Station Brussel-Noord: jarenlang vingerwijzen zonder oplossingen
Wat vind je daarvan?
DeWereldMorgen: Dokters van de Wereld: geruchten over tbc en schurft niet bevestigd in de cijfers
MO*: Er bestaan oplossingen voor transitmigranten
Die overgangsperiode moet garanties bieden tegen detentie (opsluiting). Je zou het kunnen vergelijken met het tijdelijke verblijfsstatuut van zestig dagen dat een erkend slachtoffer van mensenhandel krijgt. Op die manier kunnen mensen een pauze nemen, tijdelijk uit hun pure overlevingsmodus stappen om, vanuit een opgebouwd vertrouwenskader en omkaderd met goede toegang tot informatie, beslissingen nemen.
Detentie is as such een inbreuk op de fundamentele rechten van de mens. Daarnaast is het een feit dat België nog steeds systematisch asielzoekers aan de grens detineert. Dat is strijdig met de basisprincipes van de VN. Niemand kan, omwille van zijn of haar status van asielzoeker, van zijn of haar vrijheid worden beroofd.
Het is de taak van een overheid om mensen te sussen en uit te leggen dat solidariteit, inkomensverdeling, opkomen voor zwakkeren perfect kunnen, als er maar duidelijke afspraken zijn.
Het is ook zo dat migratie kan bijdragen aan de samenleving. Dat kan je perfect uitleggen. Daarnaast is het vandaag broodnodig om onze rechtstaat te herwaarderen, om de scheiding der machten te bevestigen. Het zijn de rechters die de normen van de rechtstaat bewaken, dat is eigen aan onze democratie. Het is ook eigen aan de democratie om uitspraken van rechters te aanvaarden.
Doorbraak: Terminus Noord
Minister Ducarme is bang dat een opvangcentrum een aanzuigeffect zou hebben. Volgens Vander Taelen bedoelt hij daarmee dat hij niet wil dat de toestand in Brussel-Noord minder afschrikwekkend wordt. Dat is een wel heel cynische gedachte. Denk je dat politici echt zo cynisch kunnen zijn?
newsmonkey: De Block steekt nek uit en kondigt aan “probleem Brussel-Noord” definitief op te lossen
De oplossing die gesuggereerd wordt door de Schaarbeekse burgemeester Bernard Clerfayt (DéFI) is een onthaalcentrum. Hij wordt daarin bijgestaan door Dokters van de Wereld, de Brusselse regering, lokale politiediensten, de vakbonden en De Lijn. Wat denk jij van zo’n onthaalcentrum?