Genderevenwicht m/v/x
Er wordt (met mondjesmaat) aan gewerkt.
15 oktober 2019
** (De verklaring voor de sterretjes vind je hier.)
Vrouwen die een indrukwekkende academische carrière hebben, het bestaat. Vrouwen die een succesvol CEO zijn, het bestaat. Mannen die halftijds werken en halftijds het huishouden op zich nemen, het bestaat. Mannen die helemaal niet werken om hun vrouw alle onplooiingskansen te geven, het bestaat. Transgenders in de politiek en de journalistiek, het bestaat. Mensen die niet weten tot welk geslacht ze behoren en dat niet erg vinden, het bestaat. Maar het zijn uitzonderingen. Hoewel er al hard gewerkt is om een genderevenwicht te bereiken, en dat op veel vlakken nog steeds gebeurt, een perfect evenwicht tussen m/v/x is niet meteen voor morgen.
Omdat wij graag weten wat jullie denken over de themadossiers, zodat we waar nodig kunnen aanpassen en verbeteren, vragen we jullie om dit beoordelingsformulier in te vullen. Alvast hartelijk dank!
Air Canada heft onderscheid m/v/x op
Althans voor haar passagiers. Of de luchtvaartmaatschappij ook in haar personeelsbeleid geen onderscheid tussen m/v/x maakt, staat niet in het artikel op newsmonkey. Maar passagiers zijn dus allemaal gelijk en worden dan ook begroet met ‘Hallo iedereen’, in de plaats van ‘Dag dames en heren’.
Onbewuste vooroordelen
De Vlaamse universiteiten boekten heel wat vooruitgang op het vlak van gendergelijkheid, maar toch, zo schrijft Selma Franssen op Charliemag, zou aan dit tempo een genderevenwicht in academisch personeel pas bereikt worden in 2050. Selma sprak met de Jonge Academie om uit te vinden hoe dat komt, want aan hoogopgeleide vrouwen is er geen gebrek. En wat blijkt? Er bestaat zoiets als een lekkende pijplijn. En die lekken worden veroorzaakt door onbewuste vooroordelen.
Artikels en discussiepunten
newsmonkey: Air Canada verwelkomt niet langer met ‘dames en heren’ voor gendergelijkheid
Charliemag: Gendergelijkheid op de Vlaamse universiteit: “Wij zijn optimistisch, maar vanzelf gebeurt er niets”