De macht van de particratie
Geen beslissingen zonder zegen van partijvoorzitters
07 november 2019
*** (De verklaring voor de sterretjes vind je hier.)
In het federale België, maar ook in alle deelstaten, worden geen regeringen gevormd, en geen besluiten genomen, zonder het fiat van de partijvoorzitters. De macht van het parlement wordt zo kleiner, of zelfs helemaal vervangen door de invloed van de partijhoofdkwartieren. Een dergelijk systeem noemen we ‘particratie’. En die particratie is volgens sommigen een probleem. Niet alleen voor de regeringsvorming, maar voor de democratie in zijn geheel, én voor de vrijheid van mening en het onafhankelijk denken.
Omdat wij graag weten wat jullie denken over de themadossiers, zodat we waar nodig kunnen aanpassen en verbeteren, vragen we jullie om dit beoordelingsformulier in te vullen. Alvast hartelijk dank!
Wachten op voorzitter CD&V
Een regering zonder N-VA lijkt tot de mogelijkheden te behoren. Nadat de koning dinsdagavond PS-voorzitter Paul Magnette had aangesteld tot informateur, liet cdH-voorzitter Maxime Prévot via Twitter verstaan dat hij niet langer aan de zijlijn wil blijven staan. Mathematisch zorgt dat voor een opening naar een regenboogcoalitie, zegt Wouter Verschelden op newsmonkey. De vraag is wel wat Open Vld en CD&V zullen doen. Zij zitten immers in een Vlaamse coalitie met N-VA. Zullen zij die partij op het federale niveau loslaten? Een antwoord op die vraag vanuit christendemocratische hoek zullen we pas na de voorzittersverkiezing van november, en wellicht de tweede ronde in december, krijgen. Want in een particratie moet de voorzitter beslissen, maar dan moet er wel eerst een voorzitter zijn.
Het redden van de democratie
‘De vrije meningsuiting en zelfs het onafhankelijk denken verdwijnen vanaf het moment dat politici als verkozene plaatsnemen in een plenaire vergadering’, schrijft Ignace Vandewalle op Doorbraak. Hij vindt het hoog tijd om de particratie uit te dagen door onafhankelijke, niet partijgebonden meningen en stemmen ook in het parlement aan bod te laten komen. Het is volgens Vandewalle de enige manier om onze democratie te redden.
Functie van partijvoorzitter
Het artikel op Apache werd geschreven naar aanleiding van de Vlaamse regeringsvorming. Die regering is er nu al even, maar de essentie van het stuk, de macht van de partijvoorzitters, de particratie dus, blijft overeind. Dat die macht, ondanks tegenvallende verkiezingsresultaten, blijft bestaan, heeft niets met de personen achter die voorzitters te maken. Het is de functie van voorzitter die onaangetast blijft, stelt Frank Olbrechts.
Artikels en discussiepunten
newsmonkey: Eerste succesje voor Magnette (PS): cdH zit terug in het spel en dat geeft de informateur extra kansen
Doorbraak: Een mondige maatschappij verdraagt geen particratie
De theoretische mogelijkheid tot het indienen van een eenmanslijst bij federale of Vlaamse verkiezingen is door de kiesdrempel niet meer dan een utopisch tijdverdrijf. Het is alsof je Kompany alleen laat spelen tegen een voltallig Club Brugge, niet alleen maakt hij geen kans, hij maakt zich eindeloos belachelijk.
Apache: Nog geen grote barsten in het systeem van de particratie
Bovendien is de partijleider sinds de verregaande federalisering de figuur bij uitstek die nog een overzicht heeft over de verschillende niveaus: federaal, regionaal, provinciaal, gemeentelijk en Europees.
Ook grondwetsspecialist Toon Moonen zegt iets dergelijks: het is logisch dat vandaag het federaal parlement, op aansturen van de partijen, het vertrouwen geeft aan een nieuwe regering. Maar volgens Moonen staat die rol van de partijen helemaal niet beschreven in de juridische teksten van de Grondwet.