Een gezond lang leven kan
Maar je hebt het niet altijd zelf in handen
04 mei 2022
Hoe langer we leven, hoe ouder we worden. Klinkt logisch, maar zonder hulp van de wetenschap bij het ontwikkelen van antibiotica en vaccins, zouden we nog steeds tegen ons dertigste levensjaar onze kaars uitblazen.
En toch heeft niet iedereen evenveel toegang tot vaccins. Lage inkomenslanden, zoals de meeste in Afrika, moeten zich tevreden stellen met restjes. Want bij Big Pharma houden ze de deur van de patenten stevig dicht.
Natuurlijk moet je ook gezond eten en zo weinig mogelijk alcohol drinken, zeker kinderen en jongeren. Maar dat is in Zwijndrecht niet altijd mogelijk met een bodem die zwaar vervuild is door PFOS, waarovere lang gezwegen is, zeker tegenover jongeren.
Hoe oud willen we worden?
Een studie toont aan dat we nog niet weten wat de maximale leeftijdsgrens van een mens is. 105 jaar? 120? 150? Maar, zo vraagt journalist Patrick Mullie zich af op EOS, willen we wel zo oud worden? Er is niet alleen het gezondheidsaspect, want wie wil er nu verlamd, blind en doofstom 100 jaar worden? Maar er is ook de eenzaamheid. Dat is bij oudere mensen die nog niet eens aan de 100 zitten nu al een probleem.
Code gekraakt
In Europa is meer dan 75% van de bevolking tegen Covid-19 gevaccineerd. In Afrika heeft gemiddeld amper 8% van de bevolking een vaccin gekregen. En dat heeft alles te maken met het feit dat lage inkomenslanden nauwelijks toegang krijgen tot vaccins omdat Big Pharma, de grote farmaceutische bedrijven zoals Pfizer en Moderna die de vaccins ontwikkelen, eerst de rijke landen voorzien. Daar zit immers het meeste geld. Zelfs nu het Zuid-Afrikaanse Afrigen Biologics & Vaccines erin geslaagd is om de code van het Modernavaccin te kraken, wil Moderna na een eerdere vage belofte niet afzien van juridische procedures tegen al wie die code ontrafelt en kopieert, schrijft Janine Meijer op Apache. En toch blijft o.a. minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir (Vooruit) hoopvol.
Niet alleen covid is gezondheidsbedreiging in Afrika
Waar in het bovenstaande artikel gewezen wordt op de ongelijke toegang tot covidvaccins in Afrika, gaat het hier over veel meer dan covidvaccins alleen. Omwille van die ongelijke toegang tot vaccins, in combinatie met de pandemie, zijn mazelen, gele koorts en polio aan een sterke opmars bezig in Afrika. Ziektes die met een degelijke vaccinatie goed onder controle zijn te houden, lezen we op MO*.
Te weinig geweten over gezondheidssituatie van kinderen en jongeren in Zwijndrecht
De voorzitster van de Antwerpse Jeugdraad Naomi Izabela hekelt op DeWereldMorgen het gebrek aan informatie over de gezondheidssituatie van kinderen en jongeren in Zwijndrecht. Sinds het uitbreken van het PFOS-schandaal in 2021, waarbij de fabriek 3M illegaal onafbreekbare stoffen in grond, lucht en water loosde, en waarover de politiek jarenlang in stilzwijgen was gehuld, is er bitter weinig onderzoek gebeurd naar de invloed van die vervuiling op kinderen en jongeren.
Sobercoins om drankverbruik bij jongeren te temperen
De gemeente Balen geeft jongeren die nuchter op een feestje aankomen drie consumptiebonnetjes, ofte sobercoins. Zo wil het verhinderen dat jongeren zich op voorhand al laveloos hijsen. Mirlanda Valmont en David Lambreghts van StampMedia vroegen aan jongeren of ze dat een goed idee vinden.
Vragen en discussiepunten
EOS: Hoe oud kan een mens worden?
Apache: Westerse farmasector dwarsboomt Zuid-Afrika bij ontwikkeling van eigen coronavaccin
MO*: Mazelen weer in opmars in Afrika
DeWereldMorgen: “Stem jongeren nog niet gehoord in PFOS-dossier”
Bovendien zijn er bij kinderen en jongeren veel vragen die nog niet beantwoord zijn. Nochtans hebben zij recht op voldoende, verstaanbaare en duidelijke informatie over hun gezondheid.
StampMedia: Wat vinden jongeren van ‘sobercoins’ in de strijd tegen drankmisbruik?
Tja, wat kan ik anders vragen dan: wat vinden jullie van de sobercoins?