Desinformatie
Werkt niet alleen polariserend, maar is ook een regelrecht oorlogswapen
16 maart 2022
*** (De verklaring voor de sterretjes vind je hier.)
Desinformatie is niet nieuw. Maar het is genoegzaam bekend dat het internet en de sociale media ervoor zorgen dat desinformatie zich aan een duizelingwekkende snelheid verspreidt. Waar het in de hoogdagen van Keizerin Corona eerder de bedoeling had om te polariseren, is desinformatie in tijden van oorlog een bijzonder effectief wapen.
Omdat wij graag weten wat jullie denken over de themadossiers, zodat we waar nodig kunnen aanpassen en verbeteren, vragen we jullie om dit beoordelingsformulier in te vullen. Alvast hartelijk dank!
Grote mediabedrijven
Of het nu gaat over COVID-19 of de oorlog in Oekraïne, desinformatie wil steeds de publieke opinie beïnvloeden. Het wordt met andere woorden doelbewust gecreëerd om twijfel en tweedracht te zaaien. Of, in het geval van de oorlog, om steun voor een autoritair regime te genereren door mensen een rad voor de ogen te draaien. Zo wordt het een effectief wapen. Maar, zo stelt socioloog Ben Caudron op Apache, desinformatie wordt niet alleen via sociale media verspreid, of via een autoritair regime, ook grote mediabedrijven hebben boter op het hoofd. Nogal wat berichtgeving over de oorlog in Oekraïne is zo emotioneel gedreven dat het nauwelijks nog journalistieke inhoud bevat, zegt Caudron.
Nationaliteit en geopolitiek van weinig belang
Ook DeWereldMorgen voert een socioloog op. Dr. Volodymyr Ishchenko is een Oekraïner en onderzoeker bij het Instituut voor Studies over Oost-Europa en schrijft al jaren over de Oekraïense politiek. Hij bekijkt het conflict van alle mogelijke kanten, maar merkt op dat de meeste Oekraïners daar geen boodschap aan hebben. Volgens Ishchenko ligt Oekraïne economisch gezien in de lappenmand, en maken de meeste inwoners zich zorgen over werkgelegenheid, lonen, en prijzen. Nationaliteit en geopolitiek zijn voor hen van weinig belang. Al merkt hij wel op dat de invloed van extreemrechts in de Oekraïense politiek, in tegenstelling tot wat veel ngo’s en Westerse politici beweren, heel groot is.
Noot: je zult het wel gemerkt hebben, maar dit interview werd afgenomen voor de oorlog daadwerkelijk begon.
Nepnieuws, diplomatieke actie, militaire aanval
Olga Joerkova is journaliste en oprichtster van het Oekraïense factcheckerscollectief Stop Fake, en doet op MO* haarfijn uit de doeken hoe de desinformatiecampagne van de Russische overheid werkt. Kort samengevat komt het hierop neer: het verspreiden van nepnieuws, het ondernemen van diplomatieke acties om de laatste stap, het uitvoeren van een militaire aanval, te verklaren. Joerkova heeft ook gezien hoe het verspreiden van desinformatie deze invasie al jaren geleden aankondigde. Maar Olga Joerkova heeft ook een boodschap: “Mediageletterdheid in het onderwijs en echte journalistiek zijn de krachtigste wapens tegen desinformatie op lange termijn.”
Vragen en discussiepunten
Apache: Desinformatie hopt van prik naar geopolitiek
DeWereldMorgen: Waarom alles wat je weet over Oekraïne waarschijnlijk fout is
Veel zaken waar extreemrechts vóór de Maidan opstandcampagne voor voerde, zijn uitgevoerd door politici die nominaal niet extreemrechts zijn.
De nationalistische radicalisering compenseert het uitblijven van elke revolutionaire verandering na de revolutie. Als je begint met iets te veranderen in de ideologische sfeer – door nieuwe namen te geven aan de straten, door de sovjetsymbolen te verwijderen uit het land, door de standbeelden van Lenin te verwijderen uit de Oekraïense steden -, dan schep je een illusie van verandering zonder daadwerkelijk te veranderen in de richting van de aspiraties van het volk.
MO*: Factchecker Olga Joerkova: ‘Oekraïne is al acht jaar een testlabo voor desinformatie’
Media fabriceerden verhalen over Oekraïense fascisten die een genocide zouden plegen tegen de Russischtalige bevolking van Oost-Oekraïne. Dat ging ver, met gefabriceerde berichten over de verkrachting van oude vrouwen en kruisiging van baby’s.
Weten jullie wat Joerkova bedoelt met ‘Orwellaanse newspeak’?