De vuile oorlog in Syrië

De feiten, de propaganda, de slachtoffers

19 april 2018
 
Syrië is een wespennest waar het onderscheid tussen goed en kwaad al lang niet meer gemaakt kan worden, maar waar de burgerbevolking het grootste slachtoffer is. Natuurlijk maakt het uit om te weten of de Syrische president Bashar al-Assad begin deze maand chemische wapens heeft gebruikt tegen zijn eigen bevolking. Maar daar is onderzoek voor nodig. Het onderscheid tussen feiten en propaganda is moeilijk te zien, maar essentieel in een dergelijk bloedig conflict.
 
Pentagon hield Trump in bedwang
 
Pentagon by anntsy (CC BY 2.0)
 
Op dat onderzoek wilde president Trump niet wachten. Hij heeft ondertussen, samen met Frankrijk en Groot-Brittannië een luchtaanval laten uitvoeren op Syrië. Volgens de American Civil Liberties Union (ACLU) op DeWereldMorgen verbiedt het internationale recht echter het gebruik van unilateraal (eenzijdig) geweld, tenzij er sprake is van zelfverdediging. Dat de VS zich daar niets van aantrekken zou erop kunnen wijzen dat hun macht in het Midden-Oosten aan het tanen is, maar ze zich niet zomaar gewonnen geven. Als het van Trump had afgehangen, hadden de bombardementen trouwens blijven duren, maar daar heeft het Pentagon een stokje voor kunnen steken. Het zou de spanningen met Rusland, Turkije en Iran danig op de spits gedreven hebben. Maar ook al bleef het deze keer bij de 103 raketten die werden afgevuurd: ‘Vannacht speelden in Syrië vier grote kernmachten met vuur.’
 
Machtspolitiek
 
Azaz by Christiaan Triebert (CC BY-NC 2.0)
 
Trump wou niet wachten op de resultaten van een onderzoek, omdat het voor de Amerikanen niet uitmaakt of Assad al dan niet chemische wapens heeft gebruikt. Het maakte vijftien jaar geleden ook niet uit of er waterdichte bewijzen waren dat Irak in het bezit was van massavernietigingswapens. De invasie in Irak moest en zou er komen. Volgens Doorbraak gaat het dan ook niet over het gebrek aan moraal van een tegenstander, of over waarden, het gaat over machtspolitiek, over de controle over het Midden-Oosten. Dat verklaart ook waarom de Franse president Macron zoete broodjes bakt met Saoedi-Arabië, een land dat een andere humanitaire crisis veroorzaakt in Jemen. Assad is de oorlog aan het winnen, al is het een Pyrrusoverwinning – Syrië ligt in puin en de bevolking is gedecimeerd – maar dat zint het Westen niet. 
 
Assad meest moordzuchtig
 
Homs by Chaoyue 超越 PAN 潘 (CC BY-NC-ND 2.0)
 
Sluitend bewijs dat Assad gifgas op zijn eigen bevolking heeft gebruikt, is er dus nog altijd niet. Maar indicaties over hoeveel bloed er aan zijn handen kleeft zijn er wel. Apache kon de hand leggen op onderzoeken van het Syrisch Netwerk voor Mensenrechten (SNHR) dat een cynische ranking maakte: het leger van Assad maakt het meeste slachtoffers onder de Syrische burgerbevolking. Rusland mengt zich nog niet heel lang in het conflict, maar heeft zich al op de tweede plaats van dodelijkste partij geplaatst. Op nummer drie staat de internationale coalitie tegen IS, waarvoor ook België deelneemt aan bombardementen, die afgelopen jaar 1800 burgers doodde, waarvan 521 kinderen. IS staat ‘slechts’ op een vierde plaats. Het zal de burgers worst wezen wie hen uitmoordt. Zij hunkeren naar vrede. Maar of die er spoedig zal komen, is hoogst twijfelachtig.
 
Artikels
 
 

Hier vind je het opdrachtenblad als Word-document en als PDF-bestand. 

Hier vind je meer informatie over Media.21

 
Discussiepunten
  • Waarom vinden Amerikaanse hardliners dat Trump niet ver genoeg gaat? 
  • Wat bedoelt de auteur van DeWereldMorgen met dat we in ‘een grondig veranderde wereld terechtgekomen zijn?’
  • Denk je dat de bombardementen van de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië enige verandering hebben gebracht in de situatie in Syrië? 
  • Doorbraak wijst op het gevaar van Iran in de regio, met een aan de winnende hand zijnde Assad. Maar wie spint er nog garen bij? En waarom?
  • Wat weet je over Jemen?
  • Wat vind je ervan dat België deelneemt aan de internationale coalitie tegen IS?
  • Wat vind je van de cijfers over burgerdoden? Had je daar al bij stilgestaan?
  • Maakt het uit wie er verantwoordelijk is voor die grote aantallen burgerslachtoffers?
 
Bijkomende artikels
 


Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.