Economie in tijden van pandemie
Groeien, duurzaamheid, of beide?
06 januari 2021
*** (De verklaring voor de sterretjes vind je hier.)
De COVID-19-pandemie legt een zware druk op de economie. Maar het dogma luidt dat een economie moet blijven groeien om de welvaartstaat in stand te kunnen houden. In België lijkt dat idee alvast de basis voor de toekomst te zijn, want ondanks de aanwezigheid van het virus zijn er het afgelopen jaar ongeveer evenveel nieuwe zaken opgestart als vorig jaar. Tegelijkertijd heeft de pandemie wereldwijd ook het bewustzijn voor duurzaamheid, lokaal en ecologisch versterkt.
Omdat wij graag weten wat jullie denken over de themadossiers, zodat we waar nodig kunnen aanpassen en verbeteren, vragen we jullie om dit beoordelingsformulier in te vullen. Alvast hartelijk dank!
Geen ongebreidelde groei
Bart Van Craeynest, hoofdeconoom bij Voka (Vlaams netwerk van ondernemingen) zegt op Doorbraak dat een groeiende economie noodzakelijk is om iedereen te kunnen laten genieten van de vooruitgang. Toch heeft hij het niet over een ‘ongebreidelde groei’. Van Craeynest vindt dat we op duurzaamheid moeten inzetten, rekening houdend met klimaat en milieu, en een evenwichtige verdeling.
Crisis omvormen tot momentum
Het is geen geheim dat veel mensen en bedrijven zwaar te lijden hebben onder de COVID-crisis. Maar voor sommigen onder ons is dat net een trigger om een nieuwe zaak te beginnen. In 2020 waren er nauwelijks minder startende ondernemingen dan in 2019. Kandidaat ondernemers grepen bewust het momentum, lezen we op Apache. Opvallend daarbij is dat nieuwkomers via Project AZO! (dat nieuwkomers begeleidt bij het opstarten van een onderneming) een behoorlijk steentje bijdragen aan de economie.
Kantelmoment
Maar ook bij de consument vindt er een momentum plaats dat ingegeven is door de coronacrisis en de klimaatopwarming. De klimaatcrisis heeft duurzaamheid wel al eerder op de agenda geplaatst, de tendens om minder vlees te eten, meer lokaal voedsel te kopen, en minder te reizen, zou volgens verschillende Europese enquêtes in 2021 voor een kantelmoment kunnen zorgen. Klaus Grunert van Aarhus Universiteit in Denemarken zegt op MO* dat de verwoestende pandemie deze trends versterkt en versneld hebben. Maar, en hier komt de economie kijken, kan iedereen duurzaam, ecologisch, en lokaal wel betalen?
Vragen en discussiepunten
Doorbraak: Bart Van Craeynest: ‘Zonder economische groei wordt onze maatschappij een zero-sum game’
Apache: Coronacrisis remt ondernemingsdrang niet af
MO*: Zien we in 2021 de doorbraak van duurzame consumptie in Europa?
Wat denken jullie daarvan? Zijn jullie veranderd tijdens de coronacrisis?
Dat suggereert dat naast milieukwesties betaalbaarheid een cruciale drijfveer van consumentengedrag zal blijven.