Gemeenteraadsverkiezingen 2018
Maken burgerinitiatieven en cultuur het verschil?
10 oktober 2018
De laatste rechte lijn naar de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober is ingezet. De debatten volgen elkaar in moordend tempo op, maar worden uitsluitend gevoerd door traditionele partijen. Burgerstemmen worden nauwelijks of niet gehoord. Ook niet in het beleid, laat staan in het cultuurbeleid. Nochtans roert er zich wat bij heel wat burgers.
Filmreeks Changez! belicht twaalf burgerinitiatieven
De filmmaker Ben De Raes trok heel het land door op zoek naar burgerinitiatieven die voor een positief alternatief moeten zorgen, daar waar het beleid tekort schiet. Aan DeWereldMorgen legt hij uit hoe deze initiatieven de overheid uitdagen, én uitnodigen tot samenwerken. Dat politici niet altijd even enthousiast reageren, stelt hem teleur. Vaak hebben ze de mond vol van burgerparticipatie, maar op het einde van de rit proberen ze de aanpak van de burgers in hun eigen kader te plaatsen.
Lokaal cultuurbeleid heeft burgers nodig
Cultuur, om het niet over kunst te hebben, lijkt niets met degelijk bestuur te maken te hebben. Het staat er even ver vandaan als de N-VA van de PVDA. Of is dat maar schijn? rekto:verso praat met Marius Meremans die voor de N-VA opkomt in Dendermonde, en met Dirk Tuypens die dat voor de PVDA doet in Mechelen. Verrassend hoe gelijkgezind beide heren zijn, ook als het over inspraak van burgers in het lokale cultuurbeleid gaat.
Opkomst van de burgerlijsten
Wat een burgerlijst precies is, of wat het niet is, lees je in het artikel van Apache. Opmerkelijk is in ieder geval dat ze aan een grote opmars bezig zijn. Maar liefst 35 burgerlijsten nemen deel aan de gemeenteraadsverkiezingen, en dat tot in de verste uithoeken van het land. En hoewel een burgerlijst in wezen buiten de partijpolitiek staat, zijn er politici die ze, al dan niet oprecht, omarmen.
Artikels en discussiepunten
DeWereldMorgen: Burgers nemen heft in handen: filmreeks ‘Changez!’ maakt maatschappelijke kanteling concreet zichtbaar
Er is geen eensgezindheid over wat het meest efficiënt is. Liberale partijen willen inzetten op de privé-markt, terwijl meer linkse partijen meer regels willen opleggen om in te grijpen op de markt – waar de liberale partijen het dus niet mee eens zijn. Politieke partijen zien dus wel dat de burgerinitiatieven werken, maar willen de aanpak in hun eigen kader krijgen.
Burgerlijsten leggen ook een focus op ethiek binnen de politiek en nemen pro-actief maatregelen om corruptie en belangenvermenging te vermijden.
En: lijsten worden collaboratief (in samenwerking) samengesteld.
De aanwezigheid van een (ex-)politicus moet wel kunnen op een burgerlijst.
“Ik ben vooral benieuwd wat al die lijsten na de verkiezingen gaan doen”, zegt Goorden. “Wat ik zelf heel belangrijk vind, is dat ze er cultureel klaar voor zijn. Er moeten een interne cultuur van inspraak en participatie zijn, eerder dan een goede externe communicatie. Eigenlijk moet je soms kijken en zien wat er gebeurt.”
Maar ook het ‘systeem imperiali‘ (verdeelsleutel voor zetels) bestendigt de huidige situatie. Het komt erop neer dat het moeilijker is om de eerste zetel binnen te halen, dan de daarop volgende zitjes. Wij moeten tussen de 7.000 en 8.000 stemmen halen om erbij te zijn. De eerste zetel kost je enorm veel en bevoordeelt ook weer de grote spelers.
Hier kun je de filmpjes van Changez! bekijken.
StampMedia interviewde de Antwerpse lijsttrekkers, en maakte portretten van Afro-Antwerpenaren die zich in de politiek smijten.