Gevolgen van oorlog in Oekraïne
reiken verder dan je denkt
01 februari 2023
Geen oorlog zonder verwoestende gevolgen. Ook de oorlog in Oekraïne niet. In dit zeer uitgebreide themadossier, dat daarom opgesplitst is in twee delen, kijken de verschillende media op hun eigen specifieke journalistieke manier naar wat de neveneffecten zijn van de oorlog in Oekraïne. En die reiken verder dan je denkt.
DEEL 1
1. Confrontatie met NAVO
Op DeWereldMorgen schrijft Ludo De Brander dat de beslissing van Duitsland om tanks te leveren aan OekraÏne kan leiden tot een rechtstreekse confrontatie tussen Rusland en de NAVO. Het valt immers niet te ontkennen dat de NAVO-landen steeds meer betrokken geraken bij de oorlog. Niet alleen door wapens te leveren, maar ook met inlichtingen, adviseurs en trainingen. Dat is geen goede evolutie, want leidt enkel tot veel bloedvergieten, en beperkt het uitzicht op duurzame vrede.
2. Russische landmijnen
Zelfs al zou deze oorlog snel voorbij zijn, dan nog zal tot heel ver in de toekomst het leven van Oekraïners moeilijk en gevaarlijk blijven. Dat komt doordat het Russische leger overal waar het komt landmijnen achterlaat. Maar vandaag al beperken die landmijnen de bewegingsvrijheid van hulpverleners. Zo kunnen mensen niet geëvacueerd worden, of worden ze afgesloten humanitaire hulp. Eerst moeten die landmijnen onschadelijk gemaakt worden, maar dat is een werk dat jaren kan duren. Dat meldt het Rode Kruis aan Business AM.
3. Indirecte doden
Dit al wat oudere artikel van Tanya Lewis op EOS beschrijft hoe een oorlog niet alleen direct verwoestend uithaalt, maar richt zich op de indirecte gevolgen van de oorlog. Gevolgen die nog jaren, wellicht decennia zullen aanslepen. Er is niet alleen de aanwezigheid van het coronavirus, maar ook ziektes als polio, tbc, en mazelen zijn aan een stijle opmars bezig in Oekraïne. Dat komt mede door de intensieve bombardementen op ziekenhuizen en apotheken. Daarnaast spreekt Lewis over de indirecte doden als gevolg van indirecte trauma’s. Die overstijgen nog de directe doden tijdens een conflict.
4. Vernietiging van de natuur
In 1996 werd ecocide door het Statuut van Rome omschreven als ‘doelbewuste aanvallen die wijdverspreide, langdurige en ernstige schade veroorzaken aan de natuurlijke omgeving’, en kan als het onderdeel uitmaakt van een oorlogsmisdaad vervolgd worden door het Internationaal Strafhof. Babs Verhoeve schrijft op MO* dat de Oekraïense president Zelenski ertoe oproept om Poetin te vervolgen voor ecocide, en dat Eurocommissaris Frans Timmermans zoveel mogelijk bewijs daarvoor wil verzamelen. Karim Khan, openbaar aanklager van het Internationaal Strafhof, startte een onderzoek tegen ‘mogelijke misdaden die gebeuren tijdens de oorlog’.
DEEL 2
5. Rehabilitatiecentrum in Charkov
Simon Clément bezocht voor Apache een rehabilitatiecentrum in Charkov, de tweede grootste stad van Oekraïne, en maakte er een fotoreportage. Bezoekers van het centrum zijn soldaten met fysieke of mentale verwondingen, maar ook burgers. De aangeboden therapieën zijn niet allemaal even wetenschappelijk onderbouwd, maar alles is goed om de soldaten zo snel mogelijk terug naar het front te sturen.
6. Russen in België
Je zult vandaag maar Rus zijn en in België wonen. Ben je voor of tegen Poetin? Voor of tegen de oorlog? Of word je van meet af aan al in een kamp gestoken waar je niet noodzakelijk in thuis hoort? Wout Impe sprak voor StampMedia met enkele Russen, maar ook met Belgen met Russische roots. Daaruit blijkt dat er geen zwart/witverhaal is. Al zegt Wim Coudenys, professor Russische en Europese geschiedenis aan de KU Leuven, dat het nationalisme onder de Russen de afgelopen tien jaar sterk is toegenomen.
7. Het oorverdovende en gruwelijke geluid van stilte
Er heerst stilte in Oekraïne, schrijft Kateryna Botanova op rekto:verso. Een oorverdovende en gruwelijke stilte. Botanova is een Oekraïense cultuurcriticus die in Basel, Zwitsterland woont. Niet dat het stil is in Oekraïne, maar wat Botonova bedoelt is dat er geen kunst meer wordt gemaakt omwille van de oorlog. En als er nog kunst gemaakt wordt, is die fundamenteel anders dan voorheen. En wat zou er gemaakt zijn als er geen oorlog was geweest?
8. Soldatenverhalen
Ardy Beld tekende voor Doorbraak verhalen op van Oekraïense soldaten aan het front. Door de gruwel heen proberen ze zich staande te houden door grappige of huiveringwekkende anekdotes te vertellen.
Vragen en discussiepunten
DEEL 1
1. DeWereldMorgen: Opbod rond wapenleveringen biedt geen uitzicht op duurzame vrede
2. Business AM: Rode Kruis: “Landmijnen zullen nog zeker tientallen jaren een bedreiging vormen voor bevolking van Oekraïne”
3. EOS: Hoe de oorlog in Oekraïne indirecte doden veroorzaakt
4. MO*: ‘Een veroordeling voor ecocide in oorlogstijd zou een primeur zijn’
DEEL 2
5. Apache: Elke therapie is goed om Oekraïense soldaten mentaal op te lappen
6. StampMedia: Hoe lastig is het om vandaag Rus te zijn in het Westen
7. rekto:verso: De Oekraïense kunst die werd vernietigd, en de kunst die er nooit kwam
8. Doorbraak: Het echte leven aan het Oekraïense front
2. Dit artikel geeft duiding bij de feiten, zodat de lezer in staat is om de gebeurtenissen beter te begrijpen.
3. Dit is een analyse. De auteur heeft een grote specifieke kennis die ze gebruikt om een situatie te analyseren.
4. Dit stuk is opinie. Nochtans heeft het alles weg van een analyse, maar de auteur is betrokken partij. Dat hoeft voor mij niet tegen de deontologie van de journalistiek in te gaan, zolang het van meet af aan duidelijk is. Hier is dat het geval.
5. Hier geeft de auteur duiding met beeldmateriaal. Mooi voorbeeld van fotojournalistiek. In dit themadossier lees je meer over fotojournalistiek.
6. Deze reportage geeft meer inzicht in de leefwereld van bepaalde mensen en wordt becommentarieerd door een expert: duiding.
7. Dit is een moeilijke. Het zweeft tussen duiding en essay (wat meer een verhandeling, of filosofische gedachtegang is). Maar laat ons het bij duiding houden. Het geeft immers ook achtergrond bij nieuwsfeiten.
8. Dit is ook een moeilijke. Het zijn korte, fragmentarische anekdotes. Maar ze schetsen wel een verhaal achter de feiten. Ze bieden context. Duiding.