Congo
Verkiezingen, corruptie, geweld, en grondstoffen
28 februari 2024
Na de verkiezingen in Congo van eind vorig jaar kon Félix Tshisekedi zichzelf opvolgen als president. Maar of die verkiezingen wel eerlijk zijn verlopen, kan betwijfeld worden. Bovendien kreeg een op de vier vrouwen het hard te verduren tijdens de verkiezingen. En dan is er nog het geweld in Oost-Congo waar manifestanten in Brussel de aandacht willen op vestigen. Veel gaat natuurlijk over de grote hoeveelheid aan grondstoffen in de Congolese bodem. Daar heeft China, maar ook Rwanda een buitengewone interesse voor. Maar plukt de Congolese bevolking ook de vruchten van die rijkdommen?
Congo is geen democratie
Als zoon van de legendarische oppositieleider Etienne Tshisekedi doet Félix Tshisekedi net hetzelfde als zijn illustere voorgangers Mobutu, en vader en zoon Kabila, schrijft Peter Verlinden op Doorbraak. Dat is het politieke systeem naar zijn hand zetten om de macht te grijpen, en die dan te behouden. Tijdens de verkiezingen waren er dermate veel onregelmatigheden dat de uitkomst op zijn minst twijfelachtig is. Maar de onafhankelijke Kiescommissie die de uitslag onderzoekt, én het Grondwettelijk Hof dat die uitslag geldig moet verklaren, worden bevolkt met Tshisekedi-getrouwen. Daarom is Congo, volgens Verlinden, geen democratie.
Schending van vrouwenrechten
Ook DeWereldMorgen meldt onregelmatigheden tijdens de stembusgang, maar heeft het dan voornamelijk over het geweld op vrouwen, en de ondervertegenwoordiging van vrouwen in de politiek. Volgens 11.11.11 heeft dat te maken met een breder probleem. Het schenden van vrouwenrechten is namelijk schering en inslag in de Congolese samenleving.
Geweld in Oost-Congo
Oost-Congo wordt al decennia lang geteisterd door geweld van het Congolese leger en rebellengroepen, niet het minst M23 dat met de steun van Rwanda opereert. Momenteel belegert M23 Goma, de hoofdstad van de provincie Noord-Kivu. Op zaterdag 24 februari kwam een duizendtal mensen op straat in Brussel om te protesteren tegen het geweld. Daarbij kregen de Congolezen de steun van de Palestijnse gemeenschap. StampMedia was ter plaatse.
Kobalt en koper
Vandaag is Congo de op een na grootste producent van koper. Daarnaast zorgt het voor meer dan 70% van de wereldwijde kobaltproductie, essentieel voor batterijen. Terwijl vroeger westerse bedrijven de mijnen van deze metalen uitbaatten, zijn dat vandaag voornamelijk Chinese bedrijven. Naast deze industriële mijnbouw, is er ook vaak clandestiene artisanale mijnbouw, waar ook ongeveer 4000 kinderen in werken, schrijft John Vandaele op MO*. Die mijnbouw heeft impact op mens en milieu, maar brengt natuurlijk veel geld op via belastingen. Volgens de bronnen van Vandaele zou zo’n 70% van dat belastinggeld echter niet naar de ontwikkeling van het land gaan, maar verdwijnen in de zakken van de politici.
Vragen en discussiepunten
Doorbraak: Verkiezingen Congo: en de winnaar is… de president
DeWereldMorgen: Bijna één op vier Congolese vrouwen werd slecht behandeld tijdens verkiezingen
MO*: Waarom de grondstoffenkoorts Congo nog niet welvarend maakt
Waarom maakt Congo bijvoorbeeld zelf geen elektriciteitskabels voor heel Afrika? De reden, meent Mayani, is dat er geen duidelijk beleid is op dat vlak. ‘Je hebt een stappenplan op lange termijn nodig, terwijl onze leiders vooral iets willen tonen bij de volgende verkiezingen.’
Hier vind je het opdrachtenblad als Word-document en als PDF-bestand.
Hier vind je meer informatie over Media.21